Hopp til innhold

Kvalitetssikrere gir OL-søknaden grønt lys

De eksterne tallknuserne finner «ingen vesentlige svakheter» etter å ha gått Oslos OL-søknad for 2022 etter i sømmene. Det ble klart under en pressekonferanse i kulturdepartementet fredag.

Oslo-OL får grønt lys av tallknuserne

LITT DYRERE ENN ANTATT: Oslos OL-søknad holder vann. Det ble klart under en pressekonferanse ved Veritas-leder Anders Magnus Løken (innfelt). Nå skal regjeringen bestemme seg for om de ønsker å stille med statsgaranti eller ikke.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er et godt bearbeidet materiale som ligger til grunn for søknaden. Den tilfredsstiller de overordnede kravene fra IOC. Det er i stor grad overensstemmelse mellom ekspertenes vurderinger og Oslo-OLs søknad, sier Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas, som har vært ansvarlig for å vurdere Oslos OL-søknad.

Oslos søknad om et vinter-OL i 2022 har blitt finkjemmet for feil det siste halvåret, og fredag kom den endelige vurderingen til de eksterne ekspertene: OL-søknaden holder vann.

Det er Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning som har foretatt kvalitetssikringen på oppdrag fra regjeringen.

  • Les hele rapporten «Kvalitetssikring av søknad om statsgaranti og -tilskudd for OL/PL i Oslo 2022» her!

Liten feilmargin

Widvey og Løken

Thorhild Widvey ble overrakt den fyldige rapporten om Oslos OL-søknad av Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Norges Idrettsforbund, Oslo kommune og den olympiske og paralympiske komité har bedt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti for å gjennomføre folkefesten om åtte og et halvt år.

Statens garantiforpliktelse er estimert til 35,1 millarder kroner – altså 1,4 milliarder kroner mer enn først antatt – viser rapporten.

Det er til stor forskjell fra Tromsø-OLs søknad fra 2018, som viste seg å være underbudsjettert med så mye som 10 milliarder kroner, som gjorde at søknaden senere ble lagt død.

Kvalitetssikrerne har kommet fram til at det offentlige må bidra med 21,7 milliarder kroner i tilskudd etter at inntekter og finansiering fra private er trukket fra ved et Oslo-OL.

– Vi finner ingen vesentlige svakheter ved konseptet, sier tallknuserne.

Ekspertgruppen legger til grunn at den største effekten av et OL i Oslo vil være folkefesten.

Idrettspresident Børre Rognlien gleder seg stort over at det lange arbeidet som er brukt på å utvikle OL-søknaden, viste seg å holde vann.

– Vi kan slå fast at regjeringen nå har fått det best tenkelige grunnlag for sine vurderinger om Oslo skal få være vertsby for OL og Paralympics i 2022. Hele norsk idrett er glade for dagens fremleggelse, sier Rognlien.

– Viktig grunnlag

Etter en fyldig presentasjon av rapporten, ble hele verket overgitt til Norges kulturminister Thorhild Widvey.

– Presentasjonen vi har fått viser med all tydelighet at det å arrangere OL er en kompleks affære som påvirker mange samfunnsområder. Jeg lover å sette meg grundig inn i rapporten. Den vil være et veldig viktig grunnlag for regjeringens vurdering for om vi ønsker å gå inn for statsgaranti eller ikke, sier kulturminister Widvey til NRK.

Widvey forteller at regjeringen ikke har bestemt seg for et tidspunkt for når regjeringen eventuelt vil ta en avgjørelse hvorvidt Oslo-OL får statsgaranti eller ikke.

– Hvilke sjanser tror du Oslo-OL har?

– Det får regjeringen komme tilbake til. Nå skal vi lese denne rapporten først. Vi har ikke tatt stilling til et OL ennå. Det skal vi ha en grundig vurdering på nå, sier Widvey.

Rognlien, Berger Røsland og Bjercke

FORNØYDE KARER: Idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland og Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring er ansvarlig for Oslos søknad.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal