Laget endrer planen og gir Solberg enorm tillitserklæring: – Det er veldig uvanlig

Etter kun ett løp på nivå to for sitt nye lag, får Oliver Solberg allerede i neste løp prøve seg på rally-verdens øverste nivå. Sportssjefen i bilsportforbundet er overrasket.

Oliver Solberg Rally Sweden

TOPPKLASSEN: Oliver Solberg skal i neste løp prøve seg mot Sébastien Ogier og de andre store gutta i WRC.

Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

Oliver Solberg nyter stor tillit i verdens beste WRC-lag, Hyundai. I neste løp får han et innhopp på øverste nivå i WRC.

– Det er helt fantastisk. Det er en mulighet som kommer mye tidligere enn jeg hadde regna med, sier Oliver Solberg til NRK.

Solberg signerte for Hyundai like før jul. Laget, som regnes for å være verdens beste fabrikklag, var ventet å holde Solberg på WRC2-nivå hele sesongen.

Nå har de endret planene for 19-åringen.

– Planen var å kjøre WRC2 i år og se hva framtiden kom med. Men allerede nå var de «happy». De tenker at det er bedre at jeg hopper inn med en gang og lærer meg bilen. At muligheten kommer allerede nå i neste løp er jo helt utrolig, sier Solberg.

Sportssjef i Norges bilsportforbund, Atle Gulbrandsen, er overrasket over at 19-åringen får sjansen på øverste nivå allerede nå.

– Det var fort. Det var overraskende fort. Det er veldig uvanlig at så unge førere får sjansen på øverste nivå, sier Gulbrandsen, som også kommenterer motorsport for Viasat.

– Fjær i hatten

Gulbrandsen var ikke overrasket da Solberg signerte for Hyundai i desember og tror at steget opp for å prøve seg i WRC, er en kalkulert vurdering fra Solberg og laget.

Atle Gulbrandsen

EKSPERT: Motorsportekspert og sportssjef i Norges bilsportforbund Atle Gulbrandsen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det blir kjempespennende å følge med på. Det er jo en stor fjær i hatten til Oliver. Det er en tillitserklæring ut av en annen verden, sier Gulbrandsen.

Solberg forteller at det i førsteomgang ikke handler om resultater, men å tilegne seg erfaring og kunnskap.

– Planen til teamsjefen og meg er å kjøre, komme i mål og ha det moro. Det er ikke noe press. Jeg skal lære meg bilen og lære meg klassen. Det er bare å lære seg mest mulig, sier Solberg.

Solbergs debut vil finne sted 26. februar under løpet WRC Arctic Rally Finland. Det er foreløpig kun snakk om ett innhopp, men skulle det gå bra, er det mulighet for flere sjanser utover sesongen.

Et steg nærmere drømmen

Å kjøre WRC har lenge vært en del av drømmen til Solberg. Nå er neste steg på vegen for å oppfylle drømmen å få fast plass i WRC og bli verdensmester, slik hans far ble i 2003.

– Jeg føler ikke noe press på å følge noens fotspor, jeg bare gjør det jeg elsker. Men jeg har helt klart lyst til å bli verdensmester, akkurat som pappa, sier Solberg.

Far og sønn

FARS FOTSPOR: Oliver Solberg følger sin fars fotspor. Petter Solberg er eneste norske verdensmester i WRCs øverste klasse.

Foto: Bradley Collyer / Pa Photos / NTB

Atle Gulbrandsen forteller at far og tidligere verdensmester Petter Solbergs erfaring er helt uvurderlig for Oliver.

– Det er helt avgjørende at Petter er med på laget. Det er ingen som vet bedre om hva som skal til på dette nivået, sier Gulbrandsen.

Selv om nyheten om Olivers tidlige debut kom overraskende på Gulbrandsen, så har han aldri vært i tvil om talentets ferdigheter.

– Jeg var ikke i tvil om at det kom til å skje og at det skjer allerede nå er lovende.

Hvis du skal tippe, når tror du vi tidligst kan se Oliver som verdensmester?

– Jeg tror han kan bli verdensmester allerede i 2024, sier Gulbrandsen.

Kjører under svensk flagg

Til de fleste nordmenns store skuffelse så er det fortsatt ikke en norsk representant man får se i toppklassen. Oliver Solberg kjører under svensk lisens ettersom han har svensk pass.

Oliver Solberg

SVENSK: Oliver Solberg kjører med det svenske flagget på bilen. Han skulle gjerne sett det norske også.

Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

– Dessverre for dere blir det, det svenske flagget. Det er sånn det er med pass og sånne ting. Det er ikke så lett å bare «bråbytte» papirer, sier Solberg som aller helst skulle kjørt under både norsk og svensk flagg.

– Jeg regner med at alle i Norge hadde likt at jeg kjørte med det norske flagget, men den diskusjonen må tas med pappa. Han har lovt meg norsk pass i 19 år, sier Solberg.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal