Hopp til innhold

Parlamentet i Kenya hedret Kiptum – vil ha bedre sikkerhet for utøverne

Representanter i det kenyanske parlamentet tok tirsdag til orde for å beskytte landets idrettstalenter bedre etter maratonløper Kelvin Kiptums dødsfall.

Kenyanske Kiptum, som knuste maratonrekorden i fjor, døde i en bilulykke sammen med sin trener søndag.

Kiptums dødsfall har sjokkert friidrettsverden. I Nairobi holdt parlamentsmedlemmer ett minutts stillhet for å minnes Kiptum som gikk bort, bare 24 år gammel.

Flere har tatt til orde for en grundig etterforskning av ulykken, og tirsdag ble det tatt opp at de krever bedre beskyttelse av landets idrettsutøvere, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Våre idrettsutøvere bør behandles som VIP-er og gis sikkerhet, sa parlamentsmedlem Phelix Odiwuor.

– Mens vi sørger, må det komme handling fra idrettsdepartementet. De må ta utøverne våre på alvor, sa parlamentsmedlem Gideon Kimaiyo.

Kiptums dødsfall er den siste av flere tragedier som har har rammet kenyanske idrettsstjerner.

I 2011 døde maratonløper Samuel Wanjiru, også i en alder av 24. Wanjiru vant maratonet i Beijing-OL i 2008. I 2021 ble distanseløper Agnes Tirop funnet drept i en alder av 25 år.

Kenyas sportsminister Ababu Namwamba sa mandag at regjeringen vil ta ansvar for begravelsen til Kiptum.

Kiptum løp inn til ny rekord i Chicago Marathon i oktober på tiden 2.00.35. Med det knuste han den gamle verdensrekorden på 2.01.09 som ble satt av Eliud Kipchoge under Berlin Marathon i 2022. Kiptum ville vært stor favoritt til å gå til topps i OL i Paris senere i år.

(©NTB)

Kelvin Kiptum
Foto: Reuters

Siste nytt

 • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

  Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

  Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

  qYj-Mb-Adu4
  Foto: AP
 • Villa forlenger med suksesstreneren

  Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

  Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

  Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

  – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

  7ZFc-Z9Pon8
  Foto: AP
 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal