Hopp til innhold

Oliver Solberg klar for rallysportens heftigste klasse: – Det er helt fantastisk

Oliver Solberg (20) har fått fast plass i WRC-klassen, den aller gjeveste rally-klassen, i neste sesongs VM. Der blir han den yngste føreren.

Solberg Rally Wales

FAR OG SØNN: Oliver Solberg sammen med far Petter Solberg. Nå er Oliver klar for WRC-klassen, kun 20 år gammel.

Foto: Team Solberg Media Office Timo Anis / NTB

Den siste sesongen har Solberg vekslet mellom å kjøre løp i toppklassen WRC og det som heter WRC2. Nå får han en mer forutsigbar hverdag når han blir en del av det offisielle laget til Hyundai i VM.

Han signerte for fabrikklaget til Hyundai i 2019.

– Det er helt fantastisk. Det er store nyheter, sier en entusiastisk Solberg i et intervju SVT har gjort for NRK.

– Er det barndomsdrømmen du nå opplever?

– Det er en utrolig glede og en drøm som går i oppfyllelse. I år var man liksom ikke skikkelig inne, men på kanten, men nå har man tatt steget over. Det er deilig for sjelen.

– Det er fantastisk å få den støtten og tilliten til neste år for virkelig å kunne satse stort, forteller 20-åringen videre.

– Du er seriens yngste fører. Hvor viktig blir tålmodighet?

– Det er klart at jeg må lære meg å se det slik. Jeg er yngst og må lære meg å ha tålmodighet. For neste år blir det mye av det, å bare ta den tiden man trenger. Resultatene kommer til slutt. I noen konkurranser vil man kjøre bra, mens i andre blir det mer for å lære.

Til sammenligning var faren Petter Solberg 24 år første gang han deltok i et WRC-rally. Han ble verdensmester i 2003, 29 år gammel.

Rally Sweden. Oliver Solberg.

FORVENTNINGSFULL: Oliver Solberg.

Foto: Micke Fransson/tt / NTB

Ny generasjon biler

Samtidig som han tar steget opp i rallysportens eliteserie, gjennomføres det også endringer på bilene som brukes. Fra 2022 innføres nemlig et nytt reglement som pålegger lagene å bruke hybridbiler i dagens WRC-klasse.

– Å få være med på en ny generasjon biler er helt sjukt. Jeg har allerede fått testet bilen og har prøvekjørt ganske mye. Jeg var den første som kjørte bilen og det er stas å få være med fra start, og få bygge opp en ny bil og en ny æra for neste år, sier han.

– Hvor forventningsfull er du?

– Det blir helt klart en ny æra. Det er veldig annerledes biler. De går fortsatt veldig fort, og det kommer til å være mye lettere biler, men fortsatt kommer de til å se utrolig kule ut. Jeg tror at med el og boost som vi får, så går det likevel veldig raskt.

Deler bil med veteran

Hvor mange løp Solberg skal kjøre er det ikke lagt en plan for ennå, men han skal dele bil med 38 år gamle Dani Sordo. Den erfarne spanjolen har deltatt i 19 ulike VM-sesonger.

– Han har ekstremt mye erfaring og skal være der som en slags coach og mentor for meg.

– Det er viktig for meg å ha en ved siden av meg med mye erfaring. Selv om jeg kjører, så skal han likevel være med på konkurranser og støtte meg og teamet, poengterer han.

Det kan komme godt med. I år har ikke alt gått helt etter planen.

I Finland måtte han bryte etter at bilen rullet rundt. Han måtte også bryte i Belgia og Hellas på grunn av tekniske problemer.

– Da er det herlig å få denne støtten og kjenne at man får en sjanse til å gjøre noe stort. Dette er drømmen jeg har hatt siden jeg ble født, kan man vel si, å komme inn på et WRC-team med satsing.

– Det betyr mye for selvtilliten etter et så tøft år som i år, understreker han.

Sportsnyheter

Pål Golberg

Golberg forbanna etter norsk fiaskodag: – Jeg blir felt

Pål Golberg spurtet inn til en sterk 4.-plass etter fall i herrenes sprintfinale. Nordmannen mener den italienske sensasjonen Simone Mocellini burde vært disket.

Siste nytt

 • 20 millioner skal sette ekstra fart på Idretts-Norge etter pandemien

  Regjeringen har bevilget 20 millioner kroner til Norges Idrettsforbunds arbeid for å «gjenåpne norsk idrett» etter koronapandemien.

  Det var vært rettet stort fokus mot frafallet i norsk idrett etter mer enn to år med koronautfordringer. Nå jobbes det for å løfte medlemsantallet tilbake til nivået før pandemien.

  – Norsk idrett gjør Norge bedre. Den er stappfull av hverdagshelter. Men nå trengs det et ekstra løft for å få deltakelsen tilbake på samme nivå som før pandemien. Derfor gir vi 20 millioner kroner til NIF sitt prosjekt «Tilbake til idretten», som handler om gjenåpning av idretten etter pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Idrettspresident Berit Kjøll sier hun er glad for å ha regjeringens støtte i det viktige arbeidet. Målet er å ha like mange aktive og frivillige ved utgangen av 2023 som før pandemien.

  – Dette er vår viktigste oppgave i årene som kommer. Både koronapandemien og pris- og kostnadsutviklingen i det norske samfunnet har satt idretten på en alvorlig prøve, sier Kjøll.

  (©NTB)

  nif
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Westvold Hansen i egen klasse på Lillehammer

  Gyda Westvold Hansen ledet an på en stor norsk dag i kontinentalcuprennet i kombinert for kvinner på Lillehammer fredag.

  Westvold Hansen var overlegen i hopprennet og hadde 56 sekunders forsprang til nærmeste konkurrent foran langrennet over fem kilometer. Der økte hun ledelsen fra første stavtak.

  I mål vant Westvold Hansen rennet med ett minutt og 39 sekunders margin til lagvenninnen Ida Marie Hagen. Franske Lena Brocard ble nummer tre. Hun var slått med ytterligere et lite minutt.

  Fjerdeplassen gikk til Marte Leinan Lund, drøyt tre minutter bak Westvold Hansen. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Tarjei Bø vrakes til stafetten: – En kjedelig dag for familien

  Johannes Thingnes Bø tok verdenscupseier nummer 58 på sprinten i Hochfilzen fredag.

  Kongen av skiskyting gikk styggfort og spurtet inn til tiden 23:04.00 i sin 29. sprintseier.

  En smilende Thingnes Bø hadde dette å si etter sin femte strake seier:

  – Det var nok et fantastisk løp. Å skyte ti treff på sprint i dag var utrolig bra. Jeg går fort og føler med bra.

  Emilien Jacquelin skøyt også feilfritt, men tapte tid i løypa til stryningen. Det holdt til en andreplass, 43 sekunder bak nordmannen.

  Sturla Holm Lægreid gikk også farlig fort, og tross en bom på stående skyting, kapret han tredjeplassen.

  – Jeg følte det var tungt i dag, men jeg fikk trykket til i løypa, sa Holm Lægreid etter målgang.

  I likhet med Thingnes Bø imponerte Filip Fjeld Andersen med ti av ti treff. Det holdt akkurat ikke til pallplass.

  – Dessverre er ikke kroppen helt 100 i dag, sa Fjeld Andersen etter sprinten. Han påpekte at det kun er dagsformen som ikke er på topp.

  Både Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø sprakk på skytinga med to og fire strafferunder, og måtte nøye seg med 13.- og 38.-plass.

  Med fem nordmenn blant topp 13 og to på pallen, var det totaltsett en sterk norsk laginnsats.

  Overfor NRK bekrefter Johannes at bror Tarjei er vraket til lørdagens stafett.

  Det norske laget er foreløpig ikke bekreftet, men blir ifølge NRKs opplysninger Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og Filip Fjeld Andersen.

  – Det var en kjedelig beskjed å få. Men Filip går et såpass bra løp i dag, og Tarjei er ikke helt med. Jeg vil jo alltid ha med broren min på stafett, og det er en trygghet jeg har hatt i alle år. Sånn sett er det en kjedelig dag for familien Bø, men Filip grep sjansen i dag, sier lillebror Johannes til NRK.

  Stafetten starter 13.40 og sendes på NRK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste