Hopp til innhold

Oliver Solberg har signert for verdens beste lag

Oliver Solberg blir fabrikkfører for Hyundai. Det bekrefter 19-åringen til NRK.

Solberg

NY AVTALE: Oliver Solberg har signert en avtale med Hyundai. Her sammen med far og tidligere verdensmester Petter Solberg.

Foto: Team Solberg Media Office Timo Anis

Hyundai har vunnet lagkonkurransen i WRC (øverste nivået innenfor rally) to år på rad og regnes dermed som det beste fabrikklaget i verden.

Nå har de altså signert 19 år gamle Oliver Solberg på en toårskontrakt.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er det vi alltid har jobbet mot, så å få en fabrikkontrakt og ha en ordentlig plan foran seg, er veldig stort, sier Solberg til NRK.

WRC2 i første omgang

Dermed er han ett steg nærmere målet om å bli verdensmester i rally, akkurat som pappa Petter klarte i 2003, som tidenes første nordmann på det øverste nivået.

Oliver Solberg

TALENT: Oliver Solberg blir av mange beskrevet som en fremtidig verdensmester.

Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

I første omgang er imidlertid planen å kjøre WRC2, klassen under WRC. NRK erfarer at han får prøve WRC-bilen allerede i 2021 i mindre løp, og at han i 2022 skal få prøve seg på det øverste nivået hvis alt går etter planen.

Selv er 19-åringen mest fokusert på å ta ett steg av gangen.

– Alle planene for de neste to årene er ikke lagt ennå, men fra januar av er det hvert fall fullt program med WRC2. Men mye av grunnen for at jeg signerte for Hyundai er nettopp at jeg har troa på at det skal hjelpe meg fremover med å nå drømmen om å kjøre WRC, sier Solberg.

– Hvor mange fingre har faren din hatt med i dette?

– Alle ti kan man vel si, sier Solberg og ler.

– Mamma og pappa hjelper meg med mye. De ordner med alt av samtaler og kontrakter, siden jeg fortsatt er litt for ung til å gjøre det. Så de er en stor del av dette, fortsetter han.

fZlstvMdI0k

HJELPER TIL: Både mor Pernilla og far Petter har hatt noen fingre med i spillet når Oliver Solberg har valgt nytt lag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Handler om å bygge erfaring

Pappa Petter Solberg er tydelig stolt når NRK prater med ham om den nye kontrakten til sønnen.

– Å signere fabrikkontrakt som 19-åring er veldig stort. Han slo meg der. Han hadde tre gode muligheter som vi vurderte, men dette var absolutt det beste, sier Petter Solberg.

Rallytalentet har kjørt veldig godt i WRC3 denne sesongen, men det under mer privat styring. Nå blir han altså helprofesjonell under vingene til et stort fabrikklag.

Petter Solberg vil spå om sønnen kommer til å følge i hans fotspor som verdensmester en dag, men er tydelig på at en slik kontrakt åpner flere muligheter.

– Det ser veldig bra ut, men til syvende og sist handler rally om å kjøre nok bil og bygge erfaring. Vi må huske på at den yngste verdensmesteren noensinne er 27 år, så han har mange år på seg, sier Petter.

Kjører med svensk flagg

Atle Gulbrandsen er både kommentator i Viasat og landslagssjef for Norge. Han er ikke overrasket over at Solberg signerer fabrikkontrakt allerede i en alder av 19 år.

GWPoCxso5g8 atle gulbrandsen

STORT: Atle Gulbrandsen ble ikke overrasket da han fikk høre nyheten om at Oliver Solberg har signert for Hyundai.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er så klart utrolig stort, men ikke uventet. Vi har sett talentet til Oliver i mange år nå, og med de resultatene han har hatt i så ung alder, var det ventet at han skulle bli plukket opp av en av de store fabrikkene, sier Gulbrandsen.

Dessverre for Gulbrandsen og resten av det norske folk, kjører Solberg under det svenske flagget nå. Det håper landslagssjefen å få gjort noe med fremover.

– Vi ønsker han naturligvis på det norske landslaget, slik han kjører med norsk flagg på bilen. Vi har snakket med Oliver og fortalt ham hva vi kan tilby. Men vi ønsker at han skal ta det valget selv, sier Gulbrandsen.

Hvis ting ikke blir stoppet av koronaviruset, håper Oliver Solberg å debutere for sitt nye lag i Monte Carlo i januar.

Siste nytt

 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB
 • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

  Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

  Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

  Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

  Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

  I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

  West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

  I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

  Leverkusen-jubel mot West Ham
  Foto: BEN STANSALL / AFP
 • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

  Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

  Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

  Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

  Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

  Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

  For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

  I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

  Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

  Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal