Hopp til innhold

Denne krangelen ble starten på utrolig TV-rekord

Utsolgte tribuner, TV-rekorder og skyhøyt nivå. Kvinnelig collegebasket har blitt et fenomen i USA, og i sentrum står superstjernene Caitlin Clark og Angel Reese.

NCAA Womens Basketball: Final Four National Championship-Louisiana State vs Iowa

GIKK VIRALT: Dette øyeblikket mellom Caitlin Clark og Angel Reese har blitt en stor snakkis på sosiale medier.

Foto: Kevin Jairaj / Reuters

– Det er ikke bare at de er kontroversielle. De er også ekstremt dyktige basketballspillere, sier Stig Omland til NRK.

Han er TV 2s basketballekspert og snakker om de unge stjernene Caitlin Clark og Angel Reese. Han mener de to rivalene har bidratt til at interessen for kvinnelig collegebasket har nådd et historisk nivå i USA.

Stig Omland

EKSPERT: Stig Omland er en kjent profil i Basket-Norge. Han jobber som ekspert i TV 2.

Foto: Privat

For en uke siden samlet NCAA-finalen mellom Iowa Hawkeyes og South Carolina hele 18.9 millioner TV-seere, ifølge analyseselskapet Nielsen.

Det er ikke bare historisk i collegebasketballen. Det er også den mest sette basketkampen i USA på fem år – mennenes NBA inkludert. Med andre ord: Giganter som LeBron James, Nikola Jokic og Stephen Curry har ikke klart å samle like mange TV-seere.

Hvor kommer denne interessen fra?

– Det er viktig å påpeke at collegebasket alltid har vært populært i USA. Men nå er det flere profiler, og spesifikt to enorme profiler i Clark og Reese. De har gjennom sosiale medier og hele den nye digitale verdenen klart å skape en enorm interesse og debatt i forkant av kamper, sier Omland.

Selv om det kun var Iowa-spiller Clark av de to som spilte rekordfinalen, mener altså mange at Angel Reese også har hatt en finger med i spillet – bokstavelig talt.

Gesten som gikk viralt

De to har spilt mot hverandre i flere år, men det hele eksploderte under fjorårets finale da LSU-spiller Reese pekte på ringefingeren sin i retning Clark, som tapte kampen. I USA blir man belønnet med en ring når man vinner mesterskap, og det er trolig det Reese siktet til.

Rett etterpå veivet Reese med hånden foran ansiktet – en gest som skuespiller og wrestler John Cena er kjent for å gjøre.

NCAA-LSU-Iowa Preview Basketball

PEKTE PÅ FINGEREN: Angel Reese viste Clark hvem som kom til å få mesterskapsringen.

Foto: Tony Gutierrez / AP

Flere klipp i sosiale medier viser også at Clark har gjorde noe lignende til Reese i en tidligere kamp.

Bildene av de to rivalene gikk viralt og har også denne sesongen blitt dratt frem igjen og igjen.

– Jeg tror folk bare tar det for gitt at vi hater hverandre. Caitlin Clark og jeg hater ikke hverandre. Jeg vil at alle skal forstå det, sa 21 år gamle Reese til ESPN nylig.

– Men når jeg kommer utpå banen, har jeg ingen venner. Da snakker jeg «trash» til deg.

Iowa Clark's Farewell Basketball

STOR STJERNE: Caitlin Clark er en stor stjerne i Iowa og USA. Hun er kjent for både trepoengere og kontroverser på banen.

Foto: Charlie Neibergall / AP

– Er med på å skape drama

Ulriken Eagles-spiller Aurora Sørbye blir neste sesong en del av collegesirkuset selv når hun skal spille for Wake Forest-universitetet i Nord-Carolina.

Hun tror – i likhet med Omland – at duoen Reese og Clark er veldig viktige for interessen.

– Jeg tror denne krangelen er med på å skape litt drama. Folk synes det er spennende. Det skaper interesse når det er litt konkurranse på banen. Det har folk lyst til å få med seg, sier hun.

Aurora Sørbye

TIL USA: Aurora Sørbye skal til høsten spille for amerikanske Wake Forest-universitetet.

Foto: Samantha Rinkus

Basketekspert Omland peker også på andre grunner til at de to superstjernene har fått en hel nasjons øyne på dem.

– En profil er hvit fra Midtvesten, mens den andre profilen er svart og spiller for et stort universitet i Louisiana. Da basket og NBA tok av på 80-tallet, var det også en svart og hvit stjerneduo som het Larry Bird og Magic Johnson, sier han.

– Det er et eller annet med dette fenomenet. Basketball er en idrett som blir forbundet med svart kultur. Når det kommer en hvit stjerne, skaper det også en bredere interesse for idretten, legger han til.

NCAA Championship Game: Michigan State Spartans v North Carolina Tar Heels

BERØMT DUO: Larry Bird og Magic Johnson.

Foto: Gregory Shamus / AFP

Hyller superduoen

Omland og Sørbye peker også på det Reese og Clark gjør på banen. Reese fikk utmerkelsen «Årets spiller» da hun og LSU tok tittelen i fjor.

Clark blir ofte omtalt som en av verdens beste skyttere og sammenlignes med Golden State-stjernen Stephen Curry.

– De har en spillestil som gjør dem helt eksepsjonelle på banen. De som ser på det for sportens skyld blir veldig betatt, sier Omland.

– De er forbilder for mange spillere og har løftet opp basketballen til et nytt nivå. De er showmennesker på banen, men også dyktige basketballspillere, supplerer Sørbye.

Det norske supertalentet gleder seg stort til å få collegedebuten til høsten. Men 18-åringen erkjenner at hun er spent på hvordan hun vil reagere på den høye temperaturen mellom spillerne i USA.

Aurora Sørbye

STORTALENT: Aurora Sørbye har tidvis herjet for Ulriken Eagles.

Foto: Camilla Hovig

– Det er en helt annen kultur. I amerikansk basket er det mer erting slik som Clark gjorde med Reese – og omvendt. Sånn gjør man hvert fall ikke i Norge, i hvert fall på jentesiden.

– Hvordan vil du takle det å få «trashtalk» mot deg?

– Jeg har trent med gutter hele livet mitt, så jeg er vant til å få det. Men jeg er ikke så veldig god til å snakke tilbake, ler hun.

PS! Mandag kveld ble Clark valgt først i WNBA-draft og skal spille for Indiana Fever.

Siste nytt

 • Graham Hansen briljerte i cupfinaletriumf

  Caroline Graham Hansen og resten av Barcelonas stjernegalleri gjorde kort prosess med Synne Jensen og Real Sociedad og vant 8-0 i den spanske cupfinalen lørdag.

  Katalanerne var store favoritter før kampen, og Graham Hansens lag gnistret fra første spark på ballen. Kun seks minutter ut i kampen åpnet Ona Batlle scoringsballet til 1-0. Den ledelsen ble doblet da Salma Paralluelo la på til 2-0 etter tolv minutter.

  Etter 18 minutter sørget den norske landslagsstjernen Graham Hansen for at vondt ble til verre for Real Sociedad da hun la på til 3-0. Sju minutter senere fant 29-åringen veien til nettmaskene igjen, før Batlle sørget for at det sto 5-0 ved sidebytte.

  I løpet av det første kvarteret etter pause la Mariona Caldentey (2) og Claudia Pina på til 6-, 7- og 8-0 for Barcelona. Det ble også resultatet i cupfinalen. Graham Hansen ble byttet ut etter 68 minutter, Real Madrid-angriper Synne Jensen noen minutter senere.

  Ingrid Syrstad Engen spilte hele kampen i Barcelonas midtforsvar.

  Over 25.000 tilskuere var til stede på kampen.

  Barcelona har for lengst sikret sin femte strake ligatittel i Spania. Neste helg venter franske Lyon i mesterligafinalen i Bilbao.

  (©NTB)

  Caroline Graham Hansen
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Solbakken seriemester i Tsjekkia

  Markus Solbakken spilte den siste snaue halvtimen da Sparta Praha vant 5-0 borte over Mlada Boleslav og ble tsjekkisk seriemester i fotball.

  Sparta-spissen Jan Kuchta ble den store helten. Han scoret de fire første målene i lørdagens bortekamp i nest siste runde i sluttspillet. Scoringene i det 20., 23., 35. og 50. minutt avgjorde alt.

  Solbakken ble byttet inn for Lukas Haraslin i det 65. minutt. Da ledet Sparta allerede 4-0. Patrik Vydra, også han innbytter, scoret det siste målet.

  Nærmeste rival Slavia Praha vant 2-1 borte mot Slovacko, men det var ikke nok til å holde liv i spenningen. Det skiller fire poeng før siste runde. Christos Zafeiris og Conrad Wallem fikk begge innhopp for Slavia lørdag.

  Solbakken spilte åtte kamper i grunnserien (tre fra start) og har spilt tre av fire i sluttspillet (en fra start). Sparta har ikke tapt en seriekamp han har spilt i.

  Sparta er nasjonal seriemester for 38. gang.

  (©NTB)

  Markus Solbakken
  Foto: Arild Eskeland
 • Årsbeste i verden av Rai Benjamin

  Rai Benjamin viste at OL-formen er i anmars da han stilte til start på 400 meter hekk i Los Angeles lørdag. Amerikaneren tok en soleklar seier med tiden 46,64, som er årsbeste i verden og. Dette er den fjerde raskeste tiden Benjamin har løpt på og den niende raskeste tiden på distansen noen gang.

  – Det betyr mye å åpne med denne tiden. Jeg visste jeg var i 46-form, sier han i seiersintervjuet vist på VGTV.

  Karsten Warholm skal etter planen sesongåpne på Bislett om snaue to uker. Brasilianske Alison dos Santos løp på 46,86 i Doha forrige fredag.

  Rai Benjamin
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal