Hopp til innhold

Reagerer på at rasismeprosedyre ble brukt mot supporterprotester: – Hvem beskyttes?

En tretrinnsprosedyre opprinnelig introdusert for å bekjempe rasisme, ble i helgen brukt til å slå ned på supporterprotester i tysk fotball. Det har ført til reaksjoner.

Protester mot Dietmar Hopp og Det tyske fotballforbundet (DFB) under to Bundesliga-kamper

GA KLAR BESKJED: Både Bayern München- (til høyre) og Union Berlin-supportere protesterte denne helgen mot Hoffenheim-eier Dietmar Hopp og Det tyske fotballforbundet (DFB).

Foto: Andreas Gora/Daniel Roland / DPA/AFP

– Mange reagerer på at man stopper en kamp for dette, men ikke for apelyder fra fansen. Hvem er det som beskyttes? En spiller eller mektige klubbledere?

Asbjørn Slettemark er en av tre som driver podkasten «Dritte Halbzeit», som handler om tysk fotball.

Han er en av dem som stiller spørsmål ved bruken av prosedyren på tre trinn som i helgen ble brukt til å stoppe tyske fotballsupporteres protester mot Dietmar Hopp, som eier fotballklubben Hoffenheim.

Utvidet bruksområdet

UEFAs prosedyre på tre trinn ble opprinnelig introdusert som et tiltak som skulle bekjempe rasisme.

Blir dommeren gjort oppmerksom på rasistisk oppførsel, skal kampen stoppes. Dersom oppførselen ikke tar slutt, kan dommeren til slutt avbryte kampen i sin helhet.

For en drøy uke siden vedtok Det tyske fotballforbundet (DFB) å utvide prosedyrens bruksområde, slik at den kan iverksettes ved supporterprotester som dem man har sett i Tyskland de siste ukene.

– Nå blir den heller brukt når Dietmar Hopp blir fornærmet, men ikke der en spiller utsettes for rasisme, sier Slettemark, som bor i Berlin.

Jordan Torunarigha reagerer etter å ha blitt utvist i cupkampen mellom Hertha Berlin og Schalke

FORTVILER: Joshua Torunarigha ble utvist i cupkampen mellom Hertha Berlin og Schalke etter at han kastet en kasse vannflasker i ekstraomgangene.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Episoden Slettemark sikter til, fant sted i begynnelsen av februar. Da hevdet Hertha Berlins Jordan Torunarigha at han ble utsatt for apelyder fra Schalke-supportere i kampen mellom de to lagene. Tretrinnsprosedyren ble aldri iverksatt i den kampen.

Schalke fikk i etterkant 50 000 euro i bot av Det tyske fotballforbundet.

– De siste ukene har det vært nok av rasistiske og sexistiske hendelser på tyske stadioner hvor man kunne satt et eksempel, skrev Club Nr. 12, en gruppe Bayern München-supportere, i en uttalelse søndag.

Laster Twitter-innhold

I tillegg til Torunargiha-episoden, sikter supportergruppen til en hendelse i midten av februar, da Würzburger Kickers-spiller Leroy Kwadwo ble utsatt for rasisme under en kamp mot Preussen Munster.

– Ingen av kampene ble stoppet, skriver supportergruppen.

Flere protester søndag

Heller ikke søndagens Bundesliga-kamp mellom Union Berlin og Wolfsburg, hvor norske Julian Ryerson spilte 83 minutter, forløp uten markeringer mot Hopp og DFB.

Germany Soccer Bundesliga

IKKE FØRSTE GANG: Forrige helg var det Borussia Mönchengladbach-supporterne som protesterte mot Hopp.

Foto: Roland Weihrauch / AP

Hjemmelaget ledet 1-0 da et banner som gjentok deler av budskapet en rekke tyske supportere har fremført den siste tiden, ble avduket.

Kampen ble avbrutt og lagene fikk beskjed om å gå i garderoben. Union Berlin-spillerne gikk bort til hjemmefansen for å be dem om å ta ned banneret. Kampen kom i gang igjen, men ble avbrutt ytterligere en gang da et annet banner, som rettet seg mot DFB og Hopp, ble avduket.

Flere kamper på nivå tre i Tyskland skal også ha blitt avbrutt i perioder grunnet protester mot Hopp og DFB.

Det er først og fremst to årsaker til at 79 år gamle Hopp er en svært upopulær mann i tysk fotball.

Han er unndratt den såkalte 50+1-regelen, som skal sikre at tyske fotballklubber er medlemsstyrte. Milliardæren eier 96 prosent av Hoffenheim, og har investert over 350 millioner euro i klubben.

Han har også vært en pådriver for kollektiv avstraffelse av supportere som har protestert mot ham, som blant annet har resultert i at Borussia Dortmund må spille uten bortefans mot Hoffenheim de neste to sesongene som følge av protester mot Hopp i 2018 og like før nyttår.

I et intervju med den tyske kringkasteren Südwestrundfunk sier Christoph Schickhardt, Dietmar Hopps advokat, at man må slå hardt ned på protestene, og at de ansvarlige burde «utsettes for husransakelser og noen ganger tilbringe en dag på cellen».

Tirsdag kveld spiller Schalke mot Bayern München i den tyske cupen. Schalke-styret har varslet at laget kommer til å gå av banen dersom man ser lignende protester som dem som fant sted på flere stadioner i helgen.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal