Hopp til innhold

NRK erfarer: Flere profiler med kniven på strupen før langrennsåpningen

Det er som vanlig knalltøff kamp om plassene allerede til verdenscupåpningen. Fire landslagsløpere har fått beskjed om at de ennå ikke er tatt ut – og må levere under den nasjonale åpningen kommende helg.

Tønseth og Krogh

MÅ LEVERE: Didrik Tønseth og Finn Hågen-Krogh, her avbildet under fjorårets sesong.

Foto: NTB Scanpix

For etter det NRK erfarer har ski-ledelsen tatt ut en foreløpig åtte mann stor tropp til verdenscupåpningen i Ruka i Finland 27.-29. november.

Sjur Røthe, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund fra allroundlandslaget har alle fått beskjed om at de er klare for verdenscupåpningen.

Fra sprintlandslaget er Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl inne på laget.

– Ingen kommentar, sier langrennssjef Espen Bjervig om uttaket som er ventet offentliggjort i løpet av uken.

– Trygghet

Troppen teller nå åtte mann – og skal kompletteres med to til etter rennene på Beitostølen kommende helg. Der skal det gås sprint og to distanser i hver stilart.

Det betyr at Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar og Finn Hågen Krogh ifølge NRKs opplysninger har kniven på strupen. Ifølge Norges Skiforbunds sesonginformasjon prioriteres elitelandslagsløpere til verdenscupåpningen.

Hau8ZkYOHh4

PRESSET: Sindre Bjørnestad Skar, her fra en trening på Sjusjøen i oktober.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Som hvert år så gir vi noen utøvere trygghet for at de kan forberede seg til verdenscupen, sier langrennssjefen, og svarer slik på spørsmål om de er åpne for å ta med utøvere som er utenfor landslag:

– Det kan alltid komme unntak hvis det blir ekstremt begge veier. Men i utgangspunktet ligger sesonginformasjonen til grunn.

– Kritisk

NRK-ekspert Fredrik Aukland synes uttaket virker fornuftig.

– Samtidig er det uhyre viktig med verdenscup tidlig nå, spesielt når det er usikkert hvor mange renn det blir. Det skal ut ifra det jeg har forstått mye til for at det ikke blir VM, mens det er annerledes med verdenscup. Man bør kjempe om hver eneste verdenscupstart for å kvalifisere seg til VM. Det er kritisk for de fire som ennå ikke er tatt ut, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På spørsmål om ski-ledelsen bør være mer åpne for å ta med utøvere utenfor landslaget til Ruka, svarer eksperten slik:

– Er det løpere som er klart bedre enn landslagsløperne, og da bør de helst vinne, så er det vanskelig å argumentere for at de ikke skal få gå verdenscup.

– Spesielt når situasjonen er som den er i år. Martin Johnsrud Sundby er naturligvis ett navn som dukker opp i mitt hode – men det er også andre som kan overraske. Jeg mener de ikke skal låse døren for løpere utenfor landslag, sier Aukland.

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste