Plutselig er taktikk viktig i hopp: – Norge må bli mer kyniske

Espen Bredesen mener Norge er for dårlig til å utnytte de nye reglene i hopp.

Anders Bardal satte ikke skikkelig nedslag i Sotsji søndag. Det gjorde derimot østerrikeren Andreas Koffler som gikk ned på farten og vant rennet.

Anders Bardal hoppet lengre enn østerrikeren Andreas Kofler under søndagens renn i OL-bakken i Sotsji. Likevel vant Kofler siden han fikk bedre stilkarakterer. Bardal endte på 4.-plass.

– Norge må bli mye mer taktiske, sier NRKs hoppekspert, Espen Bredesen.

Nytt denne sesongen er at trenere kan redusere farten til hopperne underveis i renn. Redusert fart gir ekstrapoeng og større sjanse for gode stilpoeng.

– Norge må bli mer kyniske på å gå ned på farten. Spesielt når det gjelder vår bestemann (Bardal, journ. anm.) som likevel vil hoppe bakken ned, sier Bredesen.

Må sette nedslag

Fjorårets verdenscupvinner Anders Bardal hoppet lengst av alle i søndagens renn i Sotsji, men mistet pallen på grunn av dårlige stilkarakterer. Årsaken var at han ikke maktet å sette nedslag.

– Norge har en tradisjon for å ville hoppe spektakulært og langt, men det straffer seg hvis hopperne ikke setter gode nedslag, sier Bredesen og legger til:

– Det er ingen vits at Bardal hopper én meter lenger enn alle andre hvis han ikke setter nedslag.

Anders Bardal

Anders Bardal var ikke fornøyd med landingen under helgens renn i Sotsji.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Vil hoppe lengst

Ifølge hoppsjef, Clas Brede Bråthen, kommer ikke Norge til å endre filosofi på grunn av de nye reglene.

– Vi har alltid mast om at det skal hoppes langt og vi kan ikke endre argumentasjonen bare for at situasjonen er blitt annerledes, sier Bråthen.

– Kan det hende dere ofrer verdenscupseire ved å bare tenke at Norge skal hoppe lengst?

– Det vil vi aldri bevisst gjøre, men vi må først og fremst konsentrere oss om å hoppe lengst på ski. I det taktikkeriet får for mye oppmerksomhet hos utøvere og trenere er jeg redd formen vil falle, sier Bråthen.

Skylder ikke på farten

Bardal vil ikke skylde på farten for den dårlige landingen i OL-bakken søndag.

– Jeg mangler selvtillit i siste del av svevet. Det gjør at jeg reserverer meg mot slutten og da er det tungt å stå i mot når du lander i mellom 90 og 100 kilometer i timen, sier 30-åringen.

Han er foreløpig usikker på hvor avgjørende de nye reglene blir for utfallet i jevne konkurranser.

– Han (Bredesen) har for så vidt rett i mye av det han sier, men dette er så nytt at vi må vente å se hvordan det utvikler seg, sier Bardal.

Taktiske østerrikere

Mens Anders Bardal hoppet fra avsats 32 i 1. omgangen i Sotsji i helgen, valgte Østerrikes landslagssjef å sende Andreas Kofler utfor fra avsats 31.

Kofler hoppet kun en halvmeter kortere enn Bardal, fikk 3,6 poeng for lavere fart og ble dessuten belønnet med flere stilpoeng for et bedre nedslag. Dermed vant han rennet, mens Bardal endte på 4.-plass.

– Østerrike er mer kyniske enn Norge når det gjelder å vinne skirenn, sier Bredesen og får støtte av Bardal.

– Østerrikerne er kjent for å være taktiske, sier han.

3,6 poeng

Hopperne får 3,6 poeng ekstra per hopp for hver avsats de går ned.

De 3,6 poengene er en kompensasjon for at farten er lavere, og utgjør to meter i lengde. Den store fordelen med det hele, om man ikke hopper kortere enn de to meterne man har kalkulert med, er at det er enklere å sette et godt nedslag med lavere fart.

– Siden Bardal uansett hopper omtrent like langt som de andre bør han gå ned på farten for å klare å sette nedslag, sier Bredesen.

Siste nytt

 • City stilte med 35-årig debutant

  Ferrán Torres gjorde hattrick i Manchester Citys 4-3-seier borte mot Newcastle fredag. Torres scoret vinnermålet på en returball etter 66 minutter. City stilte med keeper Scott Carson, som spilte sin første kamp for de lyseblå. Oppgjøret var faktisk engelskmannens første Premier League-kamp siden 2011.

  Premier League - Newcastle United v Manchester City
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ventura raste nedover listene

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir neppe helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på først hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen ligger an til å være på fem slag under par. Etter to runder er Ventura ett slag unna. Dermed går det mot nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal