NRK Meny
Normal

OL-helten om Wada-hackingen: – Sikkerheten ikke bra nok

– Neste gang jeg testes vil jeg kanskje tenke meg om to ganger, sier bronsevinner fra OL, Stig-André Berge.

Stig-Andre Berge

KRITISK: Stig-André Berge er rystet over hackingen av Wada-journalene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Når jeg signerer dopingpairene og forteller hvilke medisiner jeg har tatt, så stoler jeg på at det er konfidensielt, sier Berge.

Simone Biles

Turn-stjernen Simone Biles er en av utøverne som har fått medisinske opplysninger på avveie.

Foto: Dmitri Lovetsky / Ap

– Neste gang jeg blir dopingtestet, og det er sikkert ikke så lenge til, så vil jeg kanskje tenke meg om to ganger og tenke: Vil det jeg skriver under på nå, komme ut til offentligheten?

Bronsehelten fra OL i Rio reagerer sterkt på at den russiske hackergruppen «Fancy Bears» har kommet seg inn i Wadas databaser og publisert medisinske opplysninger om den amerikanske turn-stjernen Simone Biles, basketspilleren Elena Delle Donne og tennissøstrene Serena og Venus Williams.

– Det er veldig kjedelig at det blir lekket sånn, kommenterer han.

– Burde tatt tak i sikkerheten

Wada har blitt utsatt for forsøk på hacking tidligere. I forrige måned ble den russiske varsleren Julia Stepanovas journaler utsatt for hacking.

Hausken

Anne Margrethe Hausken Nordberg mener saken er trist for utøverne.

Foto: ULF PALM / TT, Palm, Ulf / NTB scanpix

Onsdag ble det også kjent at Datatilsynet allerede i fjor advarte om svak sikkerhet i systemene hos Wada. Antidoping Norge har nå varslet at de vil endre sine rutiner i kjølvannet av datainnbruddene

– Sikkerheten er tydeligvis ikke bra nok. Noe må de (Wada) gjøre for at sikkerheten skal bli ivaretatt igjen.

– Hvis jeg som idrettsutøver vet om ting jeg kan bli bedre på, men driter i det, så blir jeg ikke bedre. Det burde de tatt tak i, på samme måte som jeg tar tak i treningshverdagen min, sier han.

– Trist for utøverne

Norges fremste oritenteringsprofil på kvinnesiden, Anne Margrethe Hausken Nordberg, synes saken er trist for de utøverne som er blitt rammet.

– Jeg har ikke hatt behov for å søke om fritak selv, men det er trist for de utøverne det gjelder og Wada kommer sikkert til å gjøre det de kan for å hindre at det skjer igjen.

Olaf Tufte

Olaf Tufte mener man ikke kan laste Wada for hackingangrepet.

Foto: Aabech, Magnus / NTB scanpix

– Går dette utover tilliten til Wada?

– Det er klart at når noen har klart å hacke seg inn en gang, så vil det alltid være en frykt for at det vil skje igjen. Men kanskje var det nettopp en slik sak som var nødvendig for at rutinene skulle bli bedre.

– Kjipt med informasjon på avveie

Bronsevinner fra OL, Olaf Tufte, mener Wada ikke kan lastes for at dyktige hackere har greid å trenge gjennom sikkerhetssystemene.

– Hvis dyktige hackere virkelig vil inn, så kommer de inn på databasen til Nasa, sier han.

– Det er kjipt at informasjon skal komme på avveie, men på den annen side har vi ikke så voldsomt mye å skjule. Har man brukt medisiner som man må søke om å bruke, så har man forhåpentligvis en god grunn til å bruke dem.

– De eneste som frykter noe her, må være de som har noe å skjule.

Siste nytt

  • VM-lag i flydrama

    Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

    FBL-WC-2018-RUS-KSA
    Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
  • Kaptein-Kane header inn 2-1

Sendeplan

Kl. Program Kanal