Hopp til innhold

Blodig Haaland herjet mot Armenia – så brøt han tausheten

Erling Braut Haaland (21) ble taklet til blods da Norge sikret sin største seier på 30 år. Nå kommenterer den brennhete tomålsscoreren «skjermekritikken» for første gang.

MGt-r4-CkMM

GA SEG: Erling Braut Haaland kom ikke tilbake på banen til 2.-omgangen mot Armenia. I videoen kan du se alle de norske scoringene.

Det har nemlig vært delte meninger om hvorvidt det var riktig å skjerme storscoreren gjennom denne landslagssamlingen.

Dortmund-spissen er ettertraktet av en hel fotballverden, og landslagssjef Ståle Solbakken har holdt 21-åringen unna pressen på grunn av den spesielle situasjonen.

Fredag svarte Haaland med én scoring mot Slovakia. Tirsdag ble det to scoringer og én målgivende pasning på én omgang mot Armenia i en kamp Norge til slutt vant 9-0:

«Et råd eg fekk frå en bonde for et par år sia: Snakk med fødne så går helste alt aent godt. Ok sa eg og gjekk», skrev Haaland på Twitter en drøy time etter kampslutt.

d
Foto: Skjermdump 29.03.2022 / Twitter

Adressavisen-kommentator Birger Løfaldli, VG-kommentator Leif Welhaven og tidligere eliteserietrener Tor Thodesen er blant de som har vært mest kritiske til skjermingen.

Samtidig har Haaland også fått bred støtte.

Ståle Solbakken

TOK GREP: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dere må sette dere i Erlings sko. Hele verden snakker om ham, sa hat trick-helt Joshua King på pressekonferansen.

– Jeg skjønner godt at han og teamet og landslaget vil skjerme han, fortsatte han.

– Mye blod rundt anklene

Det er mye som tyder på at Haaland har tatt seg til rådet fra bonden. Det var i alle fall ordentlig fart i beina til jærbuen mot Armenia.

Vi må tilbake til 1992 og den dansefeiringen fra Erik «Myggen» Mykland for å finne forrige gang Norge vant med større sifre.

Likevel var det mer enn selve målene som tok oppmerksomheten.

Armenerne var nemlig konsekvent for sent ute i duellene med Haaland. Gang på gang ble 21-åringen feid overende.

Allerede etter 17 minutter ble Arman Hovhannisyan sendt i dusjen for å ha stoppet Haaland med en stygg sklitakling.

– Takler som en tulling i privatlandskamp, får rødt kort - og blir selv så skadet at han må ut på båre. Kåringen av kveldens kronidiot på Ullevaal er enkel, kommenterer Viasat-ekspert og tidligere trener Lars Tjærnås på Twitter.

Like etterpå ble Khoren Bayramyan belønnet med gult kort for nok en for sen takling på Norge-spissen.

Kanskje tente det Norge ekstra, for på ni sprudlende minutter scoret hjemmelaget ikke mindre enn fire mål.

Da Norge la på til 5-0 like før pause, ble Haaland igjen tatt av keeperen i skuddøyeblikket. Det var samtidig Haalands 15. mål på 16 landskamper.

Haaland

FLERE SMELLER: Erling Braut Haaland måtte igjen ta telling etter å ha satt inn 5-0 like før pause.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Bytt nå ut kongen før han blir skadet på ordentlig, skrev tidligere storscorer Thorstein Helstad på Twitter mot slutten av første omgang.

Og Helstad ble hørt.

Det har vært en tøff omgang for Erling. Det var mye blod rundt anklene hans, så vi hviler han den omgangen her, sa Norges assistenttrener Kent Bergersen til TV 2 i pausen.

Etter kampen forteller Ståle Solbakken at Haaland hadde «skuffede øyne» da landslagssjefen tok avgjørelsen om å bytte ham ut.

– Han hadde ikke vondere enn det, sier Solbakken.

– Hva synes du om den tilsynelatende røffe behandlingen?

Nei, jeg er glad for at det ikke er en treningskamp og at dem går inn for ... Altså, det var jo noen drøye taklinger der, men jeg er veldig glad for at det er intensitet og vilje. Men vi så et «power show» i dag. Noen av de maks-aksjonene han har, det er ikke vist på norsk jord noen gang før, sier Solbakken.

Hva synes du om Armenias oppførsel mot Norge?

Etter kampen fikk Armenia-trener Joaquín Caparrós spørsmål om hva som var planen for å stoppe superspissen.

– Man må spille et lagspill for å dekke og markere denne spilleren. Det er den eneste måten du kan få ham til å bli svakere enn han er, sa Caparrós på pressekonferansen.

– Vi spilte ikke brutalt. Grunnen til resultatet var at vi tapte nesten alle dueller, sa treneren.

King-hat trick

Men det var nettopp Haaland som sendte Norge i ledelsen. Mohamed Elyounoussi lobbet ballen i bakrom, og på akrobatisk vis vippet Haaland den videre i bue over keeperen.

Bare fem minutter senere skaffet Kristian Thorstvedt straffespark. Det var imidlertid Joshua King, og ikke Haaland, som fikk sjansen fra krittmerket.

Etter scoringen gikk King rett bort til Haaland og ga lagkameraten et kyss på kinnet.

Haaland
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dette var Kings første landslagsmål siden 18. november 2019 – eller 863 dager.

Erling var raus. Det er flott, det. Så lenge han scorer. Men det er i alle fall langt fra nykker, sier Solbakken til NRK og smiler.

Etter straffescoringen fulgte Watford-spissen opp med å sette både 4- og 6-0.

Dermed noterte 30-åringen seg for sitt første hat trick i landslagsdrakt.

Ti minutter før slutt økte Mats Møller Dæhli til 7-0. Det var 27-åringens andre landslagsmål, og det første kom mot Malta tilbake i 2014.

Så, om ikke kvelden var vond nok for gjestene, satte Kamo Hovhannisyan ballen i eget mål fire minutter før slutt. Alexander Sørloth fikk ikke hodet på ballen, men på overtid tegnet også Real Sociedad-spissen seg på scoringslista.

Dermed vant Norge hele 9-0 – den største seieren siden San Marino ble slått 10-0 på Ullevaal i 1992.

Siste nytt

  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal