Hopp til innhold

Denne krangelen ble starten på utrolig TV-rekord

Utsolgte tribuner, TV-rekorder og skyhøyt nivå. Kvinnelig collegebasket har blitt et fenomen i USA, og i sentrum står superstjernene Caitlin Clark og Angel Reese.

NCAA Womens Basketball: Final Four National Championship-Louisiana State vs Iowa

GIKK VIRALT: Dette øyeblikket mellom Caitlin Clark og Angel Reese har blitt en stor snakkis på sosiale medier.

Foto: Kevin Jairaj / Reuters

– Det er ikke bare at de er kontroversielle. De er også ekstremt dyktige basketballspillere, sier Stig Omland til NRK.

Han er TV 2s basketballekspert og snakker om de unge stjernene Caitlin Clark og Angel Reese. Han mener de to rivalene har bidratt til at interessen for kvinnelig collegebasket har nådd et historisk nivå i USA.

Stig Omland

EKSPERT: Stig Omland er en kjent profil i Basket-Norge. Han jobber som ekspert i TV 2.

Foto: Privat

For en uke siden samlet NCAA-finalen mellom Iowa Hawkeyes og South Carolina hele 18.9 millioner TV-seere, ifølge analyseselskapet Nielsen.

Det er ikke bare historisk i collegebasketballen. Det er også den mest sette basketkampen i USA på fem år – mennenes NBA inkludert. Med andre ord: Giganter som LeBron James, Nikola Jokic og Stephen Curry har ikke klart å samle like mange TV-seere.

Hvor kommer denne interessen fra?

– Det er viktig å påpeke at collegebasket alltid har vært populært i USA. Men nå er det flere profiler, og spesifikt to enorme profiler i Clark og Reese. De har gjennom sosiale medier og hele den nye digitale verdenen klart å skape en enorm interesse og debatt i forkant av kamper, sier Omland.

Selv om det kun var Iowa-spiller Clark av de to som spilte rekordfinalen, mener altså mange at Angel Reese også har hatt en finger med i spillet – bokstavelig talt.

Gesten som gikk viralt

De to har spilt mot hverandre i flere år, men det hele eksploderte under fjorårets finale da LSU-spiller Reese pekte på ringefingeren sin i retning Clark, som tapte kampen. I USA blir man belønnet med en ring når man vinner mesterskap, og det er trolig det Reese siktet til.

Rett etterpå veivet Reese med hånden foran ansiktet – en gest som skuespiller og wrestler John Cena er kjent for å gjøre.

NCAA-LSU-Iowa Preview Basketball

PEKTE PÅ FINGEREN: Angel Reese viste Clark hvem som kom til å få mesterskapsringen.

Foto: Tony Gutierrez / AP

Flere klipp i sosiale medier viser også at Clark har gjorde noe lignende til Reese i en tidligere kamp.

Bildene av de to rivalene gikk viralt og har også denne sesongen blitt dratt frem igjen og igjen.

– Jeg tror folk bare tar det for gitt at vi hater hverandre. Caitlin Clark og jeg hater ikke hverandre. Jeg vil at alle skal forstå det, sa 21 år gamle Reese til ESPN nylig.

– Men når jeg kommer utpå banen, har jeg ingen venner. Da snakker jeg «trash» til deg.

Iowa Clark's Farewell Basketball

STOR STJERNE: Caitlin Clark er en stor stjerne i Iowa og USA. Hun er kjent for både trepoengere og kontroverser på banen.

Foto: Charlie Neibergall / AP

– Er med på å skape drama

Ulriken Eagles-spiller Aurora Sørbye blir neste sesong en del av collegesirkuset selv når hun skal spille for Wake Forest-universitetet i Nord-Carolina.

Hun tror – i likhet med Omland – at duoen Reese og Clark er veldig viktige for interessen.

– Jeg tror denne krangelen er med på å skape litt drama. Folk synes det er spennende. Det skaper interesse når det er litt konkurranse på banen. Det har folk lyst til å få med seg, sier hun.

Aurora Sørbye

TIL USA: Aurora Sørbye skal til høsten spille for amerikanske Wake Forest-universitetet.

Foto: Samantha Rinkus

Basketekspert Omland peker også på andre grunner til at de to superstjernene har fått en hel nasjons øyne på dem.

– En profil er hvit fra Midtvesten, mens den andre profilen er svart og spiller for et stort universitet i Louisiana. Da basket og NBA tok av på 80-tallet, var det også en svart og hvit stjerneduo som het Larry Bird og Magic Johnson, sier han.

– Det er et eller annet med dette fenomenet. Basketball er en idrett som blir forbundet med svart kultur. Når det kommer en hvit stjerne, skaper det også en bredere interesse for idretten, legger han til.

NCAA Championship Game: Michigan State Spartans v North Carolina Tar Heels

BERØMT DUO: Larry Bird og Magic Johnson.

Foto: Gregory Shamus / AFP

Hyller superduoen

Omland og Sørbye peker også på det Reese og Clark gjør på banen. Reese fikk utmerkelsen «Årets spiller» da hun og LSU tok tittelen i fjor.

Clark blir ofte omtalt som en av verdens beste skyttere og sammenlignes med Golden State-stjernen Stephen Curry.

– De har en spillestil som gjør dem helt eksepsjonelle på banen. De som ser på det for sportens skyld blir veldig betatt, sier Omland.

– De er forbilder for mange spillere og har løftet opp basketballen til et nytt nivå. De er showmennesker på banen, men også dyktige basketballspillere, supplerer Sørbye.

Det norske supertalentet gleder seg stort til å få collegedebuten til høsten. Men 18-åringen erkjenner at hun er spent på hvordan hun vil reagere på den høye temperaturen mellom spillerne i USA.

Aurora Sørbye

STORTALENT: Aurora Sørbye har tidvis herjet for Ulriken Eagles.

Foto: Camilla Hovig

– Det er en helt annen kultur. I amerikansk basket er det mer erting slik som Clark gjorde med Reese – og omvendt. Sånn gjør man hvert fall ikke i Norge, i hvert fall på jentesiden.

– Hvordan vil du takle det å få «trashtalk» mot deg?

– Jeg har trent med gutter hele livet mitt, så jeg er vant til å få det. Men jeg er ikke så veldig god til å snakke tilbake, ler hun.

PS! Mandag kveld ble Clark valgt først i WNBA-draft og skal spille for Indiana Fever.

Siste nytt

  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3-0.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal