Hopp til innhold

Reagerer på regler for pengespill i basketball: – Et sjokk

Tirsdag gikk det norske basketballforbundet ut med det presidenten selv kaller «en brannfakkel». Den kom overraskende på flere.

Basket

STRENG REGEL: Det mener basketspiller Sindre Østengen (t.h.). Her sammen med lagkamerat i Bøler, Igor Draskovic.

Foto: NRK

– Spiller du basketball, uansett nivå, så får du simpelthen ikke lov til å spille på noen basketballkamp, uansett hvor i verden.

Det fortalte basketpresident Jan Hendrik Parmann i en sak publisert på forbundets egne nettsider tirsdag.

Bøler-spillerne Sindre Østengen og Igor Draskovic ble overrasket da de hørte om regelen.

– For eksempel i fotball, der kan man jo spille på kamper fra 10. divisjon til Mesterligaen. Det er merkelig at det er andre regler på tvers av andre idretter, sier Østengen til NRK.

På forbundets nettsider kom det også frem at én spiller nå har blitt suspendert for det som blir omtalt som «ulovlig spill på basketball» i påvente av en dom.

Parmann forteller til NRK at det gjelder en spiller på toppnivå i Norge som blant annet har spilt på egne kamper og kamper i egen liga.

– Virker litt underlig

At heller ikke en breddespiller i norsk basketball ifølge regelverket til det internasjonale basketballforbundet (FIBA) har lov til å sette penger på kamper på andre kontinenter, skapte reaksjoner under det norske forbundets Facebook-innlegg.

Blant dem som var i stuss var Gustav Steimler, som er styreleder i Søgne & Mandal basketballklubb.

Jan Hendrik Parmann, president i Norges basketballforbund

PRESIDENT: Jan Hendrik Parmann er president i det norske basketballforbundet.

Foto: Brynjar M.M. Osgjerd / NRK

– For meg som er 43 år, familiefar til tre og styreleder i en basketballklubb, så har jeg ikke noen voldsomme tanker om å være den neste NBA-spilleren som blir «draftet». Det virker litt underlig, hvis man kan bruke det ordet, at jeg ikke skal få lov til å sette penger på en basketballkamp i USA, sier han til NRK.

– Synes du det er formålstjenlig med så strenge regler?

– Generelt så tenker jeg at det er lite det (formålstjenlig), sier Steimler, og legger til forbeholdet om at han har forstått reglene riktig.

– Jeg visste ikke om det. Det var et sjokk at man kan bli suspendert for det, sier Bøler-spiller Draskovic til NRK om regelen.

Likevel mener han at spill på egen idrett burde være forbudt.

– Du svartlegger idretten på en måte. Man legger et dårlig lys over idretten vi spiller i, sier han.

Tror det er mørketall

Den største basketballigaen i verden, NBA, er riktignok ikke en del av FIBAs organisasjon, og president Parmann sier til NRK at han tviler på at en spiller kan straffes for spill på kamper i NBA, men at det kan være åpent for tolkning.

Reglene fra FIBA sier at enhver form for involvering med pengespill knyttet til en basketballkonkurranse hvor én eller flere av partene enten har lisens fra FIBA eller er blant de 213 medlemsnasjonene, ikke er tillatt.

FIBA arrangerer blant annet VM, EM, Champions League og kvalifiseringsturneringen til OL.

EM Basketball Spania

KAN IKKE SPILLE PÅ DETTE: En norsk basketballspiller har ifølge regelverket til FIBA ikke lov til å sette penger på andre basketkamper, som for eksempel EM-finalen for herrer. Den ble i år vunnet av Spania.

Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Steimler sier selv at han ikke har brutt regelverket, men legger til:

– Jeg vil tro det er noen mørketall fra folk som ikke har vært klar over at dette ikke har vært lov.

– Vil komme overraskende på en del

Styrelederen i Oslo-laget Centrum Tigers, Ingri Beck Reithaug, sier til NRK at hun heller ikke var klar over at regelverket «var så strengt»

– Jeg tror en del er overrasket over at hvis du spiller i 3. divisjon, så kan du ikke spille på Frankrike-Spania i VM, sier hun.

– Jeg synes det er bra de tar kampfiksing på alvor og følger de reglene som er i FIBA, men det er vel ikke så strengt i alle andre idretter.

Norges Fotballforbund (NFF) har et regelverk som tilsier at det ikke er lov med veddemål på kamper man selv er involvert i. Spillere med profesjonell- eller amatørkontrakt har heller ikke lov til å spille på andre kamper til egen klubb, for eksempel andrelaget.

I likhet med FIBA, tillater de heller ikke formidling av innsideinformasjon.

Til sammenligning har det engelske fotballforbundet (FA) lagt seg på en lignende linje som FIBA, og alle involverte ned til og med nivå åtte i det engelske ligasystemet for herrer har ikke lov til inngå veddemål på noen fotballkamper verden over.

Kieran Trippier

BLE UTESTENGT: Kieran Trippier ble i 2020 utestengt i ti uker for å ha delt informasjon om overgangen til Atlético Madrid året før.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Beck Reithaug forteller at de nå vil sørge for å få informasjonen videre i klubben.

– Jeg tror det vil komme overraskende på en del i norsk basket, men jeg har ikke inntrykk at det er veldig vanlig å spille på basket, sier hun, og legger til at hun har stor forståelse for at det ikke er lov å spille på kamper i egen liga.

Presidenten ble selv forbauset

Basketpresident Parmann sier at grunnen til at de gikk ut med informasjonen er at det har vært «rykter og spekulasjoner» på ulovlige spill i basketmiljøet.

– Det vi ønsker å gjøre er å være i forkant av flere situasjoner, og ikke minst rette en advarende pekefinger på hvor strengt det faktisk er, sier presidenten.

Han innrømmer at han selv var ganske forbauset da han ble informert om hvor strengt regelverket er, og sier de gikk ut med informasjonen for å kaste ut «en brannfakkel» og for at folk «skulle ristes litt».

Basketball

INGEN PENGESPILL: Regelverket til FIBA er tydelig på at pengespill ikke er lov om man er aktiv basketballspiller.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Icon Sport

– Litt av baktanken med et så strengt reglement er å gjøre idretten ren og troverdig med tanke på utfordringer forbundet med kampfiksing. Da har FIBA valgt å legge seg på en veldig streng linje.

Forbundet vil nå jobbe med FIBA og Norges idrettsforbund for å finne hvilken linje man skal legge seg på i norsk basket.

– Det virker jo ganske selvsagt at konsekvensene blir større jo høyere opp i nivåene du spiller og jo tettere innpå egne aktiviteter du spiller. Når det er sagt, så finnes det jo også andre sanksjonsmuligheter enn utestengelse, sier han.

– Så gjenstår det å se på hvilke nivåer som vi skal legge oss på med tanke på de forskjellige gradene av overtredelser. Der er det enda litt upløyd mark for oss.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal