Ragnhild Haga bekrefter at hun vrakes: Er skuffet, oppgitt og overrasket over forbundet

Hun har vært en del av en gylden generasjon dameløpere på landslag i mange, mange år. Men nå er ikke Ragnhild Haga en del av Norges Skiforbunds satsing kommende sesong.

LEjYCQGj58Q

VRAKES: Ragnhild Haga, her etter syvendeplassen under VM i Oberstdorf sist sesong.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det bekrefter 29-åringen selv overfor NRK mandag. Hun har rett og slett fått beskjed om at hun er vraket til landslaget i sesongen der OL i Beijing i februar er det store høydepunktet. Hun fikk den nedslående beskjeden for cirka en uke siden.

– Først og fremst vil jeg si at jeg er veldig skuffet, oppgitt og overrasket. For jeg er veldig motivert, det står ikke på det. Det er selvfølgelig ingen menneskerett å være på landslaget. Men jeg er oppgitt over prosesser og måten ting har blitt gjort på, sier Haga til NRK og fortsetter:

– Det er klart, det kunne skje. Men jeg trodde faktisk ikke det i år, siden jeg mener jeg har gode nok internasjonale resultater etter at jeg kom i form etter blodproppen.

WxxBIr80XHA

NM-SØLVLØP: Ragnhild Haga, her etter andreplass og medalje under 10 kilometer fristil under norgesmesterskapet i Trondheim i januar.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tok opp ting internt – tror det kan ha påvirket

– Hva er det som har skjedd?

– De sier jo at resultatene mine kunne vært gode nok, men at de vil satse på sprint og trenger sprintere på laget. Jeg skjønner at vi skal satse på det, men jeg føler de nesten oppfører seg som et privatlag. Da kan du prioritere det du vil. Men jeg trodde Skiforbundet skulle prøve å ta vare på de skiløperne i Norge som de mener har best resultater internasjonalt.

– Det er jeg skuffet over. Samtidig har jeg tatt opp noen ting internt med dem. Det kan ha hatt påvirkning, da kan de tenke at det heller er lettere å vrake meg. Derfor mener jeg prosessen har vært litt dårlig.

7_66r3cABO8

ORDKNAPP LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her under VM i Oberstdorf sist vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK har forelagt kritikken overfor landslagstrener Ole Morten Iversen. Han viser til at uttaket kommer tirsdag og kan ikke kommentere noen ting.

– Bare så det ikke er noen tvil: Du ville være på landslag i OL-sesongen?

– Jeg ville være på landslag, ja, sier Haga.

Eliteløper i seks år

Dermed er nok en karriere på landslaget foreløpig satt på stopp. Fra før av har Didrik Tønseth bekreftet at han blir vraket fra landslaget.

Haga fikk sitt virkelig store gjennombrudd i verdenscupen vinteren 2014/2015-sesongen.

Hun ble naturligvis belønnet med landslagsplass den påfølgende våren. Sammen med en gylden generasjon skiløpere født på tidlig 90-tall, som Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, har Haga vært med å prege internasjonal damelangrenn.

Som eliteløper hadde hun sitt definitive høydepunkt under OL i Pyeongchang i 2018. Først feiret hun gull på 10 kilometer fristil. Deretter reddet Haga på mange måter Norges stafettgull i de samme lekene.

xggGaLHqHzA

STAFETTHELT: Ragnhild Haga, her sammen med Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg etter stafetten under OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Startet tøft, så kom oppturene

Årets vraking fremstår som oppsiktsvekkende. Både fordi Haga er en stor profil, men også fordi en blodpropp sørget for en knalltøff start på sist sesong. Men etter å ha vært satt ut av spill i viktige treningsmåneder, berget hun likevel gode resultater da hun trengte det som mest.

Blant annet et NM-sølv, toppresultat i verdenscupen i Falun og en sterk syvendeplass på 10 kilometer i VM i Oberstdorf. Det var bare 19 sekunder opp til bronseplass...

– Skuffet over at de bruker det argumentet

På direkte spørsmål om hun tror hun blir vraket på grunn av at hun har tatt opp ting internt, svarer Haga slik:

– Jeg vet ikke. Jeg tror det er sammensatt. Jeg tror på at de vil ha sprintere. Slik jeg skjønte det, så føler de at de har Therese (Johaug) på distanse og medaljemuligheter der, uansett, mener de. Og jeg har prøvd å si at vi må passe på distanselangrenn og rekrutteringen der. Jeg er skuffet over at de bruker det argumentet der.

Hun forteller at det har vært tungt å la vrakingen synke inn.

– Jeg har vært på landslaget over ti år totalt. Jeg har mange gode venner og minner derfra. Det er synes det ender på denne måten. Det synes jeg jo. Jeg er supermotivert og vil gå fort i OL. Så setter de deg ut under ett år før det begynner...

Har hjelper og brødrene

Men hun får ikke gjort noe med det. Haga er nødt til å se fremover nå.

– For egen del får jeg jobbe hardt, stable på beina et bra opplegg. Men jeg hadde ikke trodde det skulle skje i år.

– Hva ser du for deg at du gjør nå?

– Jeg har funnet en som kan hjelpe meg i Oslo. Og så har jeg noen brødre som satser på ski. Jeg står ikke helt på bar bakke, da, heldigvis, sier Ragnhild Haga.

Siste nytt

 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hevder Zinédine Zidane gir seg

  Zinédine Zidane har informert spelarane i Real Madrid om at han sluttar som trenar etter sesongen, melder spanske medium.

  Det er radiostasjonen Onda Cero og nettstaden Goal som hevdar å kjenne til at franskmannen nyleg gav spelarane beskjed om at han ikkje blir å finne i trenarrolla på Santiago Bernabéu til hausten.

  Zidane har kontrakt også ut neste sesong.

  Ifølgje Goal skal spelarane ha blitt informert om fotballprofilens standpunkt i forkant av ligamøtet med Sevilla sist søndag.

  Zidane
  Foto: BJORN S. DELEBEKK, Delebekk, Bjørn S. / VG

Sendeplan

Kl. Program Kanal