Hopp til innhold

Polsk trener ut mot hopplandslaget: – Norge har tatt for stor risiko

Den norske hoppleiren mottar kritikk fra polsk hopptrener etter å igjen ha blitt diskvalifisert for problemer med hoppdressen.

thomas thurnbichler (innfelt)
Lindvik

DISKVALIFISERT IGJEN: Norge mottar kritikk av polsk trener (innfelt) etter Marius Lindvik ble diskvalifisert under nyttårshopprennet.

Foto: Kacper Pempel /Geir Olsen / Reuters/NTB

– De tar trolig stor risiko. Du må gjøre det og være på grensen i skihopping. Alle er på grensen, men det ser ut som Norge har tatt for stor risiko de siste årene, sier den polske hopptreneren Thomas Thurnbichler til NRK om Norges gjentatte diskvalifikasjoner.

– Det må han mene. Vi føler ikke vi gjør det, svarer Clas Brede Bråthen, sportssjef for landslaget.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener kritikken fra den polske treneren er tynn.

– Det er lett å si, når vi har en disk. Da venter vi bare til han får en disk på sine, og så sier vi akkurat det samme, svarer han da han blir konfrontert med kritikken fra Thurnbichler.

Marius Lindvik ble diskvalifisert etter problemer med hoppdressen under nyttårshopprennet, og Halvor Egner Granerud ble disket for stor dress senest i slutten av november.

Topper statistikken

Statistikken over antall diskvalifiseringer grunnet dressproblemer viser at Norge har langt flere enn konkurrentene de siste årene.

Norge har hele 40 diskvalifiseringer de siste ti årene, mens neste land på lista er Slovenia med 28.

Bråthen mener det er flere forklaringer på tallene:

– Det er over en lang periode. I deler av den perioden så var vi i en læringsfase. I senere tid opplever jeg ikke at vi har så mye veldig mye mer disker enn andre nasjoner.

Renndirektør i hopp, Sandro Pertile, er ikke sikker på om Norges statistikk er så mye høyere i helhet enn andre land.

– I alle konkurranser har vi seks eller syv norske hoppere med. Jeg tror at hvis man teller opp antall hopp vi har i året vil man se at prosentandelen ikke er så høy.

– Tynnere bemanning

Sportssjefen er klar på at tallene henger sammen med landslagets manglende bemanning.

– Vi er mye tynnere bemannet enn de vi konkurrerer med. Det er veldig rart hvis vi klarer å gjøre en like god jobb som dobbelt så mange andre personer gjør, sier han og utdyper:

– Dette meldte vi ifra om til ledelsen i Norges Skiforbund da de begynte å kutte. Da sa vi at vi var på smertegrensa i forhold til bemanning. Alle som kan litt om det skjønner at det kan få konsekvenser. Og dette kan være et utslag av det.

Hoppuka 2022 2023

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det norske landslaget har fem i støtteapparatet, hvor en jobber med hoppdressene. Konkurrenter som Polen, Tyskland og Østerrike har omtrent ti i støtteapparatet, og opp til tre som jobber med dressene.

– Vi har et veldig lite team, og det er en helvetes jobb å sørge for at dressen er innafor på syv mann, konstaterer Stöckl.

Landslagstreneren forteller at med et så lite apparat må de gjøre harde prioriteringer.

– Vi sørger først og fremst for at dressen er innafor på de aller beste, som Halvor, og så må vi nedprioritere på andre. Da kan det skje at ikke alle dresser blir sjekket til enhver tid.

Før hver konkurranse gjennomgås dressene. Utøveren tar den på, måler, tar den av og endrer dressen.

Ifølge Stöckl er det en svært krevende jobb, og dermed ender det iblant med en disk.

Siste nytt

 • Ny nordmann i Jumbo-Visma

  Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

  Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

  Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

  – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

  Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

  Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

  Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Messi scoret sitt mål nummer 800

  Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

  Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

  Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

  Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

  – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

  Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

  Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

  – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

  APTOPIX Argentina Panama Soccer
  Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste