Hopp til innhold

Petter Northug: – Jeg var for spak mentalt

DRAMMEN (NRK): For ti år siden debuterte Petter. For fem år siden debuterte Tomas. Onsdag debuterer Even – og skal ikke gå i samme fella som eldstebror.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Brødrene Northug snakker med NRK før sprinten i Drammen.

– Jeg husker at jeg var for spak mentalt. Men jeg trengte bare et år til etter det for å snu om. Jeg tror faktisk det var det mentale som gjorde at jeg ikke kom videre. Jeg var god nok, sier Petter Northug (28).

Han har akkurat kommet inn svingdøra på et hotell i Drammen, og står nå med brødrene Tomas (24) og Even (19) på hver sin side.

Petter Northug ble nummer 34 i sitt første verdenscuprenn, sprinten i Drammen 9. mars 2005.

For Tomas Northug gikk det litt bedre i det første verdenscuprennet, sprinten i Drammen 11. mars 2010. Han kom videre til kvartfinale – og ble til slutt nummer 30.

– Jeg husker jeg var overrasket over at jeg gikk videre, først og fremst. Så var jeg offensiv som jeg bruker i kvartfinalen og ledet på toppen, men var sist i mål. Jeg var fornøyd med debuten, sier han.

En Northug hvert femte år

Even Northug

DELTAR OGSÅ I DRAMMEN: Den yngste av Northug-brødrene, Even Northug.

Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD / NRK

Onsdag 11. mars 2015 er det Even som sørger for at statistikken med en ny Northug i Drammen hvert femte år holdes ved lag.

Om han har lært av Petters mentale spakhet og Tomas' fysiske overmot, tør han ikke si for sikkert.

– Vi får nå se på det i morgen. Jeg må bare tenke at det er et vanlig skirenn. Jeg må gå så fort som mulig fra start til mål, og se hva det holder til, fastslår han.

Det er fire medier som møter de tre brødrene – deres felles første presseopptreden – dagen før de skriver skihistorie. Aldri før har tre brødre gått samme verdenscuprenn i langrenn.

Ingen av dem sprudler. Men ingen av dem holder igjen, heller.

De er litt beskjedne i utganspunktet, litt store i kjeften innimellom og veldig rolige – slik brødrene Northug ofte er når de ikke akkurat har gått i mål til gullmedaljer eller har fått det for seg at det er noen svensker som må tirres.

– Tomas er stjerna

Hvert medium får fem minutter. NRKs fem minutter forløper omtrent slik, etter at debut-temaet er besvart.

– Petter, hva betyr det for deg å gå verdenscup sammen med de to her?

– Nå starter vi ikke sammen i prolog, men jeg har gått en del heat med Tomas. Det har vært harde fighter. Jeg har ennå ikke gått heat mot Even, men hvis det skulle skje, hadde det vært artig.

– Hvem frykter du mest av dem?

– I staking – Even.

Tomas Northug

UTSLÅTT: Tomas Northug inn til seier på sprinten i Otepää.

Foto: Jarek Joepera / Afp

– Har du tenkt mye på hvordan det er å være broren til Petter Northug?

– Nei, jeg synes det er tungt nok å være broren til Tomas Northug. Det er han som er stjerna nå etter suksessen han har hatt i år. Jeg må tenke meg litt om – han er den eneste her med verdenscupseier i år. Så vi synes vi er litt i skyggen før en klassisk sprint her, når det bare er én i familien som har vunnet, sier Petter.

– Mye styr

– Tomas, hva tenker du om å være broren til Petter Northug? Hvordan har det vært?

– Si det. Det har vært mye styr, men heldigvis har jeg berget unna det verste. Først og fremst har han vært en jeg ser litt opp til, og en kjempeidrettsutøver. Det er mye å lære av ham.

– Enn du, Even – du var faktisk ganske ung da han tok steget helt til topps i verden, hvordan opplevde du det?

– Jeg vet ikke, jeg tror ikke jeg tenkte noe på det. Jeg skjønte ikke helt at han kom på TV-en, liksom. Men da han begynte å gå fort i verdenscup, begynte jeg å skjønne at det var alvor. Men jeg var så ung at jeg ikke hadde noen tanker om hvordan det var – sånn var det, liksom. Men etter hvert skjønte jeg at det var ganske stort.

– Er det bra for deg at Tomas har vist at det går an å nå toppen i verden på litt lenger tid enn det Petter gjorde?

– Ja, så klart. Det er mange som har vist det. Det er mange gode skiløpere.

– Hvem blir best av dere onsdag?

– Jeg tror han der blir best, sier Even og peker på Petter.

Petter Northug

KONGEN AV FALUN: Petter Northug med VM-gullene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg tror jeg blir best, sier Petter.

– Jeg tror jeg blir best, sier Tomas.

Tre vinnere

Brødrenes utgangspunkt er altså som følger, kort oppsummert:

Petter Northug ble VM-konge i Falun med fire gull. Blant annet vant han den klassiske sprinten.

Tomas Northug tok sin første verdenscupseier tidligere i vinter, i klassisk sprint. I VM-debuten kom han til finalen, men nådde ikke opp i medaljekampen.

Som i verdenscupdebuten i Drammen, hadde han ledelsen midtveis.

Even Northug er fortsatt junior. Han klarte ikke å kvalifisere seg til junior-VM. Men han ble juniornorgesmester i sprint.

Han ble også nummer 16 i senior-NM i sprint. Og da han ble nummer tre i en klassisk sprint i skandinavisk cup under VM, var plassen i nasjonal gruppe i Drammen-sprinten sikret.

Om et døgn vet vi hvem av brødrene Northug som kan skryte av den beste verdenscupdebuten.

Tallene å slå er 34 og 30.

Even, Petter og Tomas Northug

SISTEMANN UT: Even Northug (t.v.) følger bokstavelig talt i skisporene til brødrene Petter og Tomas onsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste