NRK Meny
Normal

– Ingen fortjener dette gullet mer enn Ola

Få har fått så mye heder for et gull de aldri fikk som sprinter Ola Vigen Hattestad.

Ola

Ola Vigen Hattestad ble kåret til årets forbilde. I dag kan han bli verdensmester på hjemmebane.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Chat med Øystein Pettersen mens du ser VM-sprinten!

Med gråten i halsen takket Øystein Pettersen ærbødig lagkompis Hattestad på direkten på NRK i fjor, etter at «Pølsa» og Petter Northug sikret OL-gullet på lagsprinten i Vancouver.

Jeg er fryktelig ydmyk og takknemlig overfor Ola Vigen Hattestad. Han er en en stor idrettsutøver, men han er en enda større person og jeg har vanvittig respekt for ham. Det han gjorde i går skal jeg være evig takknemlig for overfor ham.

Øystein Pettersen om Ola Vigen Hattestad etter OL-gullet. / NRK

Kan få oppreisning

Det var egentlig Hattestad som skulle gå med Northug, men Ørje-gutten sa fra seg plassen fordi han ikke følte seg i toppslag. Det endte med jubel og gull, og Hattestad ble kåret til årets forbilde under Idrettsgallaen.

I dag kan han altså endelig få sin optimale oppreisning.

– Ingen fortjener gullet i dag mer enn Ola, sier Pettersen til NRK.

– Unik avgjørelse

Landslagssprinteren fra Groruddalen husker situasjonen i OL som om det var i går. Han var ute i OL-løypene og testet ski med Hattestad dagen før lagsprinten i Whistler, og alt var tilsynelatende som det skulle være.

Mens Hattestad ble værende på stadion en stund til, tok Pettersen bussen tilbake til utøverhotellet. Da ringte telefonen hans.

Selv om Hattestad ikke var direkte syk, så "kjente han noe rusk i halsen". Dermed sa han fra seg OL-plassen, og Pettersen måtte gjøre seg klar til å gå lagsprinten.

– Jeg kjenner ikke noen andre som ville gitt fra seg mulighet til gå stafett sammen med Petter i et OL. Det var helt vanvittig. Jeg satt ikke og jubla på bussen, jeg vet hvor hardt jeg trener og hvor hardt Ola hadde trent for det. Han mislyktes jo litt i Torino-OL, hvis man kan si det. Ola er en dønn ærlig idrettsmann som tenker mer på laget enn seg selv. Det han gjorde var vanvittig stort.

Hjalp til med finpussen

pølsa gløersen

Øystein Pettersen og Anders Gløersen (bak).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Deler av historien gjentok seg faktisk mandag. Hattestad fikk igjen hjelp av Pettersen og Anders Gløersen, som begge er VM-uttatte sprintere, til å teste ski i Oslomarka, og som del av finpussen frem mot lagsprinten pushet de ham også på en tøff intervalløkt.

– Det var en selvfølge for oss å stille opp. Ola ville gjort akkurat det samme for oss. Han har gjort det før, sier Pettersen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En naturlig kaptein

Under Idrettsgallaen i januar ble Hattestad kåret til årets forbilde, først og fremst for den ekstremt lojale og uegoistiske avgjørelsen han selv tok under OL 2010. Men ifølge lagkompis Pettersen beviser den dobbelte verdensmesterer fra 2009 hver eneste dag at han er den perfekte rollemodell.

– Jeg mener Ola er det beste forbildet som finnes for unge utøvere innenfor langrenn, ved siden av Marit Bjørgen og Petter Northug. Ola og Petter er forbilder på forskjellige måter, der Ola er en type som lar skiene og resultatene tale for seg selv. En naturlig lagkaptein for oss.

Jarle Aambø ISHOCKEY-VM 2009

Toppidrettssjef og juryformann under Idrettsgallaen, Jarle Aambø.

Foto: Poppe, Cornelius, poppe / SCANPIX

Attesten støttes fullt ut av juryformann under Idrettsgallaen, Jarle Aambø.

– Den episoden under OL, som helt klart viser hvilken lagspiller Hattestad er og hvilke verdier han står for, var uten tvil verdt en pris, sier toppidrettssjefen til NRK.

– Jeg tror veldig mange unner ham en gullmedalje i nettopp dette øvelsen onsdag. Hattestad er en fantastisk idrettsmann, det ser jo alle fra sidelinjen, sier den tidligere høydehopperen Hanne Haugland, som også sitter i Idrettsgalla-juryen.

Sulten Northug

På pressekonferansen forut for lagsprinten sa Petter Northug at han ser veldig frem til å gå med Hattestad - slik han egentlig skulle gjort det i OL.

Hanne Haugland

Tidligere høydehopper og jurymedlem Hanne Haugland.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– All respekt til Ola som slapp til Øystein i OL. Jeg unner Ola et gull nå, og vi er sultne begge to, særlig siden det er på hjemmebane. Vi vil prege finalen, sier han.

Northug går først ut, Hattestad skal avslutte.

– Hvordan tror du det går, Øystein Pettersen?

– Det er ekstremt mye taktikk i lagsprint, mer enn folk er klar over. Mange lag er sterke, men jeg tror de norske er 110 prosent skjerpet. Og da håper jeg på gull.

Video: Se Øystein Pettersens takk til Hattestad i Vancouver

Video Øystein Pettersen etter OL-gullet

Se Øystein Pettersens takk til Hattestad i Vancouver

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mesterligaen: Finale Real Madrid - Liverpool
Friidrett: Diamond League fra Eugene
Friidrett: Diamond League fra Eugene
Friidrett: Diamond League fra Eugene