Hopp til innhold

Okparaebo har følt seg kjønnsdiskriminert i toppidretten

Ezinne Okparaebo (29) sier hun flere ganger har opplevd at alderen hennes har blitt brukt mot henne - kun fordi hun er kvinne.

Ezinne Okparaebo

I SIN BESTE ALDER: Ezinne Okparaebo, her under OL i fjor, forteller at hun som kvinne opplever at alderen blir brukt mot henne.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Lønnsmessig er det dessverre en vesentlig forskjell mellom en kvinnelig idrettsutøver og en mannlig idrettsutøver, sier Norges raskeste kvinne.

Likevel er det ikke det hun legger mest vekt på når hun skal fortelle om mangelen på likestilling i norsk toppidrett. Okparaebo mener nemlig at hun ved flere tilfeller er blitt aldersdiskriminert i idretten, kun fordi hun er kvinne.

– Som kvinne har jeg flere ganger opplevd at alderen min blir brukt mot meg i idretten. Ingen spør en mann på for eksempel 28 år om han er i ferd med å bli for gammel for å bli satset på på landslaget, forteller sprinteren.

– Enkelte tror nemlig at når en kvinner nærmer seg 30 år, så er man i en alder der alt man tenker på er å bli mamma. Holdningen til en mann på samme alder vil være annerledes, legger hun til.

Tror kvinner undervurderer seg selv

Okparaebo understreker at hun er i sin beste alder, og at hun fortsatt får mye ut av treningen hun legger ned:

Ezinne Okparaebo har vært Norges raskeste kvinne i en årrekke. Her i aksjon under OL i Rio i 2016.

STJERNE: Ezinne Okparaebo har vært Norges raskeste kvinne i en årrekke. Her i aksjon under OL i Rio i 2016.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg skal løpe fort i mange år til, lover hun.

29-åringen er tilbake i trening etter en pause fra toppidrettssatsingen. Planen er å være tilbake for fullt kommende sesong. I pausen har hun prioritert fritid med venner og familie, tid for seg selv og nok hvile. Hun har også tatt seg tid til å reflektere over hvorfor kvinner er soleklare inntektstapere i idretten.

– Generelt synes jeg at vi kvinner ofte har en tendens til å undervurdere oss selv, i motsetning til menn. Kvinner som forstår at de må jobbe hardt - og by på seg selv i sponsormarkedet - har gode muligheter til å tjene gode penger. Det gjelder å tenke på totalpakken man kan gi, mener Okparaebo.

I tillegg trekker hun frem at det er altfor få kvinner i de sportslige støtteapparatene og i organisasjonsledelsene.

Toppidrettssjef Håvard Tjørhom

TOPPIDRETTSSJEF: Håvard Tjørhom

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Forbundene kunne jobbet mer aktivt for å forsøke å rekruttere kvinner og kvinnelige utøvere inn i idrettspolitikken, sier hun, og avslutter med følgende klokkeklare melding:

– Det er ingen tvil om at vi trenger en holdningsendring i toppidretten.

Forbundet avviser kjønnsdiskriminering

Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund kjenner seg ikke igjen i Okparaebos uttalelser.

Han avviser at de noensinne har vraket utøvere på bakgrunn av kjønn.

– Det er mange faktorer som ligger til grunn når vi vurderer hvilke utøvere som skal inn på landslag. Vi ser også på alder i sammenheng med utviklingen og prestasjon til utøveren, uavhengig av kjønn, kommenterer Tjørhom.

Siste nytt

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal