Hopp til innhold

På innsiden av den norske smørebussen

BEITOSTØLEN (NRK.no): I kulissene bak våre fremste langrennsløpere står tolv menn med klister på fingrene. Og de elsker det de gjør.

Hvordan er egentlig livet til skismørerne når de er på et mesterskap? NRKs reporter Nicolay Andre Ramm har fulgt skismørerne en hel dag for å gi deg svaret. Foto: Yasmin Sunde Hoel

Se reportasjen fra smørerbussen. Foto: Yasmin Sunde Hoel. Redigering: N. Ramm.

– Vi tjener dårlig, vi jobber mye, vi reiser hele tiden - men vi har verdens laveste sykefravær, sier Knut Nystad, smøresjef på skilandslaget til NRK.no.

Han ga meg innpass i den storslåtte, norske smøretraileren som følger Sundby, Bjørgen og Johaug verden rundt. En hel dag med verdens beste skismørere.

Jakten på de perfekte skiene

På innsiden jobbes det nærmest døgnet rundt. Landslagsløperne har rundt 50 skipar hver, 25 i hver stilart. Alle skal testes, slipes, sikles og smøres kontinuerlig. Nå rett før sesongstart er det stor aktivitet i den hypermoderne, to-etasjers traileren.

Det lukter «white spirit», kaffe og skismøring. Naturlig nok.

– Blir dere aldri lei av ski?, spurte jeg.

– Egentlig ikke. Det er spennende å stadig jakte det perfekte skipar. Vi leter etter det hver eneste dag, sier Nystad.

– Så lenge vi klarer å gi utøverne våre en liten konkurransefordel er vi fornøyd, fortsetter han.

Stort sett klarer de det. Men ikke alltid. Kritikken haglet etter flere smørebommer under vinterlekene i Sotsji. Nystad har for lengst lagt nedturen bak seg.

– Mange husker at vi bommet på stafettene, men de færreste husker at vi, bare noen få dager senere, ble nummer én, to og tre på kvinnenes tremil. Vi fant ut av problemet ganske raskt, minnes Nystad.

Kunsten å smøre ski

Det norske smøreteamet består av 12 fingernemme karer. Samtlige av dem har vanlige jobber på sommerstid. Men hele vinteren er satt av til smøring, reising og mer smøring.

Alle møter meg med varme og smil. Her er det ingen hemmeligheter. Jeg får se, og spørre, om alt.

Jeg fikk til og med lov til å smøre mine helt egne ski, med premisset om at jeg ikke fikk spørre om hjelp. Med min svært beskjedne kunnskap om smøring endte jeg med en blanding av klister og voks.

Skiparet ble senere testet av sprinteren Anders Gløersen.

– Det er godt feste, nesten litt for godt. Jeg hadde nok tapt 1-2 minutter i et distanserenn med disse skiene, var dommen fra landslagsløperen.

Det lever jeg godt med.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal