Hopp til innhold

OL-gullvinneren hevdet han ikke hadde fått injeksjoner og forlot rommet – så endret han forklaring

I en BBC Panorama-dokumentar som sendes mandag stilles det nye spørsmål ved samarbeidet mellom den britiske langdistanseløperen Mo Farah og den utestengte treneren Alberto Salazar.

FILE PHOTO: Olympic gold medalist Mo Farah

OL-GULLVINNER: Britiske Mo Farah, som har vunnet fire OL-gull, hadde i seks år et samarbeid med den nå utestengte treneren Alberto Salazar.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Panorama, som er den britiske rikskringkasterens fremste program for undersøkende journalistikk, har blant annet fått tak i en transkripsjon av et avhør etterforskere fra Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) gjorde av Mo Farah i 2015.

I avhøret fikk Farah spørsmål om Alberto Salazar, som i oktober i fjor ble utestengt fra idretten i fire år etter å ha blitt funnet skyldig i brudd på dopingreglene, hadde anbefalt ham å ta injeksjoner med L-karnitin noen dager før London maraton i 2014.

– Nei. Jeg har aldri tatt injeksjoner med L-karnitin, sier Farah.

– Du er helt sikker på at en doktor ikke satte en nål i armen din og injiserte L-karnitin noen dager før London maraton, spør etterforskerne.

– Ja. Helt sikker, svarer Farah.

Karnitin brukes ifølge Mattilsynet i kosttilskudd som hevdes å være muskelbyggende, motvirke trøtthet og gjøre kroppen i stand til å hente seg raskt inn etter trening. Bruk av L-karnitin er lovlig så lenge mengden er på under 50 ml hver sjette time.

Alberto Salazar

UTESTENGT: Alberto Salazar, her avbildet med Mo Farah og Galen Rupp, har anket den fire år lange utestengelsen fra USADA.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Etter å ha forlatt avhøret, møtte Farah Barry Fudge, som er sjef for langdistanseløping i Det britiske friidrettsforbundet (UKA). Han var blitt intervjuet av USADA dagen før.

Etter å ha møtt Fudge gikk Farah så inn igjen til etterforskerne, som på det tidspunktet var i ferd med å pakke sammen, og sa at han hadde tatt L-karnitin før London maraton.

– Og det forteller du oss nå, men du husket ikke noe av det da jeg stadig spurte deg om det, spør en av etterforskerne fra USADA.

– Det demrer for meg nå, men da husket jeg det ikke, svarer Farah.

Panorama har ikke lagt fram bevis for at Farah har gjort noe ulovlig. Langdistanseløperen med to OL-gull på 5000 meter og to OL-gull på 10 000 meter, har takket nei til å medvirke i dokumentaren.

– Jeg ante det ikke

En av dem som reagerer på Farahs opptreden, er den amerikanske hinderløperen Emma Coburn.

– Hvorfor noen velger å heie på denne person, det fatter jeg ikke, skriver Coburn på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Den britiske avisen The Times har denne helgen intervjuet Farah. 36-åringen sier at han også ville stilt spørsmål ved saken om han så på den utenfra, men bedyrer likevel:

– Jeg ante det ikke. Da det ble kjent tenkte jeg «wow, fire år». Jeg tenkte «herregud». Jeg visste at jeg aldri hadde gjort noe. Jeg vet at han var treneren min, men å måtte finne seg i at dette rettes mot meg, når det er ham det gjelder, er ganske frustrerende, sier Farah.

– Ikke overrasket

Mens Alberto Salazar hele tiden har bedyret sin uskyld, forbinder NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, den utestengte treneren med å tøye strikken og utfordre gråsonene.

Er du overrasket over de nye opplysningene?

– Nei, overhodet ikke, utbryter nærmest Rodal over telefon til NRK.

TØYD STRIKKEN: NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, omtaler Alberto Salazar som en trener som er kjent for å tøye strikken og utfordre gråsonene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis Mo Farah har brukt seks år med Alberto Salazar og ikke fulgt hans råd til fulle, sånn som det har kommet frem via varslere at Salazar har opptrådt, så hadde det overrasket meg mer enn om Mo Farah faktisk gjorde alt han kunne for å bli så god som mulig i perioden med Salazar.

Rodal mener en friidrettsnasjon som Storbritannia burde ha stilt tøffere krav til samarbeidet med Salazar på et tidligere tidspunkt.

Den tidligere mellomdistanseløperen poengterer at Det britiske friidrettsforbundet fremstår mer rakrygget i dag enn i 2014, men at de oppførte seg veldig «blåøyd» overfor regimet til Salazar i sin tid.

– Det her er noe som svekker troverdigheten til begge og det gir en ordentlig ripe i lakken.

Alberto Salazar er ikke utestengt på grunn av positive dopingprøver, men fordi han har satt ønske om gode prestasjoner over sin utøveres helse og sikkerhet. USADA hevder Salazar delte ut testosteron, injiserte en ulovlig mengde L-karnitin og tuklet med dopingkontroller.

Salazar har anket utestengelsen.

Kilder: Athletics Weekly, BBC Panorama, The Times.

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal