Hopp til innhold

Polsk trener ut mot hopplandslaget: – Norge har tatt for stor risiko

Den norske hoppleiren mottar kritikk fra polsk hopptrener etter å igjen ha blitt diskvalifisert for problemer med hoppdressen.

thomas thurnbichler (innfelt)
Lindvik

DISKVALIFISERT IGJEN: Norge mottar kritikk av polsk trener (innfelt) etter Marius Lindvik ble diskvalifisert under nyttårshopprennet.

Foto: Kacper Pempel /Geir Olsen / Reuters/NTB

– De tar trolig stor risiko. Du må gjøre det og være på grensen i skihopping. Alle er på grensen, men det ser ut som Norge har tatt for stor risiko de siste årene, sier den polske hopptreneren Thomas Thurnbichler til NRK om Norges gjentatte diskvalifikasjoner.

– Det må han mene. Vi føler ikke vi gjør det, svarer Clas Brede Bråthen, sportssjef for landslaget.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener kritikken fra den polske treneren er tynn.

– Det er lett å si, når vi har en disk. Da venter vi bare til han får en disk på sine, og så sier vi akkurat det samme, svarer han da han blir konfrontert med kritikken fra Thurnbichler.

Marius Lindvik ble diskvalifisert etter problemer med hoppdressen under nyttårshopprennet, og Halvor Egner Granerud ble disket for stor dress senest i slutten av november.

Topper statistikken

Statistikken over antall diskvalifiseringer grunnet dressproblemer viser at Norge har langt flere enn konkurrentene de siste årene.

Norge har hele 40 diskvalifiseringer de siste ti årene, mens neste land på lista er Slovenia med 28.

Bråthen mener det er flere forklaringer på tallene:

– Det er over en lang periode. I deler av den perioden så var vi i en læringsfase. I senere tid opplever jeg ikke at vi har så mye veldig mye mer disker enn andre nasjoner.

Renndirektør i hopp, Sandro Pertile, er ikke sikker på om Norges statistikk er så mye høyere i helhet enn andre land.

– I alle konkurranser har vi seks eller syv norske hoppere med. Jeg tror at hvis man teller opp antall hopp vi har i året vil man se at prosentandelen ikke er så høy.

– Tynnere bemanning

Sportssjefen er klar på at tallene henger sammen med landslagets manglende bemanning.

– Vi er mye tynnere bemannet enn de vi konkurrerer med. Det er veldig rart hvis vi klarer å gjøre en like god jobb som dobbelt så mange andre personer gjør, sier han og utdyper:

– Dette meldte vi ifra om til ledelsen i Norges Skiforbund da de begynte å kutte. Da sa vi at vi var på smertegrensa i forhold til bemanning. Alle som kan litt om det skjønner at det kan få konsekvenser. Og dette kan være et utslag av det.

Hoppuka 2022 2023

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det norske landslaget har fem i støtteapparatet, hvor en jobber med hoppdressene. Konkurrenter som Polen, Tyskland og Østerrike har omtrent ti i støtteapparatet, og opp til tre som jobber med dressene.

– Vi har et veldig lite team, og det er en helvetes jobb å sørge for at dressen er innafor på syv mann, konstaterer Stöckl.

Landslagstreneren forteller at med et så lite apparat må de gjøre harde prioriteringer.

– Vi sørger først og fremst for at dressen er innafor på de aller beste, som Halvor, og så må vi nedprioritere på andre. Da kan det skje at ikke alle dresser blir sjekket til enhver tid.

Før hver konkurranse gjennomgås dressene. Utøveren tar den på, måler, tar den av og endrer dressen.

Ifølge Stöckl er det en svært krevende jobb, og dermed ender det iblant med en disk.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste