Hopp til innhold

Laget endrer planen og gir Solberg enorm tillitserklæring: – Det er veldig uvanlig

Etter kun ett løp på nivå to for sitt nye lag, får Oliver Solberg allerede i neste løp prøve seg på rally-verdens øverste nivå. Sportssjefen i bilsportforbundet er overrasket.

Oliver Solberg Rally Sweden

TOPPKLASSEN: Oliver Solberg skal i neste løp prøve seg mot Sébastien Ogier og de andre store gutta i WRC.

Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

Oliver Solberg nyter stor tillit i verdens beste WRC-lag, Hyundai. I neste løp får han et innhopp på øverste nivå i WRC.

– Det er helt fantastisk. Det er en mulighet som kommer mye tidligere enn jeg hadde regna med, sier Oliver Solberg til NRK.

Solberg signerte for Hyundai like før jul. Laget, som regnes for å være verdens beste fabrikklag, var ventet å holde Solberg på WRC2-nivå hele sesongen.

Nå har de endret planene for 19-åringen.

– Planen var å kjøre WRC2 i år og se hva framtiden kom med. Men allerede nå var de «happy». De tenker at det er bedre at jeg hopper inn med en gang og lærer meg bilen. At muligheten kommer allerede nå i neste løp er jo helt utrolig, sier Solberg.

Sportssjef i Norges bilsportforbund, Atle Gulbrandsen, er overrasket over at 19-åringen får sjansen på øverste nivå allerede nå.

– Det var fort. Det var overraskende fort. Det er veldig uvanlig at så unge førere får sjansen på øverste nivå, sier Gulbrandsen, som også kommenterer motorsport for Viasat.

– Fjær i hatten

Gulbrandsen var ikke overrasket da Solberg signerte for Hyundai i desember og tror at steget opp for å prøve seg i WRC, er en kalkulert vurdering fra Solberg og laget.

Atle Gulbrandsen

EKSPERT: Motorsportekspert og sportssjef i Norges bilsportforbund Atle Gulbrandsen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det blir kjempespennende å følge med på. Det er jo en stor fjær i hatten til Oliver. Det er en tillitserklæring ut av en annen verden, sier Gulbrandsen.

Solberg forteller at det i førsteomgang ikke handler om resultater, men å tilegne seg erfaring og kunnskap.

– Planen til teamsjefen og meg er å kjøre, komme i mål og ha det moro. Det er ikke noe press. Jeg skal lære meg bilen og lære meg klassen. Det er bare å lære seg mest mulig, sier Solberg.

Solbergs debut vil finne sted 26. februar under løpet WRC Arctic Rally Finland. Det er foreløpig kun snakk om ett innhopp, men skulle det gå bra, er det mulighet for flere sjanser utover sesongen.

Et steg nærmere drømmen

Å kjøre WRC har lenge vært en del av drømmen til Solberg. Nå er neste steg på vegen for å oppfylle drømmen å få fast plass i WRC og bli verdensmester, slik hans far ble i 2003.

– Jeg føler ikke noe press på å følge noens fotspor, jeg bare gjør det jeg elsker. Men jeg har helt klart lyst til å bli verdensmester, akkurat som pappa, sier Solberg.

Far og sønn

FARS FOTSPOR: Oliver Solberg følger sin fars fotspor. Petter Solberg er eneste norske verdensmester i WRCs øverste klasse.

Foto: Bradley Collyer / Pa Photos / NTB

Atle Gulbrandsen forteller at far og tidligere verdensmester Petter Solbergs erfaring er helt uvurderlig for Oliver.

– Det er helt avgjørende at Petter er med på laget. Det er ingen som vet bedre om hva som skal til på dette nivået, sier Gulbrandsen.

Selv om nyheten om Olivers tidlige debut kom overraskende på Gulbrandsen, så har han aldri vært i tvil om talentets ferdigheter.

– Jeg var ikke i tvil om at det kom til å skje og at det skjer allerede nå er lovende.

Hvis du skal tippe, når tror du vi tidligst kan se Oliver som verdensmester?

– Jeg tror han kan bli verdensmester allerede i 2024, sier Gulbrandsen.

Kjører under svensk flagg

Til de fleste nordmenns store skuffelse så er det fortsatt ikke en norsk representant man får se i toppklassen. Oliver Solberg kjører under svensk lisens ettersom han har svensk pass.

Oliver Solberg

SVENSK: Oliver Solberg kjører med det svenske flagget på bilen. Han skulle gjerne sett det norske også.

Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

– Dessverre for dere blir det, det svenske flagget. Det er sånn det er med pass og sånne ting. Det er ikke så lett å bare «bråbytte» papirer, sier Solberg som aller helst skulle kjørt under både norsk og svensk flagg.

– Jeg regner med at alle i Norge hadde likt at jeg kjørte med det norske flagget, men den diskusjonen må tas med pappa. Han har lovt meg norsk pass i 19 år, sier Solberg.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal