Hopp til innhold

Plutselig er taktikk viktig i hopp: – Norge må bli mer kyniske

Espen Bredesen mener Norge er for dårlig til å utnytte de nye reglene i hopp.

Anders Bardal satte ikke skikkelig nedslag i Sotsji søndag. Det gjorde derimot østerrikeren Andreas Koffler som gikk ned på farten og vant rennet.

Anders Bardal hoppet lengre enn østerrikeren Andreas Kofler under søndagens renn i OL-bakken i Sotsji. Likevel vant Kofler siden han fikk bedre stilkarakterer. Bardal endte på 4.-plass.

– Norge må bli mye mer taktiske, sier NRKs hoppekspert, Espen Bredesen.

Nytt denne sesongen er at trenere kan redusere farten til hopperne underveis i renn. Redusert fart gir ekstrapoeng og større sjanse for gode stilpoeng.

– Norge må bli mer kyniske på å gå ned på farten. Spesielt når det gjelder vår bestemann (Bardal, journ. anm.) som likevel vil hoppe bakken ned, sier Bredesen.

Må sette nedslag

Fjorårets verdenscupvinner Anders Bardal hoppet lengst av alle i søndagens renn i Sotsji, men mistet pallen på grunn av dårlige stilkarakterer. Årsaken var at han ikke maktet å sette nedslag.

– Norge har en tradisjon for å ville hoppe spektakulært og langt, men det straffer seg hvis hopperne ikke setter gode nedslag, sier Bredesen og legger til:

– Det er ingen vits at Bardal hopper én meter lenger enn alle andre hvis han ikke setter nedslag.

Anders Bardal

Anders Bardal var ikke fornøyd med landingen under helgens renn i Sotsji.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Vil hoppe lengst

Ifølge hoppsjef, Clas Brede Bråthen, kommer ikke Norge til å endre filosofi på grunn av de nye reglene.

– Vi har alltid mast om at det skal hoppes langt og vi kan ikke endre argumentasjonen bare for at situasjonen er blitt annerledes, sier Bråthen.

– Kan det hende dere ofrer verdenscupseire ved å bare tenke at Norge skal hoppe lengst?

– Det vil vi aldri bevisst gjøre, men vi må først og fremst konsentrere oss om å hoppe lengst på ski. I det taktikkeriet får for mye oppmerksomhet hos utøvere og trenere er jeg redd formen vil falle, sier Bråthen.

Skylder ikke på farten

Bardal vil ikke skylde på farten for den dårlige landingen i OL-bakken søndag.

– Jeg mangler selvtillit i siste del av svevet. Det gjør at jeg reserverer meg mot slutten og da er det tungt å stå i mot når du lander i mellom 90 og 100 kilometer i timen, sier 30-åringen.

Han er foreløpig usikker på hvor avgjørende de nye reglene blir for utfallet i jevne konkurranser.

– Han (Bredesen) har for så vidt rett i mye av det han sier, men dette er så nytt at vi må vente å se hvordan det utvikler seg, sier Bardal.

Taktiske østerrikere

Mens Anders Bardal hoppet fra avsats 32 i 1. omgangen i Sotsji i helgen, valgte Østerrikes landslagssjef å sende Andreas Kofler utfor fra avsats 31.

Kofler hoppet kun en halvmeter kortere enn Bardal, fikk 3,6 poeng for lavere fart og ble dessuten belønnet med flere stilpoeng for et bedre nedslag. Dermed vant han rennet, mens Bardal endte på 4.-plass.

– Østerrike er mer kyniske enn Norge når det gjelder å vinne skirenn, sier Bredesen og får støtte av Bardal.

– Østerrikerne er kjent for å være taktiske, sier han.

3,6 poeng

Hopperne får 3,6 poeng ekstra per hopp for hver avsats de går ned.

De 3,6 poengene er en kompensasjon for at farten er lavere, og utgjør to meter i lengde. Den store fordelen med det hele, om man ikke hopper kortere enn de to meterne man har kalkulert med, er at det er enklere å sette et godt nedslag med lavere fart.

– Siden Bardal uansett hopper omtrent like langt som de andre bør han gå ned på farten for å klare å sette nedslag, sier Bredesen.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal