NRK erfarer: Flere profiler med kniven på strupen før langrennsåpningen

Det er som vanlig knalltøff kamp om plassene allerede til verdenscupåpningen. Fire landslagsløpere har fått beskjed om at de ennå ikke er tatt ut – og må levere under den nasjonale åpningen kommende helg.

Tønseth og Krogh

MÅ LEVERE: Didrik Tønseth og Finn Hågen-Krogh, her avbildet under fjorårets sesong.

Foto: NTB Scanpix

For etter det NRK erfarer har ski-ledelsen tatt ut en foreløpig åtte mann stor tropp til verdenscupåpningen i Ruka i Finland 27.-29. november.

Sjur Røthe, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund fra allroundlandslaget har alle fått beskjed om at de er klare for verdenscupåpningen.

Fra sprintlandslaget er Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl inne på laget.

– Ingen kommentar, sier langrennssjef Espen Bjervig om uttaket som er ventet offentliggjort i løpet av uken.

– Trygghet

Troppen teller nå åtte mann – og skal kompletteres med to til etter rennene på Beitostølen kommende helg. Der skal det gås sprint og to distanser i hver stilart.

Det betyr at Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget, Sindre Bjørnestad Skar og Finn Hågen Krogh ifølge NRKs opplysninger har kniven på strupen. Ifølge Norges Skiforbunds sesonginformasjon prioriteres elitelandslagsløpere til verdenscupåpningen.

Hau8ZkYOHh4

PRESSET: Sindre Bjørnestad Skar, her fra en trening på Sjusjøen i oktober.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Som hvert år så gir vi noen utøvere trygghet for at de kan forberede seg til verdenscupen, sier langrennssjefen, og svarer slik på spørsmål om de er åpne for å ta med utøvere som er utenfor landslag:

– Det kan alltid komme unntak hvis det blir ekstremt begge veier. Men i utgangspunktet ligger sesonginformasjonen til grunn.

– Kritisk

NRK-ekspert Fredrik Aukland synes uttaket virker fornuftig.

– Samtidig er det uhyre viktig med verdenscup tidlig nå, spesielt når det er usikkert hvor mange renn det blir. Det skal ut ifra det jeg har forstått mye til for at det ikke blir VM, mens det er annerledes med verdenscup. Man bør kjempe om hver eneste verdenscupstart for å kvalifisere seg til VM. Det er kritisk for de fire som ennå ikke er tatt ut, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På spørsmål om ski-ledelsen bør være mer åpne for å ta med utøvere utenfor landslaget til Ruka, svarer eksperten slik:

– Er det løpere som er klart bedre enn landslagsløperne, og da bør de helst vinne, så er det vanskelig å argumentere for at de ikke skal få gå verdenscup.

– Spesielt når situasjonen er som den er i år. Martin Johnsrud Sundby er naturligvis ett navn som dukker opp i mitt hode – men det er også andre som kan overraske. Jeg mener de ikke skal låse døren for løpere utenfor landslag, sier Aukland.

Sportsnyheter

Vikings styreleder trekker seg: – Det har vært mye skriverier og mange nett-troll

Styreleder i Viking AS Thor Steinar Sandvik trekker seg med umiddelbar virkning etter bråket i kjølvannet av oppsigelsen av populære Bjarne Berntsen. – Det har vært jævlig.

Siste nytt

 • Tok sitt første mesterligapoeng

  Danske Midtjylland spilte 1-1 borte mot italienske Atalanta. Det var den danske klubben sitt første mesterligapoeng.

  Alexander Scholz sendte bortelaget i ledelsen, men Cristian Romero utlignet for italienerne elleve minutter før slutt.

  Selv om danskene kan juble for historiens første mesterligapoeng er de klart sist i sin gruppe og allerede sikret seg jumboplassen.

   Alexander Scholz
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Atlético brøt Bayerns rekordrekke

  Atlético Madrid så ut til å nedkjempe et svært B-preget Bayern München og sikre avansement i mesterligaen, men Thomas Müller ordnet 1-1.

  Etter å ha satt rekord med 15 seirer på rad i mesterligaen måtte Bayern tåle et poengtap, men hadde god råd til det. For Atlético Madrid svir utligningsmålet. I stedet for å kunne feire avansement til cupspillet må laget forberede seg på en tøff bortekamp i Salzburg. (NTB)

   Joao Felix
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Inter skaper spenning

  Inter slo Borussia Mönchengladbach 3-2, og gjør det dermed veldig spennende i gruppe B i mesterligaen. I gruppen, som også inneholder Real Madrid og Shakhtar Donetsk, kan alle lag gå videre til sluttspillet.

  Inter-spiss Romelu Lukaku ble helten for bortelaget med sine to mål. I gruppespillets siste runde spiller Inter hjemme mot Shakhtar, mens Borussia Mönchengladbach må reise til Spania for å møte Martin Ødegaard sitt Real Madrid.

  Romelu Lukaku
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal