NRK Meny
Normal

Opplevde mareritt der Sejersted falt: – Jeg får frysninger

Astrid Lødemel (44) fikk karrieren ødelagt i Altenmarkt. Nå håper hun at Lotte Smiseth Sjersted kommer raskt tilbake.

Sejersted

Lødemel

TO VM-MEDALJER: Her er Astrid Lødemel under VM i Japan, hvor hun tok bronse i super-G og sølv i utfor.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Jeg krysser fingrene for at det går bra med Lotte, sier Lødemel til NRK.

Den tidligere alpinisten, som blant annet tok VM-sølv i Morioka i 1993, er selv på vei til hytta og fikk ikke med seg at Sejersted falt stygt og ødela korsbåndet i Østerrike.

– Jeg får frysninger

Men bakken i Altenmarkt vekker vonde minner. Det var nemlig her Lødemel falt like før Lillehammer-OL og mistet lekene på hjemmebane i 1994.

Kneskaden plaget henne i tre år før hun tok den endelige avgjørelsen om å legge opp i 1997.

– Jeg får frysninger når jeg tenker tilbake. Det var våt nysnø den dagen jeg skadet kneet, og rennet burde ikke vært holdt. Det var tøft å innse at jeg ikke fikk delta i OL på hjemmebane, sier Lødemel.

Sejersted

FALT STYGT: Lotte Smiseth Sejersted.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

«Astrid Lødemels OL-håp ødelagt i skandalerenn», heter NTBs tittel fra januar 1994. Rennet ble etter hvert stoppet av sikkerhetshensyn, men det skjedde altså for sent for Lødemel.

– Mange mener jeg burde saksøkt arrangøren

– Rennet ble stoppet etter startnummer 32, men så vidt jeg husker ble det tellende. Det var mye styr og jurykrangel, sier Lødemel.

32 av 85 løpere rakk å starte, men kun 25 kom seg ned til målområdet. Fallende temperatur gjorde løypa mer og mer isete, og farten i svingene ble for stor.

– Vi kunne ikke lenger garantere løpernes sikkerhet, sa rennleder Kurt Hoch den gangen, ifølge NTB.

Arrangøren fikk imidlertid sterk kritikk for å la rennet gå for lenge. Flere utøvere og ledere var rasende for at arrangøren ikke tok grep tidligere.

– Mange mente at jeg burde ha saksøkt arrangøren. Det gjorde jeg aldri, sier Lødemel.

Hun snakket med NRK før det var kjent at Sejersted har pådratt seg en korsbåndsskade. Alpinisten, som også ble satt ut av en stygg skade for et drøyt år siden, reiser nå hjem til Norge for videre undersøkelser.

Siste nytt

 • Novak Djokovic ble slått ut

  Den tidligere verdenseneren ble overraskende slått ut i fjerde runde av Australian Open. Hyeon Chung som er ranket som nummer 58 i verden og slo Djokovic 7-6, 7-5 og 7-6.

  Novak Djokovic
  Foto: AFP
 • Zuccarello-assist i nytt tap

  En svak midtperiode ble utslagsgivende da New York Rangers og Mats Zuccarello røk 2–4 for Los Angeles Kings i NHL søndag. Mats Zuccarello fikk notert en målgivende pasning på 2-0 målet.

  Mats Zuccarello
  Foto: NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland