NRK Meny
Normal

Ny skrekkmåling før OL: Vannet verre enn antatt

Et halvt år før OL i Rio viser nye undersøkelser at vannet i byen er enda mer forurenset enn først antatt.

Brazil Rio 2016 Filthy Water

SKITTENT VANN: Dette bildet er tatt i den forurensede Guanabarabukta i februar.

Foto: Leo Correa / Ap

I sommer offentliggjorde det seriøse nyhetsbyrået AP en rapport om at vannprøver tatt utenfor Rio viste svært høye verdier av bakterier og virus. Forekomster så høye at de kunne være direkte helsefarlige.

Spesielt Guanabarabukta skapte hodebry for OL-arrangøren i Rio. Testene viste at vannet var svimlende 1,7 millioner ganger så forurenset enn det som blir ansett som helseskadelig i USA.

Nå har nyhetsbyrået foretatt nye målinger i og rundt OL-byen. De viser at situasjonen er langt verre enn man først trodde i sommer.

Det er funnet ekstreme forekomster av virus i vannet der OL-utøverne skal konkurrere. Denne gangen ikke bare langs fjæra, men også lenger ute i vannet.

– Vi snakker om et ekstremt miljø. Sjansen for smitte er svært sannsynlig, sier Kristina Mena, førsteamanuensis og virusekspert ved Texas Health Science Center i Houston til AP.

– Ingen av stedene er egnet

Ved forrige undersøkelse ble det kun foretatt målinger av vannkvaliteten nær land. Denne gangen ble det i tillegg foretatt målinger på dypere vann.

Det ga nedslående resultater. Virusforekomstene en kilometer fra land i Guanabarabukta var de samme som man kan finne langs strandlinjer påvirket av kloakkilder. I dette vannet skal seilerne konkurrere under OL.

– Hadde vi målt slike nivåer på amerikanske strender, ville de mest sannsynlig bli stengt, sier Mena.

– Ingen av stedene er egnet for svømmere eller båtfolk, forteller hun.

Vannet rundt Rio er fult av bakterier og virus. –	Vi snakker om et ekstremt miljø. Sjansen for smitte er svært sannsynlig, sier Kristina Mena, førsteamanuensis og virusekspert ved Texas Health Science Center i Houston. Redigering: Martin Svalastog.

Under junior-VM i Brasil i sommer ble da også tretten av totalt 40 roere syke. Arrangementet ble avviklet i samme område som OL skal arrangeres.

Den olympiske komité (IOC) uttalte etter forrige rapport at de gjorde alt for å få vannet rent nok til OL. Rio ble tildelt sommer-OL i 2016 etter lovnader om å gjøre noe med byens forurensing.

– Lokale myndigheter jobber med å redusere industriell forurensing og flytendene søppel. Det arbeides også med behandlinger av vannet, ble det sagt da.

Nå sier de lokale myndighetene at de ikke greier å holde dette løftet.

Kloakken blir ikke renset

OL-arrangøren i Rio har fått kraftig kritikk for å ha gjort lite for å bekjempe forurensningen i sjøen.

Mesteparten av byens kloakk blir ikke renset og flyter dermed rett ut i Guanabarabukta og Rodrigo de Freitas-lagunen (roing og kajakk).

Ifølge anslag fra Brasils regjering, blir bare halvparten av avløpsvannet som renner ut i bukta behandlet.

Også utenfor den berømte stranden Copacabana, et populært reisemål blant turister, har det blitt målt unormale verdier av både virus og bakterier. Det er der seiling, triatlon og havsvømming skal foregå neste år.

Siste nytt

 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP
 • OL: Fleire øvingar - færre utøvarar

  Beijing-OL 2022 skal ha 109 øvingar, mot 102 i Pyeongchang i år. Men talet på utøvarar skal ned frå 2933 til 2892. Det betyr 41 færre i skidisiplinane, 26 færre i skøyter og 20 færre i skiskyting.

  Med det nye OL-programmet blir 45,4 prosent av deltakarane i 2022 kvinner, mot 41,1 i år.

  China Beijing Winter Olympics
  Foto: Ng Han Guan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale