Kvalitetssikrere gir OL-søknaden grønt lys

De eksterne tallknuserne finner «ingen vesentlige svakheter» etter å ha gått Oslos OL-søknad for 2022 etter i sømmene. Det ble klart under en pressekonferanse i kulturdepartementet fredag.

Oslo-OL får grønt lys av tallknuserne

LITT DYRERE ENN ANTATT: Oslos OL-søknad holder vann. Det ble klart under en pressekonferanse ved Veritas-leder Anders Magnus Løken (innfelt). Nå skal regjeringen bestemme seg for om de ønsker å stille med statsgaranti eller ikke.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er et godt bearbeidet materiale som ligger til grunn for søknaden. Den tilfredsstiller de overordnede kravene fra IOC. Det er i stor grad overensstemmelse mellom ekspertenes vurderinger og Oslo-OLs søknad, sier Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas, som har vært ansvarlig for å vurdere Oslos OL-søknad.

Oslos søknad om et vinter-OL i 2022 har blitt finkjemmet for feil det siste halvåret, og fredag kom den endelige vurderingen til de eksterne ekspertene: OL-søknaden holder vann.

Det er Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning som har foretatt kvalitetssikringen på oppdrag fra regjeringen.

 • Les hele rapporten «Kvalitetssikring av søknad om statsgaranti og -tilskudd for OL/PL i Oslo 2022» her!

Liten feilmargin

Widvey og Løken

Thorhild Widvey ble overrakt den fyldige rapporten om Oslos OL-søknad av Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Norges Idrettsforbund, Oslo kommune og den olympiske og paralympiske komité har bedt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti for å gjennomføre folkefesten om åtte og et halvt år.

Statens garantiforpliktelse er estimert til 35,1 millarder kroner – altså 1,4 milliarder kroner mer enn først antatt – viser rapporten.

Det er til stor forskjell fra Tromsø-OLs søknad fra 2018, som viste seg å være underbudsjettert med så mye som 10 milliarder kroner, som gjorde at søknaden senere ble lagt død.

Kvalitetssikrerne har kommet fram til at det offentlige må bidra med 21,7 milliarder kroner i tilskudd etter at inntekter og finansiering fra private er trukket fra ved et Oslo-OL.

– Vi finner ingen vesentlige svakheter ved konseptet, sier tallknuserne.

Ekspertgruppen legger til grunn at den største effekten av et OL i Oslo vil være folkefesten.

Idrettspresident Børre Rognlien gleder seg stort over at det lange arbeidet som er brukt på å utvikle OL-søknaden, viste seg å holde vann.

– Vi kan slå fast at regjeringen nå har fått det best tenkelige grunnlag for sine vurderinger om Oslo skal få være vertsby for OL og Paralympics i 2022. Hele norsk idrett er glade for dagens fremleggelse, sier Rognlien.

– Viktig grunnlag

Etter en fyldig presentasjon av rapporten, ble hele verket overgitt til Norges kulturminister Thorhild Widvey.

– Presentasjonen vi har fått viser med all tydelighet at det å arrangere OL er en kompleks affære som påvirker mange samfunnsområder. Jeg lover å sette meg grundig inn i rapporten. Den vil være et veldig viktig grunnlag for regjeringens vurdering for om vi ønsker å gå inn for statsgaranti eller ikke, sier kulturminister Widvey til NRK.

Widvey forteller at regjeringen ikke har bestemt seg for et tidspunkt for når regjeringen eventuelt vil ta en avgjørelse hvorvidt Oslo-OL får statsgaranti eller ikke.

– Hvilke sjanser tror du Oslo-OL har?

– Det får regjeringen komme tilbake til. Nå skal vi lese denne rapporten først. Vi har ikke tatt stilling til et OL ennå. Det skal vi ha en grundig vurdering på nå, sier Widvey.

Rognlien, Berger Røsland og Bjercke

FORNØYDE KARER: Idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring er ansvarlig for Oslos søknad.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Siste nytt

 • Johnsen slo Riise i trenerduellen

  Ronny Johnsen og hans Eik Tønsberg slo byrival John Arne Riises Flint Tønsberg 3-1 lørdag.

  Dermed farter laget til Johnsen mot opprykk til 2. divisjon.

  John Arne Riise
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Ruud møter sørafrikaner

  Casper Ruud får et snarlig gjensyn med Lloyd Harris i 1. runde av neste ukes ATP-turnering i Wien. Tidligere i måneden slo han ut sørafrikaneren i California.

  Trekningen til den østerrikske ATP 250-konkurransen ble klar lørdag. Den viste at Ruud igjen skal opp mot Harris.

  Sist gang de møttes, gikk han seirende ut etter en slitekamp i Indian Wells. Ruud styrte mot tap, men med sin typiske stayerevne slo han tilbake.

  Casper Ruud
  Foto: Generali Open / Alexander Scheuber
 • Jarstein med vaksinestøtte

  Rune Almenning Jarstein har slitt veldig med formen siden han ble smittet av koronaviruset i April. Nå er han tilbake i trening og kommer med vaksinestøtte.

  Landslagskeeperen slet med alvorlige komplikasjoner etter virussmitten og ble deretter rammet av en hjertemuskelbetennelse. Han ble også svært slapp etter å ha tatt koronavaksinen, men forteller i lørdagens papirutgave av Bild at han støtter koronavaksinen fullt ut.

  – Jeg ble vaksinert etter sykdommen min. Jeg støtter helt klart vaksinasjon. Jeg hadde kanskje ikke blitt rammet så hardt av viruset om jeg hadde blitt vaksinert i vår, sier Jarstein.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal