Olympisk mester og Ingebrigtsen-rival utestengt for doping

Den kenyanske mellomdistanseløperen Asbel Kiprop (29) utestenges i fire år. Han leverte en positiv dopingprøve i 2017.

Henrik Ingebrigtsen

EN AV DE STØRSTE: Asbel Kiprop har vært den beste løperen på 1500 meter de siste årene, og den kanskje tøffeste konkurrenten til de norske Ingebrigtsen-brødrene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen kalte det en av tidenes største dopingskandaler da det kom frem at Asbel Kiprop hadde avlevert en positiv dopingprøve.

– På 1500 meter er dette nesten en like stor skandale som da Lance Armstrong ble tatt, sa den norske mellomdistanseløperen til NRK da.

Ingebrigtsen var sjokkert og skuffet over nyheten om at konkurrenten Kiprop, som ble olympisk mester på 1500 meter i 2008 og har tre VM-gull på samme distanse, hadde jukset.

Tatt for bloddoping

Det var i mai i fjor det ble det kjent at Kiprop hadde avlagt en positiv dopingprøve for EPO (bloddoping) utenfor konkurranse.

Asbel Kiprop og Henrik Ingrebrigtsen

Kiprop og Ingebrigtsen-brødrene har konkurrert mot hverandre i flere år. Her er Henrik Ingebrigtsen og Kiprop sammen på en pressekonferanse før Bislett Games i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har dommen i saken kommet, og det ble altså fire års utestengelse.

Kiprops utestengelse gjelder fra februar 2018, og han kan derfor ikke konkurrere igjen før tidligst i 2022-sesongen.

Hevder han er uskyldig

Kenyaneren har hele tiden hevdet sin uskyld, og han anket den opprinnelige dommen fordi han mente at den positive prøven må ha blitt tuklet med.

Friidrettens integritetsenhet (AIU) opplyser at en disiplinærkomité har kommet frem til at de ikke tror denne forklaringen stemmer.

Kiprop har vært den kanskje tøffeste konkurrenten til Ingebrigtsen-brødrene på 1500 meter.

– Har han juksa, er det bra han blir tatt. Jeg kjenner at jeg er veldig skuffa over at en av de beste løperene i verden gjennom de siste årene er dopet. Men jeg er godt fornøyd med å ha slått ham flere ganger, sa Ingebrigtsen til NRK da saken ble kjent.

Siste nytt

 • Greenwood sikret United-seier

  Mason Greenwood (17) ble kampens eneste målscorer da Manchester United slo Inter 1–0 i en treningskamp i Singapore lørdag.

  Greenwood scoret i sin andre kamp på rad, han satte 1–0-målet mot Leeds tidligere denne uken.

  Mason greenwood
  Foto: Roslan Rahman / AFP
 • Tap for Liverpool

  Liverpool gikk på et 2-3-tap for Borussia Dortmund i en treningskamp i USA natt til lørdag. Det tyske laget tok ledelsen etter bare tre minutter, og ledet 3-1 før det var spilt en time. Rhian Brewster pyntet så på resultatet fra straffemerket.

  X02835
  Foto: Trevor Ruszkowski / Reuters
 • Algerie vant Afrikamesterskapet

  Baghdad Boudjenah ga Algerie en drømmestart allerede etter to minutter i finalen mot Senegal fredag kveld. Senegal klarte aldri å komme tilbake i oppgjøret, og dermed vant Algerie turneringen for første gang siden 1990.

  Africa Cup of Nations 2019 - Final - Senegal v Algeria
  Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal