NRK Meny
Normal

Nytt EOC-valg vekker oppsikt: – Tragisk og helt håpløst

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset (81) mener Norges Idrettsforbund må vurdere å boikotte Europalekene i 2019.

Tvedt

ENGASJERT: Her diskuterer Hans B. Skaset med idrettspresident Tom Tvedt under NIFs ledermøte i Oslo i mars.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fredag ble det nemlig klart at Minsk, som eneste kandidat, ble valgt til arrangørsted etter lekenes fødsel i Baku i 2015.

Både Hviterussland og Aserbajdsjan har gjentatte ganger fått kritikk for brudd på menneskerettighetene.

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko blir av mange omtalt som «Europas siste diktator».

– Forskrekkelig

– Det er tragisk og helt håpløst. De fleste land må stå til ansvar for sin pengebruk, men så selges det inn hos land av denne typen. Det er helt forskrekkelig. Det er udemokratiske land med mange brudd på menneskerettighetene, sier Skaset til NRK.

Lukasjenko

KONTROVERSIELL: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Foto: Sergei Grits / Ap

Han peker på at flere land, deriblant Nederland, har trukket seg som vertskap på grunn av kostnadene forbundet med arrangementet.

Under årsmøtet for De europeiske olympiske komiteer (EOC) foreslo Danmark først å utsette tildelingen, og både Norge og Danmark stemte mot tildelingen i siste valgrunde.

Fem andre land unnlot å stemme, ifølge NTB.

– Nå må vi forvente at Norges Idrettsforbund har en oppfølging av å ha stemt mot. At man tør å ta den debatten offentlig, sier Skaset, som mener det er opplagt at Norges deltakelse må behandles av idrettsstyret.

– Er det mulig å ikke gjøre det? Det vil være naturlig å kalle inn de ansvarlige for idrettene som er aktuelle for deltakelse. Skal vi, som en nasjonal demokratisk organisasjon, støtte dette og eventuelt hvorfor?

Beate Ekeløve-Slydal, som er politisk rådgiver i Amnesty, er klar på at Hviterussland er et verstingland når det kommer til menneskerettigheter i Europa.

Amnesty går aldri inn for boikott, men Ekeløve-Slydal mener Norge må stille strenge krav til arrangøren.

– Det er utrolig bekymringsfullt og et enormt dilemma at arrangementet fra første stund assosieres med to av de mest undertrykkende regimene. Det må være et stort tankekors, sier Ekeløve-Slydal.

– Blir offer for politikk

Det ble reist flere kritiske spørsmål også i forkant av arrangementet i Baku, hvor Norge stilte med til sammen 53 utøvere.

Deltakelsen ble ikke styrebehandlet, og idrettspresident Tom Tvedt forklarte at forbundet stilte seg bak EOC, som anbefalte medlemmene å delta.

Tvedt, som er i Minsk, får så vidt tid til å kommentere saken over telefon fredag kveld.

– Vi har bedt om mer utredning og mer bakgrunn. Og så må vi forholde oss til et demokrati. Jeg tror på deltakelse foran boikott, sier Tvedt og trekker frem at idrett kan være med å utvikle andre land.

– Vil dere stille krav til arrangøren?

– Jeg sitter midt i møtene, og de diskusjonene får vi ta, sier Tvedt.

På spørsmål om deltakelsen vil bli behandlet av idrettsstyret, svarer Tvedt at «det vil bli et spørsmål for idrettsstyret som alt annet».

Skaset mener NIF må reise en debatt før det bestemmes om Norge skal delta.

– Mange sier at idrett ikke er politikk, men idrett som lar seg bruke, blir offer for en politikk. Man bør ta en prinsipiell diskusjon om hvordan man skal følge opp en slik invitasjon, sier Skaset.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal