NRK Meny
Normal

Kvalitetssikrere gir OL-søknaden grønt lys

De eksterne tallknuserne finner «ingen vesentlige svakheter» etter å ha gått Oslos OL-søknad for 2022 etter i sømmene. Det ble klart under en pressekonferanse i kulturdepartementet fredag.

Oslo-OL får grønt lys av tallknuserne

LITT DYRERE ENN ANTATT: Oslos OL-søknad holder vann. Det ble klart under en pressekonferanse ved Veritas-leder Anders Magnus Løken (innfelt). Nå skal regjeringen bestemme seg for om de ønsker å stille med statsgaranti eller ikke.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er et godt bearbeidet materiale som ligger til grunn for søknaden. Den tilfredsstiller de overordnede kravene fra IOC. Det er i stor grad overensstemmelse mellom ekspertenes vurderinger og Oslo-OLs søknad, sier Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas, som har vært ansvarlig for å vurdere Oslos OL-søknad.

Oslos søknad om et vinter-OL i 2022 har blitt finkjemmet for feil det siste halvåret, og fredag kom den endelige vurderingen til de eksterne ekspertene: OL-søknaden holder vann.

Det er Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning som har foretatt kvalitetssikringen på oppdrag fra regjeringen.

 • Les hele rapporten «Kvalitetssikring av søknad om statsgaranti og -tilskudd for OL/PL i Oslo 2022» her!

Liten feilmargin

Widvey og Løken

Thorhild Widvey ble overrakt den fyldige rapporten om Oslos OL-søknad av Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Norges Idrettsforbund, Oslo kommune og den olympiske og paralympiske komité har bedt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti for å gjennomføre folkefesten om åtte og et halvt år.

Statens garantiforpliktelse er estimert til 35,1 millarder kroner – altså 1,4 milliarder kroner mer enn først antatt – viser rapporten.

Det er til stor forskjell fra Tromsø-OLs søknad fra 2018, som viste seg å være underbudsjettert med så mye som 10 milliarder kroner, som gjorde at søknaden senere ble lagt død.

Kvalitetssikrerne har kommet fram til at det offentlige må bidra med 21,7 milliarder kroner i tilskudd etter at inntekter og finansiering fra private er trukket fra ved et Oslo-OL.

– Vi finner ingen vesentlige svakheter ved konseptet, sier tallknuserne.

Ekspertgruppen legger til grunn at den største effekten av et OL i Oslo vil være folkefesten.

Idrettspresident Børre Rognlien gleder seg stort over at det lange arbeidet som er brukt på å utvikle OL-søknaden, viste seg å holde vann.

– Vi kan slå fast at regjeringen nå har fått det best tenkelige grunnlag for sine vurderinger om Oslo skal få være vertsby for OL og Paralympics i 2022. Hele norsk idrett er glade for dagens fremleggelse, sier Rognlien.

– Viktig grunnlag

Etter en fyldig presentasjon av rapporten, ble hele verket overgitt til Norges kulturminister Thorhild Widvey.

– Presentasjonen vi har fått viser med all tydelighet at det å arrangere OL er en kompleks affære som påvirker mange samfunnsområder. Jeg lover å sette meg grundig inn i rapporten. Den vil være et veldig viktig grunnlag for regjeringens vurdering for om vi ønsker å gå inn for statsgaranti eller ikke, sier kulturminister Widvey til NRK.

Widvey forteller at regjeringen ikke har bestemt seg for et tidspunkt for når regjeringen eventuelt vil ta en avgjørelse hvorvidt Oslo-OL får statsgaranti eller ikke.

– Hvilke sjanser tror du Oslo-OL har?

– Det får regjeringen komme tilbake til. Nå skal vi lese denne rapporten først. Vi har ikke tatt stilling til et OL ennå. Det skal vi ha en grundig vurdering på nå, sier Widvey.

Rognlien, Berger Røsland og Bjercke

FORNØYDE KARER: Idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring er ansvarlig for Oslos søknad.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg