Hopp til innhold

Olympisk mester og Ingebrigtsen-rival utestengt for doping

Den kenyanske mellomdistanseløperen Asbel Kiprop (29) utestenges i fire år. Han leverte en positiv dopingprøve i 2017.

Henrik Ingebrigtsen

EN AV DE STØRSTE: Asbel Kiprop har vært den beste løperen på 1500 meter de siste årene, og den kanskje tøffeste konkurrenten til de norske Ingebrigtsen-brødrene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen kalte det en av tidenes største dopingskandaler da det kom frem at Asbel Kiprop hadde avlevert en positiv dopingprøve.

– På 1500 meter er dette nesten en like stor skandale som da Lance Armstrong ble tatt, sa den norske mellomdistanseløperen til NRK da.

Ingebrigtsen var sjokkert og skuffet over nyheten om at konkurrenten Kiprop, som ble olympisk mester på 1500 meter i 2008 og har tre VM-gull på samme distanse, hadde jukset.

Tatt for bloddoping

Det var i mai i fjor det ble det kjent at Kiprop hadde avlagt en positiv dopingprøve for EPO (bloddoping) utenfor konkurranse.

Asbel Kiprop og Henrik Ingrebrigtsen

Kiprop og Ingebrigtsen-brødrene har konkurrert mot hverandre i flere år. Her er Henrik Ingebrigtsen og Kiprop sammen på en pressekonferanse før Bislett Games i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har dommen i saken kommet, og det ble altså fire års utestengelse.

Kiprops utestengelse gjelder fra februar 2018, og han kan derfor ikke konkurrere igjen før tidligst i 2022-sesongen.

Hevder han er uskyldig

Kenyaneren har hele tiden hevdet sin uskyld, og han anket den opprinnelige dommen fordi han mente at den positive prøven må ha blitt tuklet med.

Friidrettens integritetsenhet (AIU) opplyser at en disiplinærkomité har kommet frem til at de ikke tror denne forklaringen stemmer.

Kiprop har vært den kanskje tøffeste konkurrenten til Ingebrigtsen-brødrene på 1500 meter.

– Har han juksa, er det bra han blir tatt. Jeg kjenner at jeg er veldig skuffa over at en av de beste løperene i verden gjennom de siste årene er dopet. Men jeg er godt fornøyd med å ha slått ham flere ganger, sa Ingebrigtsen til NRK da saken ble kjent.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal