Rett etter dette blodslitet endret treneren og Iversen planene: Innrømmer at han tar en sjanse

LILLEHAMMER (NRK): Sprint og intervallstart i fristil. Reise rett fra lavlandet og konkurrere i høyden. Det høres ikke ut som en suksesshelg for Emil Iversen. Men han gjør om på planene og tar sjansen likevel.

I14db81UlcI

HELT UTSLÅTT: Emil Iversen lå lenge i snøen etter tremila på Lillehammer der han ble nummer tre.

Foto: Stian Lysberg Solum

Torsdag setter han seg på flyet i retning Davos i Sveits. Han dropper dermed verdenscuprennet i Planica – der en sprint i klassisk stil står på programmet – helgen før jul.

Iversen var totalt utslått etter kraftanstrengelsen på Lillehammer lørdag der han ble nummer tre på 30 kilometeren med skibytte, men krysser fingrene for at han er pigg nok når det venter to tøffe konkurranser i høyden kommende lørdag og søndag.

– Vi prøver noe nytt i år. Jeg reiser fra lavlandet og gjør et forskningsprosjekt. Funker det å komme fra lavlandet og gå skirenn i høyden? Det er forskning, det, sier Iversen og gliser.

Iversen

INGENTING Å SI PÅ STEMNINGEN: Aleksandr Bolsjunov (midten) og Emil Iversen var godt fornøyd på pressekonferansen etter tremila på Lillehammer lørdag. Til venstre forteller Hans Christer Holund om hvordan han opplevde duellen mot de to rivalene.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Utenfor boksen

For 28-åringen innrømmer at han tar en viss sjanse ved å prioritere annerledes de neste ukene. Han har ikke for vane å gå gode renn i høyden. Han og resten av herrelaget reiser ned til Davos rett i forkant av konkurransene.

Therese Johaug og resten av damelaget reiste på sin side fra Lillehammer søndag og rett til den sveitsiske byen for å være akklimatisert.

– Det er ikke et forskningsprosjekt, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum og humrer litt.

– Men historisk har flere dratt ned uken i forkant og vært akklimatisert. Det gjør ikke han. Sånn sett er det litt utenfor boksen.

rJ29OSO7DWo

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Northug-prat

Iversen har tenkt å gjøre samme prosedyre til Tour de Ski. Han reiser fra hjemstedet Meråker i Trøndelag og rett til en konkurransedestinasjon i tynnere luft enn han er vant til. Davos ligger for øvrig rundt 1500 meter over havet.

– Gjør jeg det dårlig, så kan vi selvfølgelig konkludere med at det ikke funker. Men jeg snakket med Petter (Northug) og han mente Odd-Bjørn Hjelmeset klarte det for 20, 30 eller 40 år siden. Da stoler jeg på ham, sier Iversen – stappfull av selvtillit.

Trengte ikke se hverandre i øynene

Kanskje ikke så rart. Ett av Norges to sammenlagthåp i verdenscupen sammenlagt virker råsterk etter to helger. Ikke bare i klassisk. Det har han alltid behersket. Men nå også i fristil.

Han hadde tredje beste tid under jaktstarten i den stilarten under verdenscupåpningen i Ruka. Det var første bevis på at skøyteformen er god. Allerede da plantet allroundtrener Eirik Myhr Nossum ideen om at Davos i stedet for Planica kunne være en god idé.

Da Iversen fortsatte å levere i skøyting på tremila med skibytte på Lillehammer lørdag, ble han og treneren umiddelbart etter målgang enige om at det ble slik.

– Vi trengte knapt å se hverandre i øynene, så var det der bestemt, sier Nossum.

– Vi har aldri tenkt på at jeg kunne skøyte. Det har vi ikke hatt med i planleggingen. Da måtte vi endre planene, sier Iversen.

VbwJ2wy4I2g

KAN SKØYTING: Emil Iversen, her under fristilsdelen på Lillehammer lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum

Sender et signal til FIS

Det er riktignok Johannes Høsflot Klæbo som leder verdenscupen sammenlagt med 420 poeng. Iversen på andreplass er 25 poeng bak. Aleksandr Bolsjunov følger på tredje snaut hundre poeng bak Klæbo.

Nossum og Iversen har litt forskjellige oppfatninger om hvorfor skiprofilen skal til Davos. Treneren mener det er en større sannsynlighet for at han kommer hjem med flere poeng etter to renn der, enn ett i Planica. Samtidig får han en lengre hvileperiode før Tour de Ski.

– Det er en bonushelg for meg. Jeg har gått bra nå, tatt mye poeng og har lave skuldre i Davos. Jeg drar fordi det er lettere å komme seg dit enn Planica, sier Iversen – og får dermed konkurransefri fra 16. desember til Tour de Ski-start 28. desember.

– Jeg har gjort det så bra nå at jeg har gjort meg fortjent til en lang juleferie. Det blir pepperkaker og avslapping i en 14 dagers tid. Så sender jeg et sterkt signal til FIS (Det internasjonale Skiforbundet) om at det ikke bør være verdenscup rett før jul. Det passer ikke sånne folk som meg, sier Iversen.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • EM: Tyskland svekka av korona

  Tysklands EM-tropp i handball er råka av to nye koronatilfelle og har berre 14 spelarar tilgjengeleg til kampen mot Polen i kveld.

  Begge disse laga blir norske motstandarar i hovudrunden i kampar torsdag og fredag.

  Tyskland har hatt koronatrøbbel også i før EM. Per måndag er det ni tyske spelarar som har gitt frå seg positiv koronatest.

  Tyskerne henta inn nye spelarar tysdag, men disse må gjennom et testregime før de kan inkluderast i troppen.

  Alle de seks laga i hovudrundegruppa er innlosjert på same hotell i Bratislava. Der sjekka også Noregs tropp inn tysdag.

  – Det er ei utfordring, og det er mat. Vi er sett opp for å dele matsal med Polen, seier Noregs landslagslege Thomas Torgalsen til NTB.

  Ingen spelarar eller leiarar i den norske troppen har gitt frå seg positiv koronatest i oppkøyringa til EM eller under meisterskapen.

  Johannes Golla, Tyskland
  Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters
 • God start for curling-kvinnene

  Noregs kvinnelandslag i curling fekk ein god start på VM-kvalifiseringa med 10–1 over vertsnasjonen Finland.

  Det norske laget skulle etter oppsettet møte Tsjekkia seinare tysdag, men den kampen fall bort etter at to tsjekkiske spelarar avga positive koronaprøver då dei kom til til Finland, og resten av laget hamna i karantene. Dermed forsvann ein av favorittane.

  På laget i kvalifiseringa spelar Martine Rønning, Eirin Mesloe, Mille Haslev Nordbye og skip Marianne Rørvik.

  Kristin Skaslien spelte på laget som sikra opprykk til A-gruppa i EM, men ho prioriterer opplading til OL-turneringa i miks-dobbel og blir erstatta i kvalifiseringa av Mesloe.

  Seks lag deltar i kvalifiseringa, og dei to beste går til VM i Canada i mars.

  Marianne Rørvik
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 22 nye utøvere klare for Beijing-OL

  Det er nå tatt ut de siste 22 utøverne til OL i Beijing.

  Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

  Slik så tirsdagens uttak ut i sin helhet:

  Alpint:

  Lucas Braathen (Bærums Skiklub), Timon Haugan (Oppdal), Mina Fürst Holtmann (Bærums), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Atle Lie McGrath (Bærum), Ragnhild Mowinckel (Rival), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Thea Louise Stjernesund (Hakadal), Maria Therese Tviberg (Geilo), Rasmus Windingstad (Bærum).

  Friski:

  Tormod Frostad (Bærum).

  Hopp:

  Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Snowboard:

  Ståle Sandbech (Bærum).

  FIS Ski World Cup Men's Super G
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal