NRK erfarer: Flere profiler med kniven på strupen før langrennsåpningen

Det er som vanlig knalltøff kamp om plassene allerede til verdenscupåpningen. Fire landslagsløpere har fått beskjed om at de ennå ikke er tatt ut – og må levere under den nasjonale åpningen kommende helg.

Tønseth og Krogh

MÅ LEVERE: Didrik Tønseth og Finn Hågen-Krogh, her avbildet under fjorårets sesong.

Foto: NTB Scanpix

For etter det NRK erfarer har ski-ledelsen tatt ut en foreløpig åtte mann stor tropp til verdenscupåpningen i Ruka i Finland 27.-29. november.

Sjur Røthe, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund fra allroundlandslaget har alle fått beskjed om at de er klare for verdenscupåpningen.

Fra sprintlandslaget er Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl inne på laget.

– Ingen kommentar, sier langrennssjef Espen Bjervig om uttaket som er ventet offentliggjort i løpet av uken.

– Trygghet

Troppen teller nå åtte mann – og skal kompletteres med to til etter rennene på Beitostølen kommende helg. Der skal det gås sprint og to distanser i hver stilart.

Det betyr at Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar og Finn Hågen Krogh ifølge NRKs opplysninger har kniven på strupen. Ifølge Norges Skiforbunds sesonginformasjon prioriteres elitelandslagsløpere til verdenscupåpningen.

Hau8ZkYOHh4

PRESSET: Sindre Bjørnestad Skar, her fra en trening på Sjusjøen i oktober.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Som hvert år så gir vi noen utøvere trygghet for at de kan forberede seg til verdenscupen, sier langrennssjefen, og svarer slik på spørsmål om de er åpne for å ta med utøvere som er utenfor landslag:

– Det kan alltid komme unntak hvis det blir ekstremt begge veier. Men i utgangspunktet ligger sesonginformasjonen til grunn.

– Kritisk

NRK-ekspert Fredrik Aukland synes uttaket virker fornuftig.

– Samtidig er det uhyre viktig med verdenscup tidlig nå, spesielt når det er usikkert hvor mange renn det blir. Det skal ut ifra det jeg har forstått mye til for at det ikke blir VM, mens det er annerledes med verdenscup. Man bør kjempe om hver eneste verdenscupstart for å kvalifisere seg til VM. Det er kritisk for de fire som ennå ikke er tatt ut, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På spørsmål om ski-ledelsen bør være mer åpne for å ta med utøvere utenfor landslaget til Ruka, svarer eksperten slik:

– Er det løpere som er klart bedre enn landslagsløperne, og da bør de helst vinne, så er det vanskelig å argumentere for at de ikke skal få gå verdenscup.

– Spesielt når situasjonen er som den er i år. Martin Johnsrud Sundby er naturligvis ett navn som dukker opp i mitt hode – men det er også andre som kan overraske. Jeg mener de ikke skal låse døren for løpere utenfor landslag, sier Aukland.

Sportsnyheter

Utrolig sjakkdrama: Carlsen vant tidenes lengste VM-parti

Magnus Carlsen gjorde grove tabber og var i tidsnød, men slo knallhardt tilbake og vant det sjette VM-partiet. Etterpå var han lettet og fornøyd.

Siste nytt

 • Tre norske videre på Lillehammer

  Det ble litt blandet drops fra de norske hoppkvinnene i verdenscupen på Lillehammer.

  Silje Opseth hadde dagens tredje beste hopp, og tok seg videre til lørdagens konkurranse sammen med Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørseth.

  Heidi Dyhre Tråserud, Frida Berger, Karoline Skatvedt og Ingrid Hordvik Kleven havnet langt ned på resultatlista, og er ikke med videre.

  Verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Granerud kvalifiserte seg igjen

  Alle de sju norske mannlige skihopperne kvalifiserte seg til verdenscuprennet i Wisla i Polen fredag kveld.

  Best av de norske var Marius Lindvik, som fikk opp et hopp på 132 meter.

  Det holdt til 2.-plass, bak Jan Hörl fra Østerrike.

  Bortsett fra Lindvik, var det ingen av nordmennene som utmerket seg i kvalifiseringen. Nest best ble Robert Johansson, men Daniel-André Tande fulgte deretter.

  Halvor Egner Granerud, som har vært Norges beste hopper den siste tiden, hoppet 120 meter og kom greit inn blant de 50 hopperne som skal hoppe lørdag.

  Verdenscup i Ruka
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Kjær ute i seks måneder

  Den danske landslagskapteinen Simon Kjær har pådratt seg en skade på korsbåndet og er ute av spill i seks måneder.

  Kjær skadet seg i Milans 3-0-seier over Genoa i serie A. Han fikk bare spille det første minuttet av kampen før han måtte av med kneskade.

  Nå er det bekreftet at det dreier seg om en korsbåndsskade, opplyser Milan på sine nettsider.

  Klubben skriver at han vil miste seks måneder. Han er en sentral figur både for klubb og landslag og ledet Danmark til VM i Qatar.

  Britain Scotland Denmark WCup 2022
  Foto: Scott Heppell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal