Plutselig er taktikk viktig i hopp: – Norge må bli mer kyniske

Espen Bredesen mener Norge er for dårlig til å utnytte de nye reglene i hopp.

Anders Bardal satte ikke skikkelig nedslag i Sotsji søndag. Det gjorde derimot østerrikeren Andreas Koffler som gikk ned på farten og vant rennet.

Anders Bardal hoppet lengre enn østerrikeren Andreas Kofler under søndagens renn i OL-bakken i Sotsji. Likevel vant Kofler siden han fikk bedre stilkarakterer. Bardal endte på 4.-plass.

– Norge må bli mye mer taktiske, sier NRKs hoppekspert, Espen Bredesen.

Nytt denne sesongen er at trenere kan redusere farten til hopperne underveis i renn. Redusert fart gir ekstrapoeng og større sjanse for gode stilpoeng.

– Norge må bli mer kyniske på å gå ned på farten. Spesielt når det gjelder vår bestemann (Bardal, journ. anm.) som likevel vil hoppe bakken ned, sier Bredesen.

Må sette nedslag

Fjorårets verdenscupvinner Anders Bardal hoppet lengst av alle i søndagens renn i Sotsji, men mistet pallen på grunn av dårlige stilkarakterer. Årsaken var at han ikke maktet å sette nedslag.

– Norge har en tradisjon for å ville hoppe spektakulært og langt, men det straffer seg hvis hopperne ikke setter gode nedslag, sier Bredesen og legger til:

– Det er ingen vits at Bardal hopper én meter lenger enn alle andre hvis han ikke setter nedslag.

Anders Bardal

Anders Bardal var ikke fornøyd med landingen under helgens renn i Sotsji.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Vil hoppe lengst

Ifølge hoppsjef, Clas Brede Bråthen, kommer ikke Norge til å endre filosofi på grunn av de nye reglene.

– Vi har alltid mast om at det skal hoppes langt og vi kan ikke endre argumentasjonen bare for at situasjonen er blitt annerledes, sier Bråthen.

– Kan det hende dere ofrer verdenscupseire ved å bare tenke at Norge skal hoppe lengst?

– Det vil vi aldri bevisst gjøre, men vi må først og fremst konsentrere oss om å hoppe lengst på ski. I det taktikkeriet får for mye oppmerksomhet hos utøvere og trenere er jeg redd formen vil falle, sier Bråthen.

Skylder ikke på farten

Bardal vil ikke skylde på farten for den dårlige landingen i OL-bakken søndag.

– Jeg mangler selvtillit i siste del av svevet. Det gjør at jeg reserverer meg mot slutten og da er det tungt å stå i mot når du lander i mellom 90 og 100 kilometer i timen, sier 30-åringen.

Han er foreløpig usikker på hvor avgjørende de nye reglene blir for utfallet i jevne konkurranser.

– Han (Bredesen) har for så vidt rett i mye av det han sier, men dette er så nytt at vi må vente å se hvordan det utvikler seg, sier Bardal.

Taktiske østerrikere

Mens Anders Bardal hoppet fra avsats 32 i 1. omgangen i Sotsji i helgen, valgte Østerrikes landslagssjef å sende Andreas Kofler utfor fra avsats 31.

Kofler hoppet kun en halvmeter kortere enn Bardal, fikk 3,6 poeng for lavere fart og ble dessuten belønnet med flere stilpoeng for et bedre nedslag. Dermed vant han rennet, mens Bardal endte på 4.-plass.

– Østerrike er mer kyniske enn Norge når det gjelder å vinne skirenn, sier Bredesen og får støtte av Bardal.

– Østerrikerne er kjent for å være taktiske, sier han.

3,6 poeng

Hopperne får 3,6 poeng ekstra per hopp for hver avsats de går ned.

De 3,6 poengene er en kompensasjon for at farten er lavere, og utgjør to meter i lengde. Den store fordelen med det hele, om man ikke hopper kortere enn de to meterne man har kalkulert med, er at det er enklere å sette et godt nedslag med lavere fart.

– Siden Bardal uansett hopper omtrent like langt som de andre bør han gå ned på farten for å klare å sette nedslag, sier Bredesen.

Siste nytt

 • Nå må Norge satse på Nations Leauge

  Nå har Norge kun én mulighet til å kvalifisere seg til EM - Nations Leauge. Sverige er klare for sommerens sluttspill etter 2-0-seier borte mot Romania.

  Scoringer av spisssparet Marcus Berg og Robin Quaison i den første omgangen var nok til å sikre Sverige EM-billett.

  De har nå 18 poeng med en kamp igjen av kvalifiseringen. Det er hjemme mot Færøyene tirsdag. Hverken Romania eller Norge, som begge har 14 poeng, kan ta igjen svenskene nå. Selv om Norge hadde få problemer med å slå Færøyene, har de ikke lenger mulighet til å ta seg videre via kvalifiseringen.

  Det hadde vært mulig dersom de hadde fått en hel del hjelp av de svakeste lagene i gruppen, men fredag ble det klart at det er Sverige og Spania som går videre fra Norges gruppe. (NTB)

  Sverige
  Foto: Vadim Ghirda / AP
 • Fall på lagsprinten ødela for Norge

  Ingenting stemte for Norge i verdenscupåpningen i Minsk. Både individuelt og lagmessig var det få lyspunkter.

  På lagsprinten ødela fallet til Henrik Fagerli Rukke sjansene til Norge. De fullførte ikke lagsprinten som Nederland vant foran Kina og Canada.

  Heller ikke på 5000 meteren fikk nordmennene det til å stemme. Sverre Lunde Pedersen ble nummer 14 av 16 på 5000 meteren med 6.30.00. (NTB)

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters
 • Finland til EM for første gang

  For aller første gang skal Finland delta i et fotballsluttspill i fotball etter at Liechtenstein ble slått 3–0 fredag kveld. For selv om Italia allerede før fredagens kamper hadde vunnet gruppe J, er det nå ingen tvil: Finland blir nummer to og kvalifiserer seg dermed til Europamesterskapet i fotball i 2020.

  IenRMr-P4fk
  Foto: Martti Kainulainen

Sendeplan

Kl. Program Kanal