Hopp til innhold

Landslagssjefen refser langrennsherrene for å droppe hjelm

Landslagssjef Vidar Løfshus vil ringe og ta en alvorsprat med herreløperne som droppet hjelm på rulleskitur - to uker etter at skiforbundet startet kampanje for bedre trafikksikkerhet for rulleskiløpere.

Her går landslagsløperne på rulleski, uten hjelm

SE VIDEO: Flere av løperne på allroundlandslaget gikk uten hjelm da de var ute og gikk på rulleski i italienske Val Senales denne uken. Det gjaldt blant annet Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen, Eldar Rønning og Sjur Røthe.

vidar løfshus er oppgitt over at landslagsløpere har gått på rulleski uten å bruke hjelm

Landslagssjef Vidar Løfshus er oppgitt over å høre at flere av herreløperne droppet hjelm da de var ute og gikk på rulleski.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
– Det skal ikke skje at de går uten hjelm når de går på rulleski. Det er regelen, og det finnes ikke unntak. Det er bare å beklage på det sterkeste, sider Vidar Løfshus, landslagssjef i langrenn.

Flere av de norske løperne på herrelandslaget ble filmet da de gikk på rulleski uten hjelm i italienske Val Senales onsdag. Klippet ble blant annet vist på NRK.

– Vil ikke ende i rullestol

Synet falt ikke i god jord hos alle. Tidligere landslagssprinter Øystein Pettersen var én av de som reagerte på sosiale medier.

Han har selv opplevd å skade seg stygt under en rulleskitur, og skrev følgende på Twitter-kontoen sin etter å ha sett sine gamle lagkamerater:

«Blir provosert av mine gode venner på @SkiNorge som går på rulleski uten hjelm. Uansett hvor lang og bratt motbakken er. #unødvendig»

Laster Twitter-innhold

Løperne gikk vel å merke i oppoverbakke på en delvis stengt vei med bare litt trafikk, men det har ingen betydning, ifølge Løfshus.

– Det handler heller ikke bare om trafikk, de kan også falle og kløyve seg. Man vet hvor små marginer det er når man kjører rulleski, hvor lett det kan være å bli alvorlig skadet. Det er ingen av oss som vil ende opp i rullestol, sier han.

Vil ringe og skjenne

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har selv opplevd hvor ille det kan gå når man faller på rulleski. Han var involvert i et massevelt i august, men brukte hjelm og kom unna det uten alvorlige skader.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Landslagssjefen var ikke til stede på treningen og blir overrasket over å høre at løperne droppet hjelm.

– Det skal bare ikke skje. Vi skal være gode forbilder på dette.

Løfshus sier han umiddelbart vil ringe løperne, som fortsatt er i Val Senales, og gi dem en liten skjennepreken.

– Jeg skal si at de må gå med hjelm og dermed basta. De får en ripe i lakken, sier han.

Løfshus understreker at han ikke tror løperne dropper hjelmen for å tøffe seg.

– Det handler nok om at det er litt varmt, men det må de tåle, sier han.

Kampanje for trafikksikkerhet

I perioden 2000-2013 har politiet registrert 19 personer som er blitt skadet som følge av rulleskiulykker. To er blitt drept i trafikken.

Dette var noe av bakgrunnen for at skiforbundet har vært med på å starte en kampanje for å øke trafikksikkerheten. Sammen med Trygg Trafikk har Skiforbundet utarbeidet «rulleskivettreglene» (se faktaboks).

Disse ble sendt ut på pressemelding og lagt ut på forbundets hjemmesider for bare to uker siden.

Løfshus sier løperne har fått tydelig beskjed om retningslinjene.

– Det skal sitte i ryggmargen deres. At de dropper hjelm, er bare tull, fastslår han.

Laster Twitter-innhold

Flere ulykker

Også langrennslandslaget har opplevd ulykker og skader i forbindelse med rulleskigåing.

Det er blant annet ikke så rart at Øystein Pettersen er opptatt av at rulleskigåere skal ha på seg hjelm. Han og to treningskamerater havnet på sykehus etter et stygt massevelt så sent som i slutten av august.

Pettersen endte opp med brukket tommel, slått albue og skulder. Etterpå priset han seg lykkelig for at alle hadde brukt hjelm.

– Vi var heldige. Alle hadde hjelm og alle hadde bruk for hjelmen, sa Pettersen den gang.

I tillegg ble Kristin Størmer Steira påkjørt av en bil i et kryss da hun var ute og gikk på rulleski i fjor.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille treningskamp borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Brandsegg
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal