Hopp til innhold

Reagerer på hovedkampene i Eliteserien: – Uforståelig

Fjorårets seriemester Bodø/Glimt har kun spilt to hovedkamper, mens nyopprykkede Aalesund og HamKam har spilt seks hver. Det får flere til å heve et øyenbryn.

Eliteserien i fotball 2022: Strømsgodset - HamKam

HOVEDKAMP: At HamKam – Strømsgodset var hovedkampen i forrige serierunde i Eliteserien får reaksjoner.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Fotball er et underholdningsprodukt, så jeg skjønner at folk stusser når de ser de siste hovedkampene, sier TV 2s fotballekspert Yaw Amankwah.

De siste tre serierundene har det norske folk fått kampene Haugesund – HamKam, Aalesund – Rosenborg og Strømsgodset – HamKam i hovedkampen kl. 20.00 på søndag.

Kampen er den eneste på søndager som alltid sendes på åpen kanal, men eksperten stusser over de siste prioriteringene.

Yaw Ihle Amankwah

REAGERER: TV2s ekspert, her i aksjon for Stabæk, reagerer på oppsettet.

Foto: Berit Roald / NTB

– Et godt eksempel fra denne helgen. Vålerenga møtte Viking, et hjemmelag som har slitt enormt denne sesongen, men som står med to strake seiere som møter en medaljekandidat. De scorer fire mål og vinner igjen. Det er vanskelig å be om noe mer i en eliteseriekamp. Det er for meg en klar hovedkamp, men så er det Strømsgodset – HamKam som er det istedenfor. For meg er det uforståelig, sier Amankwah.

Rettighetshaver Discovery forklarer at det er et stort puslespill som skal gå opp i hovedkampene for sesongen.

– Man må se sesongen under ett, og ikke midt i. Dette er et stort regnestykke som skal gå opp. Før sesongen er det et stort arbeid som legges ned, med retningslinjer om hvem som kan spille når, hvilke lag som er mest populære, i tillegg til at alle skal få en kamp i hovedkampen, sier kommunikasjonsrådgiver i Discovery, Martin Hinsch.

Molde har kun fått én kamp

Oversikten over hvem som har fått spille hovedkamper til nå varierer kraftig. Vålerenga står helt alene på topp med ni av tjue mulige kamper. Like bak følger Rosenborg med syv, før nyopprykkede HamKam og Aalesund følger like etter.

Samtidig har Molde kun fått én hovedkamp, sammen med topplaget Lillestrøm. Regjerende seriemester Bodø/Glimt har kun fått to.

– Vi har ikke diskutert dette noe inngående. Problemet har ikke vært på min pult, for å si det sånn. Men for norsk toppfotball er det viktig at hovedkampene skaper begeistring og entusiasme. Så vil jeg tro at det er flere faktorer som avgjør dette også, som reisemuligheter og avstand for produksjonen, sier Glimt-topp Frode Thomassen.

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm - Rosenborg (3 - 1)

KJEMPER I TOPPEN.. men ikke på hovekamp-tabellen. Lillestrøm har spilt en hovedkamp.

Foto: Lise Åserud / NTB

Også i Lillestrøm ønsker de det beste produktet som mulig på skjermen i hovedkampen.

– Det å vise de beste kampene vil gjøre at folk kommer på kamp. Hvis folk hadde fått se LSK-VIF, så vil de oppleve det. Å vise det beste produktet vil skape interesse, sier daglig leder i Lillestrøm, Robert Lauritsen, men legger til at det er rettighetshavers rett å få bestemme hovedkampen.

– Vil ikke være likt for alle

Discovery forklarer at antallet lag i hovedkampen vil jevne seg ut gjennom sesongen.

– Men det vil ikke være likt for alle. Noen lag er mer populære, og så er det uforutsette ting som noen ganger gjør at vi må endre, forklarer Hinsch.

Han peker blant annet på SAS-streiken, og sykdom i troppene som har utsatt kamper. I tillegg gjør europacupdeltagelse at Molde, Glimt, LSK og Viking tidvis ikke kan spille kamp sent søndag.

Ole Erik Stavrum

VIL IKKE HA HOVEDKAMP: Molde mener hovedkampen kan være problematisk for supportere.

Foto: Roar Strøm / NRK

I Molde vil de derimot ha flere kamper på lørdager, og mener den sene søndagskampen kan være problematisk for publikum.

– For oss er det ikke livsviktig. I vårt distrikt kan det være langt å reise til kamp for barnefamilien. Vi har folk som blant annet skal inn med ferge til kamp, og da blir det sent med kamp 20.00. Så vi kommer ikke til å klage på dette, sier Molde-sjef Ole Erik Stavrum.

Sportsnyheter

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl opnar opp om avskjeden: – Håpar det berre blir stille

Alexander Stöckl var landslagstrenar i ein av dei mest suksessrike periodane for hopplandslaget nokosinne. Han peikar på ei utvikling i rolla som grunn til avskjeden.

Siste nytt

 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Joshua King ferdig i den tyrkiske fotballklubben Fenerbahce

  Joshua King er ferdigspilt for tyrkiske Fenerbahce etter to år i klubben. Laget ble nylig nummer to i ligaen.

  King bekrefter på Instagram at han ikke forlenger sin kontrakt.

  – Tiden min i klubben er dessverre ved veis ende. I fotballen er det oppturer og nedturer, og skadene mine har hindret meg i å gi dere fans det jeg planla da jeg signerte for denne fantastiske klubben. Det beklager jeg, skriver King.

  Han scoret to mål på 16 kamper denne sesongen.

  Spissen dro fra Watford til Fenerbahce sommeren 2022. Før det hadde han spilt for blant andre Manchester United, Bournemouth og Everton.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Utrolig Stabæk-kollaps: Ledet 4-0 - tapte 4-5

  Etter 56 minutter så det ut til at Stabæk var på vei mot en storseier hjemme mot nyopprykkede Egersund i 1. divisjon mandag kveld.

  Da hadde akkurat Rasmus Eggen Vinge lagt på til 4-0 for hjemmelaget, men så snudde kampen totalt. Egersund scoret i det 61. minuttet, 69. minuttet, 71. minuttet og utlignet så i kampens 87. minutt.

  Tre og et halvt minutt på overtid var den utrolige snuopphentingen et faktum, da Henrik Elvevold scoret kampens siste mål og sørget for at bortelaget på utrolig vis vant 5-4.

  – Dette er det villeste comebacket i norsk fotball i 2024, sa TV 2s fotballekspert, og tidligere Stabæk-spiller, Yaw Amankwah, på kanalens studiosending.

  – Har sett mye i fotball, men aldri det på Nadderud i kveld. Egersund snur 0-4 til 5-4 på en halv time. Største comeback siden Bent Leikvoll, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på X, med referanse til Atle Antonsen-karakteren kjent fra «Nissene på låven».

  Stabæk-trener Bob Bradley beklaget til fansen etter kampslutt, og forklarte kollapsen med at de ikke klarte å beholde roen da Egersund desperat jaktet scoringer den siste halvtimen.

  – Jeg sa til dem (fansen) at vi skuffet dem. At vi ønsket å fortsette med å spille fotball, men når spillere blir slitne, så må vi finne måter vi kan forsvare oss bedre på, sier Bradley til lagets X-konto.

  Med mandagens seier er Egersund på andreplass i 1. divisjon, mens Stabæk er fem poeng bak på åttendeplass. Egersund er tre poeng bak ligaleder Kongsvinger med én kamp mindre spilt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal