Hopp til innhold

Regeldrama i Oslo maraton – vinneren ble disket og mistet NM-gullet

Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes trodde han hadde vunnet lørdagens Oslo maraton og blitt norgesmester, men så kom beskjeden om at han var diskvalifisert.

Det ble dramatisk da herrevinneren av maratonløpet i hovedstaden skulle kåres lørdag. På spill sto også NM-medaljer på distansen.

Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes kom først til mål og ble kåret til vinner med tiden 2.25.24. Han ga seiersintervjuer, og arrangøren rakk i tillegg å sende ut en pressemelding om utfallet før dramatikken for alvor startet.

Oslo maraton opplyser at det dukket opp bilder og opplysninger om at Sandnes-løper Brkineh skal ha kuttet enkelte svinger på ureglementert vis og således ikke forholdt seg til løypetraseen.

Det gjorde at juryen valgte å diskvalifisere vinneren og tildele Tage Morken Augustson fra Varegg seieren med tiden 2.25.44.

Gullet røk på slutten

Augustson kan dermed også kalle seg norgesmester på maratondistansen.

– Veldig hyggelig å vinne. Men det hadde vært enda bedre dersom jeg hadde vært først i mål, sa Augustson til arrangøren etter at han fikk vite at sølvet var omgjort til gull.

– Jeg hadde gode bein og bra med krefter på slutten, la den ferske norgesmesteren til.

(NTB)

Maraton
Foto: Bilde med tilltatelse fra Direktesport.no

Siste nytt

 • Real Madrid snublet tross ny Bellingham-scoring

  Jude Bellingham noterte seg lørdag for sitt tolvte mål i La Liga. Real Madrid mistet likevel poeng borte mot Real Betis.

  Bellingham sendte gjestene i ledelsen like etter pause i Sevilla, men Aitor Ruibal utlignet med et kremmerhus.

  Bellingham har vært en enorm suksess i den spanske hovedstaden siden overgangen fra Borussia Dortmund i sommer. Den engelske 20-åringen har notert totalt 16 mål og fire målgivende pasninger på 18 kamper i alle turneringer.

  Tross poengtap leder Real Madrid La Liga med 39 poeng. Søndag kan det endre seg når tabelltreer Barcelona tar imot serietoer Girona. Sistnevnte vil ta over tabelltoppen med tre poeng. (NTB)

  Jude Bellingham jubler for scoring borte mot Real Betis
  Foto: Jose Breton / AP
 • Ødegaard fortvilte - Arsenal ned fra tabelltopp

  Aston Villa er uovervinnelige på hjemmebane. Lørdag ble Arsenal slått 1-0, og med det satte de ny klubbrekord med sin 15. strake ligaseier på eget gress.

  For Arsenal-kaptein Martin Ødegaard ble det en kamp der sjansene ble sløst bort foran mål – både av han og resten av laget.

  – Det er selvfølgelig frustrende. Jeg hadde et par muligheter selv, så det er irriterende, sier Ødegaard til Sky Sports.

  Arsenal gikk inn i Premier League-runden som serieledere, men etter lørdagens resultater er det Liverpool som topper. Liverpool har 37 poeng, og ligger henholdsvis ett og to poeng foran Arsenal og Aston Villa etter 16 runder.

  Aston Villa gikk fryktløse i angrep i toppkampen mot Arsenal, og kaptein John McGinn sendte hjemmelaget i ledelsen etter syv minutter.

  Ødegaard fikk en stor mulighet til å utligne da han fikk ballen i Villa-feltet like før pause. Avslutningen sendte han imidlertid rett i hjørnet hvor keeper Emiliano Martínez lå og ventet.

  I det timen nærmet seg fikk nordmannen nok en kjempesjanse, men bredsidet ballen utenfor fra strålende posisjon.

  Martin Ødegaard fortviler etter bom mot Aston Villa
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Mol og Sørum fikk svensk finalebank

  Anders Mol og Christian Sørum klarte ikke å vinne verdenstourfinalen for tredje gang. I lørdagens finale ble svenske David Åhman og Jonatan Hellvig for sterke.

  Mol og Sørum kom tidlig under i det første settet og fikk virkelig slite med de svenske stjernene. Åhmann og Helvig jobbet seg opp en fem poengs ledelse og vant til slutt settet 21-16.

  Etter at lagene hadde fulgt hverandre tett i det andre settet, stakk svenskene av med seieren i både kampen og hele turneringen da de gikk opp i 21-17.

  Nordmennene lyktes verken i EM eller VM i år, og derfor var verdenstourfinalen viktig for dem. Den turneringen har de vunnet to ganger tidligere.

  Totalt deles det ut 10 millioner kroner til de ti lagene som deltar i tourfinalen i Qatar. En god del av denne summen deles ut til vinnerlaget. (NTB)

  Sørum og Mol
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal