NRK-kommentator: – Hvis Glimt går til Mesterligaen, skal jeg amputere den moralske pekefingeren

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt skapte debatt da han gikk ut og stemplet Bodø/Glimts Spania-reise som «smålig». Han står inne for vurderingen, men kommer samtidig med et noe vågalt løfte.

s

STÅR PÅ SITT: Jan Petter Saltvedt har ikke endret mening om Glimt.

Foto: NRK

– Hvis Glimt skulle klare å kvalifisere seg til gruppespillet i Mesterligaen i sommer, skal jeg amputere den moralske pekefingeren og trekke tilbake alt.

Det sier Saltvedt til NRK etter det som i vår har vært en lenge opphetet debatt.

– Mangler åpenbart kunnskap og innsikt

Det tok nemlig fyr da han skrev følgende i sin NRK-kommentar om gultrøyenes utenlandsopphold:

«Seriemester Bodø/Glimt hevet seg over alle reiseråd og dro til Spania for å trene og spille kamper. Halvannen måned senere er de på vei hjem – uten skam, sympati og sin stjernespiss (Kasper Junker)», skrev NRK-profilen og startet med dette en opphetet ordveksling med Glimt-lederne.

– Saltvedt mangler åpenbart kunnskap og innsikt, tordnet Glimts daglige leder Frode Thomassen til VG.

Nå som konfliktnivået har roet seg, og alle har rukket å trekke pusten både én og to ganger, står Glimt-lederen fast ved klubbens beslutning.

– Ja, det var en nødvendig reise

Frode Thomassen omtaler beslutningen om å dra til Spania som «veldig viktig og riktig» for å forberede laget godt til sesongen 2021.

– Når det gjelder å dra på treningsleir, var dette noe som ble drøftet med lokale smittevernmyndigheter, og vi fulgte de nasjonale retningslinjene. Sammen kom vi til at dette var den beste måten å hindre å få smitte inn i gruppa vår, og vi fikk mulighet til å trene på en best mulig måte, sier Thomassen til NRK.

– Men var det en nødvendig reise? Det er jo lenge til mesterligaspill.

– Ja, det var en nødvendig reise, for driver man med toppidrett handler det ikke bare om det du gjør de få ukene før en konkurranse, det handler om mye mer enn det. Andre toppmiljøer og topputøvere har reist ut for å trene gjennom hele pandemien, det er ikke bare Glimt som har forsøkt å finne fasiliteter for å forberede seg optimalt. Det står vi trygt i, så lenge vi har fulgt nasjonale retningslinjer og konferert både med NFF og NTF, sier Thomassen.

Frode Thomassen 2
Foto: Mats Torbergsen / NTB

Saltvedt rikker seg heller ikke.

Han mener Glimt burde gjort som de andre norske lagene (minus Molde som spilte europacup) og holdt seg innenfor landegrensene.

Vi trenger en seriemester som går foran med et eksempel og tar et moralsk ansvar, ikke stikker til Spania stikk i strid med nasjonale helsemyndigheters reiseråd med det som tross alt var den tynneste og mest egoistiske unnskyldning som var å oppdrive, sier Saltvedt.

– Faller på sin egen urimelighet

Til dette svarer Glimt-Thomassen at klubben utvilsomt tar et ansvar.

Han mener heller at de snarere tvert imot er et godt eksempel på at det er viktig å våge å gjøre egne vurderinger.

– Og vi gjorde det sammen med lokale smittevernmyndigheter. Vi stakk overhodet ikke av noe sted, vi la til rette for trening i trygge omgivelser der vi fikk forberedt oss på en god måte. Vi står veldig trygt i det vi har gjort og har ikke brutt noen nasjonale retningslinjer, men har sammen med lokale smittevernmyndigheter funnet ut at dette var en nødvendig reise for oss, slik andre toppidrettsmiljøer har gjort i løpet av dette året. Den påstanden faller på sin egen urimelighet, sier han.

– Er Glimt et godt forbilde?

– Vi føler definitivt det, og det mener veldig mange av de rundt oss også. Det understøttes av mange andre som har kommentert saken og forstått de valgene vi har tatt.

Saltvedt sier han skal amputere den moralske pekefingeren om dere går til Mesterligaens gruppespill. Hva sier du til det?

– Jeg håper at alle mennesker har moralen og etikken med seg uansett. Jeg har i hvert fall ikke tenkt til å amputere verken klubbens moral, etikk eller verdier. Vi står trygt i det vi er og har ikke amputert noen kroppsdeler i prosessen. Men vi blir veldig glade hvis Saltvedt blir en del av heiagjengen vår senere i år, sier Thomassen.

Frode Thomassen

Frode Thomassen lever fint med Glimts valg, selv om klubben har fått kritikk.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Vi skadet ikke andre

På spørsmål om han tror Glimt som følge av Spania-oppholdet er bedre forberedt enn andre eliteserielag, svarer han:

– Hver enkelt klubb må gjøre sine egne vurderinger, vi har gjort det vi mener skal til for å stå så godt som mulig rustet til en ny sesong. Vi skal også konkurrere mot klubber i Europa. For oss var det en nødvendig reise, det er lokale smittevernmyndigheter enig i, vi gjorde det på en måte som ikke skadet andre. Men vi har respekt for at andre klubber velger andre ting, sånn er det bare.

– Synes du det er rart at noen mener dette blir urettferdig?

– Den diskusjonen rundt urettferdighet kan man ta, men toppidretten i seg selv handler om at man har ulike forutsetninger. Vi har lenge vært en klubb med begrensede ressurser, man har ulike forutsetninger for å handle spillere, det er klimatiske forskjeller når det gjelder treningsfasiliteter. Det kan aldri bli helt likt, og det gjør at man må bruke ressurser på den måten man mener er best. Vi driver med toppfotball og må forberede oss så godt som vi kan.

Ulrik Saltnes

Ulrik Saltnes mener det er flere argumenter rundt Glimts utenlandstur som ikke har vært veldig gode.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Kun moralen igjen å diskutere

Bodø/Glimt-kaptein Ulrik Saltnes sier til NRK at han forholder seg kun til det arbeidsgiveren hans sier når det gjelder reiseoppholdet til Spania.

– Men jeg synes det har vært enkelte vellykkede argumenter mot at vi dro, og enkelte ikke fullt så vellykkede argumenter mot at vi dro, sier midtbanespilleren.

– Hva er det som ikke var så gode argumenter for at dere skulle bli hjemme?

– Jeg synes at så lenge det ble definert som en nødvendig jobbreise, og vi med fasit i hånd vet at det ikke gikk ut over et eneste menneske, er det kun moralen i det igjen å diskutere. Og jeg skal ikke være noe fasit på hva som er god og dårlig moral, men vi har i hvert fall ikke brutt noen regler.

– Saltvedt sier han skal amputere den moralske pekefingeren om dere går til Mesterligaens gruppespill. Hva sier du til det?

– Han sier det, ja? Da er det plutselig stas å trene ekstra, når man gjør det bra. Nei, det handler om å ha sterke meninger, da blir man lagt merke til. Han hadde en frisk og sterk mening og fikk mange reaksjoner på det. Det er slik det er, det er underholdning, det er mange andre som har reist til utlandet på nødvendige jobbreiser uten å få noen medieoppslag. Det må vi bare regne med, og vi er privilegerte som får så mye oppmerksomhet som vi gjør.

Bodø/Glimt serieåpner hjemme mot Tromsø 9. mai. De samme lagene spilte treningskamp tidligere i vår, den endte 1-1 etter scoringer av Ulrik Saltnes og Ebiye Moses.

PS: NFF har gjort flere omrokkeringer på kampene i runde 1 og 2 for å hensynta lagene fra områder som har hatt treningsnekt. Her finner du den nye terminlisten for Eliteserien 2021.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal