Hopp til innhold

NRK erfarer: Flere profiler med kniven på strupen før langrennsåpningen

Det er som vanlig knalltøff kamp om plassene allerede til verdenscupåpningen. Fire landslagsløpere har fått beskjed om at de ennå ikke er tatt ut – og må levere under den nasjonale åpningen kommende helg.

Tønseth og Krogh

MÅ LEVERE: Didrik Tønseth og Finn Hågen-Krogh, her avbildet under fjorårets sesong.

Foto: NTB Scanpix

For etter det NRK erfarer har ski-ledelsen tatt ut en foreløpig åtte mann stor tropp til verdenscupåpningen i Ruka i Finland 27.-29. november.

Sjur Røthe, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund fra allroundlandslaget har alle fått beskjed om at de er klare for verdenscupåpningen.

Fra sprintlandslaget er Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl inne på laget.

– Ingen kommentar, sier langrennssjef Espen Bjervig om uttaket som er ventet offentliggjort i løpet av uken.

– Trygghet

Troppen teller nå åtte mann – og skal kompletteres med to til etter rennene på Beitostølen kommende helg. Der skal det gås sprint og to distanser i hver stilart.

Det betyr at Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar og Finn Hågen Krogh ifølge NRKs opplysninger har kniven på strupen. Ifølge Norges Skiforbunds sesonginformasjon prioriteres elitelandslagsløpere til verdenscupåpningen.

Hau8ZkYOHh4

PRESSET: Sindre Bjørnestad Skar, her fra en trening på Sjusjøen i oktober.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Som hvert år så gir vi noen utøvere trygghet for at de kan forberede seg til verdenscupen, sier langrennssjefen, og svarer slik på spørsmål om de er åpne for å ta med utøvere som er utenfor landslag:

– Det kan alltid komme unntak hvis det blir ekstremt begge veier. Men i utgangspunktet ligger sesonginformasjonen til grunn.

– Kritisk

NRK-ekspert Fredrik Aukland synes uttaket virker fornuftig.

– Samtidig er det uhyre viktig med verdenscup tidlig nå, spesielt når det er usikkert hvor mange renn det blir. Det skal ut ifra det jeg har forstått mye til for at det ikke blir VM, mens det er annerledes med verdenscup. Man bør kjempe om hver eneste verdenscupstart for å kvalifisere seg til VM. Det er kritisk for de fire som ennå ikke er tatt ut, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På spørsmål om ski-ledelsen bør være mer åpne for å ta med utøvere utenfor landslaget til Ruka, svarer eksperten slik:

– Er det løpere som er klart bedre enn landslagsløperne, og da bør de helst vinne, så er det vanskelig å argumentere for at de ikke skal få gå verdenscup.

– Spesielt når situasjonen er som den er i år. Martin Johnsrud Sundby er naturligvis ett navn som dukker opp i mitt hode – men det er også andre som kan overraske. Jeg mener de ikke skal låse døren for løpere utenfor landslag, sier Aukland.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal