Olympisk mester og Ingebrigtsen-rival utestengt for doping

Den kenyanske mellomdistanseløperen Asbel Kiprop (29) utestenges i fire år. Han leverte en positiv dopingprøve i 2017.

Henrik Ingebrigtsen

EN AV DE STØRSTE: Asbel Kiprop har vært den beste løperen på 1500 meter de siste årene, og den kanskje tøffeste konkurrenten til de norske Ingebrigtsen-brødrene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen kalte det en av tidenes største dopingskandaler da det kom frem at Asbel Kiprop hadde avlevert en positiv dopingprøve.

– På 1500 meter er dette nesten en like stor skandale som da Lance Armstrong ble tatt, sa den norske mellomdistanseløperen til NRK da.

Ingebrigtsen var sjokkert og skuffet over nyheten om at konkurrenten Kiprop, som ble olympisk mester på 1500 meter i 2008 og har tre VM-gull på samme distanse, hadde jukset.

Tatt for bloddoping

Det var i mai i fjor det ble det kjent at Kiprop hadde avlagt en positiv dopingprøve for EPO (bloddoping) utenfor konkurranse.

Asbel Kiprop og Henrik Ingrebrigtsen

Kiprop og Ingebrigtsen-brødrene har konkurrert mot hverandre i flere år. Her er Henrik Ingebrigtsen og Kiprop sammen på en pressekonferanse før Bislett Games i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har dommen i saken kommet, og det ble altså fire års utestengelse.

Kiprops utestengelse gjelder fra februar 2018, og han kan derfor ikke konkurrere igjen før tidligst i 2022-sesongen.

Hevder han er uskyldig

Kenyaneren har hele tiden hevdet sin uskyld, og han anket den opprinnelige dommen fordi han mente at den positive prøven må ha blitt tuklet med.

Friidrettens integritetsenhet (AIU) opplyser at en disiplinærkomité har kommet frem til at de ikke tror denne forklaringen stemmer.

Kiprop har vært den kanskje tøffeste konkurrenten til Ingebrigtsen-brødrene på 1500 meter.

– Har han juksa, er det bra han blir tatt. Jeg kjenner at jeg er veldig skuffa over at en av de beste løperene i verden gjennom de siste årene er dopet. Men jeg er godt fornøyd med å ha slått ham flere ganger, sa Ingebrigtsen til NRK da saken ble kjent.

Siste nytt

 • Finaletap for Barcelona

  Barcelona hadde sjansen til å sikre «the double» da de møtte Valencia i cupfinalen lørdag. Kevin Gameiro scoret for de hvite etter 21 minutter, før Rodrigo Moreno doblet før pause. Lionel Messi scoret etter hvilen, men Valencia vant til slutt 2-1.

  AFP_1GX4IX
  Foto: JOSE JORDAN / AFP
 • Skarstein tildelt ærespris

  Birgit Skarstein (30) mottok lørdag den prestisjetunge Egebergs Ærespris. Skarstein får prisen som følge av sine prestasjoner i både paralangrenn og pararoing. Idrettsprofilens rolle som forbilde nevnes i begrunnelsen fra komitéleder Børre Rognlien.

  Birgit Skarstein
  Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund
 • Filip Ingebrigtsen meldte avbud

  Filip Ingebrigtsen kom aldri til start på 800-meteren i et internasjonalt friidrettsstevne i belgiske Oordegem lørdag.

  – Det er helt uproblematisk og udramatisk, men vi valgte denne løsningen for å forberede optimalt fram mot Stockholm, Roma og Bislett, sier Gjert Ingebrigtsen.

  Trond Mohn Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal