Opplevde mareritt der Sejersted falt: – Jeg får frysninger

Astrid Lødemel (44) fikk karrieren ødelagt i Altenmarkt. Nå håper hun at Lotte Smiseth Sjersted kommer raskt tilbake.

Sejersted

Lødemel

TO VM-MEDALJER: Her er Astrid Lødemel under VM i Japan, hvor hun tok bronse i super-G og sølv i utfor.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Jeg krysser fingrene for at det går bra med Lotte, sier Lødemel til NRK.

Den tidligere alpinisten, som blant annet tok VM-sølv i Morioka i 1993, er selv på vei til hytta og fikk ikke med seg at Sejersted falt stygt og ødela korsbåndet i Østerrike.

– Jeg får frysninger

Men bakken i Altenmarkt vekker vonde minner. Det var nemlig her Lødemel falt like før Lillehammer-OL og mistet lekene på hjemmebane i 1994.

Kneskaden plaget henne i tre år før hun tok den endelige avgjørelsen om å legge opp i 1997.

– Jeg får frysninger når jeg tenker tilbake. Det var våt nysnø den dagen jeg skadet kneet, og rennet burde ikke vært holdt. Det var tøft å innse at jeg ikke fikk delta i OL på hjemmebane, sier Lødemel.

Sejersted

FALT STYGT: Lotte Smiseth Sejersted.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

«Astrid Lødemels OL-håp ødelagt i skandalerenn», heter NTBs tittel fra januar 1994. Rennet ble etter hvert stoppet av sikkerhetshensyn, men det skjedde altså for sent for Lødemel.

– Mange mener jeg burde saksøkt arrangøren

– Rennet ble stoppet etter startnummer 32, men så vidt jeg husker ble det tellende. Det var mye styr og jurykrangel, sier Lødemel.

32 av 85 løpere rakk å starte, men kun 25 kom seg ned til målområdet. Fallende temperatur gjorde løypa mer og mer isete, og farten i svingene ble for stor.

– Vi kunne ikke lenger garantere løpernes sikkerhet, sa rennleder Kurt Hoch den gangen, ifølge NTB.

Arrangøren fikk imidlertid sterk kritikk for å la rennet gå for lenge. Flere utøvere og ledere var rasende for at arrangøren ikke tok grep tidligere.

– Mange mente at jeg burde ha saksøkt arrangøren. Det gjorde jeg aldri, sier Lødemel.

Hun snakket med NRK før det var kjent at Sejersted har pådratt seg en korsbåndsskade. Alpinisten, som også ble satt ut av en stygg skade for et drøyt år siden, reiser nå hjem til Norge for videre undersøkelser.

Siste nytt

 • NFL beklager motstand mot kneling

  Lederen for det amerikanske fotballforbundet, Roger Goodell, sier nå at det var galt å nekte spillere å delta i fredelige protester mot rasisme ved å knele under nasjonalsangen. I en video beklager Goodell at forbundet ikke lyttet til spillerne.

 • LSK mister kapteinen sin

  LSK Kvinners kaptein, Anja Sønstevold, har signert for Fleury 91 i den franske toppligaen. Det skriver Romerikes Blad. LSK må dermed klare seg uten Sønstevold når Toppserien starter 3. juli. Sønstevold har 17 landskamper for Norge.

  – Det var egentlig ventet at dette skulle skje. Anja fikk ikke lov til å dra da hun fikk et tilbud i fjor sommer. Derfor lå det litt i kortene at hun ville få dra nå om det kom et tilbud, sier trener Hege Riise til avisen.

  cqPdfRs17Mw
  Foto: Fredrik Hagen
 • Vietnam: Fotball for fulle tribuner

  Fotball-ligaen i Vietnam startet opp fredag etter å ha vært stengt siden mars. Myndighetene tillatter fulle tribuner uten sosial distanse. På en kamp i Nam Dinh var det 30.000 tilskuere. Vietnam har bare hatt 328 smittede og ingen koronadødsfall.

  Fulle tribuner i Vietnam.
  Foto: Kham / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal