Landslagssjefen refser langrennsherrene for å droppe hjelm

Landslagssjef Vidar Løfshus vil ringe og ta en alvorsprat med herreløperne som droppet hjelm på rulleskitur - to uker etter at skiforbundet startet kampanje for bedre trafikksikkerhet for rulleskiløpere.

Her går landslagsløperne på rulleski, uten hjelm

SE VIDEO: Flere av løperne på allroundlandslaget gikk uten hjelm da de var ute og gikk på rulleski i italienske Val Senales denne uken. Det gjaldt blant annet Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen, Eldar Rønning og Sjur Røthe.

vidar løfshus er oppgitt over at landslagsløpere har gått på rulleski uten å bruke hjelm

Landslagssjef Vidar Løfshus er oppgitt over å høre at flere av herreløperne droppet hjelm da de var ute og gikk på rulleski.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
– Det skal ikke skje at de går uten hjelm når de går på rulleski. Det er regelen, og det finnes ikke unntak. Det er bare å beklage på det sterkeste, sider Vidar Løfshus, landslagssjef i langrenn.

Flere av de norske løperne på herrelandslaget ble filmet da de gikk på rulleski uten hjelm i italienske Val Senales onsdag. Klippet ble blant annet vist på NRK.

– Vil ikke ende i rullestol

Synet falt ikke i god jord hos alle. Tidligere landslagssprinter Øystein Pettersen var én av de som reagerte på sosiale medier.

Han har selv opplevd å skade seg stygt under en rulleskitur, og skrev følgende på Twitter-kontoen sin etter å ha sett sine gamle lagkamerater:

«Blir provosert av mine gode venner på @SkiNorge som går på rulleski uten hjelm. Uansett hvor lang og bratt motbakken er. #unødvendig»

Laster Twitter-innhold

Løperne gikk vel å merke i oppoverbakke på en delvis stengt vei med bare litt trafikk, men det har ingen betydning, ifølge Løfshus.

– Det handler heller ikke bare om trafikk, de kan også falle og kløyve seg. Man vet hvor små marginer det er når man kjører rulleski, hvor lett det kan være å bli alvorlig skadet. Det er ingen av oss som vil ende opp i rullestol, sier han.

Vil ringe og skjenne

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har selv opplevd hvor ille det kan gå når man faller på rulleski. Han var involvert i et massevelt i august, men brukte hjelm og kom unna det uten alvorlige skader.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Landslagssjefen var ikke til stede på treningen og blir overrasket over å høre at løperne droppet hjelm.

– Det skal bare ikke skje. Vi skal være gode forbilder på dette.

Løfshus sier han umiddelbart vil ringe løperne, som fortsatt er i Val Senales, og gi dem en liten skjennepreken.

– Jeg skal si at de må gå med hjelm og dermed basta. De får en ripe i lakken, sier han.

Løfshus understreker at han ikke tror løperne dropper hjelmen for å tøffe seg.

– Det handler nok om at det er litt varmt, men det må de tåle, sier han.

Kampanje for trafikksikkerhet

I perioden 2000-2013 har politiet registrert 19 personer som er blitt skadet som følge av rulleskiulykker. To er blitt drept i trafikken.

Dette var noe av bakgrunnen for at skiforbundet har vært med på å starte en kampanje for å øke trafikksikkerheten. Sammen med Trygg Trafikk har Skiforbundet utarbeidet «rulleskivettreglene» (se faktaboks).

Disse ble sendt ut på pressemelding og lagt ut på forbundets hjemmesider for bare to uker siden.

Løfshus sier løperne har fått tydelig beskjed om retningslinjene.

– Det skal sitte i ryggmargen deres. At de dropper hjelm, er bare tull, fastslår han.

Laster Twitter-innhold

Flere ulykker

Også langrennslandslaget har opplevd ulykker og skader i forbindelse med rulleskigåing.

Det er blant annet ikke så rart at Øystein Pettersen er opptatt av at rulleskigåere skal ha på seg hjelm. Han og to treningskamerater havnet på sykehus etter et stygt massevelt så sent som i slutten av august.

Pettersen endte opp med brukket tommel, slått albue og skulder. Etterpå priset han seg lykkelig for at alle hadde brukt hjelm.

– Vi var heldige. Alle hadde hjelm og alle hadde bruk for hjelmen, sa Pettersen den gang.

I tillegg ble Kristin Størmer Steira påkjørt av en bil i et kryss da hun var ute og gikk på rulleski i fjor.

Siste nytt

 • Sendte Chelsea til semifinale

  Guro Reiten tok ansvar da Chelsea var på vei ut av ligacupen. Med ett mål og to assist senket hun Manchester City i kvartfinalen.

  Reiten startet på benken, men kom inn for Erin Cuthbert etter en drøy time. Hun la opp til utligningsmålet i det 90. minutt, scoret ledermålet i 1. ekstraomgang og serverte igjen da Sophie Ingle fastsatte resultatet til 4-2.

  Dermed fikk Chelsea revansj for tre tidligere bortetap mot Manchester City i ligacupen og er klar for semifinale mot West Ham eller Durham.

  Maren Mjelde spilte hele kampen i Chelsea-forsvaret, men det var Reiten og de andre innbytterne som spilte hovedrollene da tittelforsvareren tok seg videre.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gikk på en ordentlig cup-mine i Spania onsdag. Nivå tre-laget Alcoyano måtte tåle en utvisning, men vant 2-1 etter ekstraomganger.

  Etter 115 spilte minutter scoret Juanan Casanova seiersmålet som sørget for en skikkelig skrell. Real Madrid stilte med mange førstelagsstjerner fra start, men maktet ikke å slå laget som til daglig spiller i Segunda B-divisjonen.

  Martin Ødegaard var imidlertid ikke med. Det var storoppslag i spanske medier inn mot kampen om at nordmannen ønsker seg et utlånt etter å ha blitt vraket fra Real-troppen flere ganger.

  Oppgjøret startet oppskriftsmessig for gjestene fra Madrid. Eder Militao scoret på overtid i første omgang og sørget dermed for 1-0-ledelse til pause.

  N4alSodTR50
  Foto: Jose Breton / AP
 • Tok omstridt målrekord

  Ronaldo scoret sitt 760. mål i karrieren da Juventus slo Napoli 2-0 i den italienske supercupen. Det gjør ham angivelig til tidens mestscorende på toppnivå.

  Dermed gikk han forbi Bican og tok det de fleste statistikere anerkjenner som den offisielle målrekorden. Den er imidlertid noe omstridt, ettersom den brasilianske storscoreren Pelè selv mener han har rekorden.

  Klubben Pelé spilte for, Santos, mener Brasil-legenden stoppet på 1091 mål for klubben. Om dette skulle stemme må Ronaldo score flere hundre mål til for å ta ham igjen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal