NRK Meny
Normal

OL-håpene trener seg selv

FLAGSTAFF (NRK): Langdistanseløperne Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) og Sindre Buraas (26) har tatt treneransvaret selv denne viktige OL-sesongen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas

PÅ EGENHÅND: Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas.

Foto: Hanne Skjellum Mueller

I januar mistet Norges to beste langdistanseløpere treneren sin, da Sportsklubben Vidar avsluttet samarbeidet med Frank Evertsen.

Det midt i forberedelsene til en viktig OL-sesong. Men i stedet for å finne en erstatter, har Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas tatt hele treneransvaret selv.

– Vi trener oss selv nå. Jeg føler jeg har funnet ut hva som funker for min del og hva kroppen min tåler. Da er det ikke så mye hokus pokus egentlig, sier Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal i Flagstaff, USA.

Foto: Hanne Skjellum Mueller

– Det har gått bra til nå, og jeg har mange av de samme prinsippene som jeg har hatt de siste 10 årene. Forandringen er at jeg er blitt eldre og sterkere, forklarer Buraas.

Mer selvsikker

De er begge på fire ukers høydesamling i Flagstaff, for å legge grunnlaget før EM i Amsterdam i juli og OL i Rio måneden etter. Det er sistnevnte som er begges hovedmål. Grøvdal på 10.000-meter, og Buraas på 5000-meter.

På rundt 2000 meter over havet er de i ferd med å starte en rolig økt på 10 kilometer - i Buffalo Park. Et område som yngler av mosjonister - og nå også norske toppidrettsstjerner.

– Jeg har alltid vært veldig selvstendig i treningsarbeidet, og er det fortsatt. Jeg er dessuten mer selvsikker på meg selv enn det jeg var før. Det er bare å holde seg til det vi vet funker og ikke finne på noe sprøtt, forteller Grøvdal og ler.

– Trenger du ingen som pusher deg litt ekstra?

– Akkurat den biten tror jeg at jeg klarer veldig godt selv. Men jeg har gode folk i klubben i Tjalve og i forbundet og Olympiatoppen, så jeg føler jeg har fagpersonell jeg kan rådføre meg bra med, svarer Grøvdal.

I rute

Grøvdal har kjent Buraas i en årrekke og de har lagt ned mange treningstimer sammen. For 26-åringen har det å trene med gutta bestandig vært oppskriften.

– Jeg har ikke hatt så mange jenter jeg har kunnet matche meg med i Norge, så det er blitt naturlig at jeg har trent med gutter. Sindre og jeg følger det samme opplegget, og er gode makkere.

Også Buraas føler han har utbytte av sin kvinnelige treningspartner.

– Selv om jeg er sterkere fordi jeg er gutt, er det er alltid ting utenom man kan hjelpe hverandre med. Og det er fint å ha selskap på rolige økter også, sier han.

– Trenger jeg mer motstand er det bare å sette tredemølla på 20 km/t, så gjør det jobben.

Etter en times løpetur i Flagstaffs skoger, kommer de samlet tilbake. Turen kjentes bra ut.

– OL-formen er i rute, slår Grøvdal fast.

Siste nytt

 • NM-sølvvinner funnet død

  Ronny Fredrik Ansnes ble mandag funnet død. Han ble 29 år gammel. I 2012 tok Ansnes NM-sølv på 15 kilometer i langrenn på Voss. Han gikk for Klæbu IL.

  Ronny Fredrik Ansnes
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Chamberlain kan miste neste sesong

  Liverpools Alex Oxlade-Chamberlain måtte operere kneet etter en skade han pådro seg mot Roma i vår. Dermed gikk han glipp av VM for England. Nå sier manager Jürgen Klopp at midtbanespilleren også står i fare for å miste store deler av neste sesong.

  Alex Oxlade-Chamberlain
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Thomas ny mann i gul trøye

  Geraint Thomas vant den ellevte etappen av årets Tour de France og tar også over den gule ledertrøyen fra Greg Van Avermaet. På siste stigning stakk briten ifra. Lagkamerat Chris Froome kom i mål 20 sekunder bak Thomas, sammen med Tom Dumoulin.

  Geraint Thomas
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering