Hopp til innhold

Tårevåt Lundby legger opp etter tøff tid: – Hodet har fått nok

Skihopper Maren Lundby (29) legger opp. Hun har ikke lenger motivasjonen til å kjempe for en plass i verdenstoppen.

_hw1Y310f6c

LEGGER OPP: Maren Lundby gir seg som skihopper etter over 15 år som profesjonell utøver.

Foto: NTB

– Jeg legger opp som skihopper. Det er en avgjørelse jeg har tenkt på lenge, og akkurat nå føler jeg at det er det beste for meg, sier Lundby.

Maren Lundby har ikke deltatt i verdenscupen så langt i år, og spørsmålet har vært når hun skulle komme tilbake. Etter 16 år i toppen sier hun at nok er nok.

Jeg har kjent på det gang etter gang, at motivasjonen kanskje ikke er helt der den kreves for å gjøre det jeg vet må til. Jeg vet hvordan det er å ha en gnist, å virkelig ha den indre driven til å legge ned jobben og gjøre det som skal til for å være i toppen. Jeg har kjent på at den ikke er der helt lenger, forteller Lundby til NRK.

Oppsummering av Maren Lundbys karriere.

Oppsummering av Maren Lundbys karriere.

Under pressekonferansen takket hun alle som har hjulpet henne gjennom karrieren. Da kom tårene frem.

– Det har vært helt unikt det dere har bidratt med, det vi har fått til sammen. Jeg kommer til å savne å jobbe mot nye mål sammen med dere, sa Lundby mens hun kikket på sportssjef Clas Brede Bråthen og trener Christian Meyer, som satt ved hennes side.

– Jeg gleder meg veldig til tiden som kommer. Det føles bra å gi seg nå, og jeg gleder meg til et nytt kapitel i livet, forteller Lundby.

– Oppe med Ruud og Wirkola

Lundby er en av tidenes beste skihoppere og har blant annet OL-gull fra 2018 og to VM-gull. Kolbu-hopperen vant verdenscupen tre år på rad fra 2018 til 2020.

– Hun har hatt en enorm karriere. Hun har vært en pioner som har gått foran og kjempet en kamp for kvinners rettigheter. Hun har gjort en uvurderlig innsats, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Trener Meyer sier seg enig i at det er en helt unik utøver og person som nå gir seg.

– Jeg tror du får bruk for ballasten du har med deg fra hopp videre i livet. Du har vært med på en del ting som de aller færreste i verden har fått oppleve, og som du har lært av. Det er en kanonstyrke, sier han.

JgjwAM8xmS0

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen.

Foto: NTB

Sportssjef Bråthen rangerer Lundby som en av tidenes største i norsk hoppsport.

– Du er der oppe sammen med Birger Ruud og Bjørn Wirkola. Vi er stolt av deg, du er en av de tre aller største i norsk hoppsport, mener han.

– Det er store ord. Jeg beundrer dem, og de har vørt store forbilder. Det kjennes uvirkelig å bli trukket inn i den sammenhengen. De er legender, sier Lundby til NRK.

– Fryktelig trist

Lundby har de siste årene slitt med vektproblemer som har gjort at hun i flere perioder har vært vekke fra hoppbakken.

– Det eneste som har vært viktig for oss er at du har det bra. Jeg liker ikke at du ikke har hatt det bra det siste året. Det har vært en sorg i lang tid, men som nå ikke er en sorg lenger. Nå skal du få love det som du har mest lyst til, sier Meyer.

Ifølge Lundby er det ikke vektproblemene som er hovedårsaken til at hun nå gir seg.

Jeg vil ikke si det. Jeg føler det blir mye unødvendig prat om at det er noe med kroppen min. Jeg har en svært velfungerende kropp, i mine øyne, sier hun og smiler.

Jeg har det bra og har god helse. Jeg føler at det er med hodet som har fått nok. Det kommer nok av at jeg har levd et langt liv i toppidretten, fortsetter Lundby.

Mx8Cgja8dKE

TRENER: Christian Meyer.

Foto: NTB

Etter å ha vært ute fra konkurranse i 2021/22-sesongen, så gjorde 29-åringen comeback i verdenscupen i fjor, og tok VM-sølv i Planica.

– Det er trist å høre at folk legger opp, men vi har sett hvordan hun har måttet jobbe de siste årene. Så det er ikke helt sjokkerende, men det er fortsatt trist, sier Halvor Egner Granerud til NRK.

Den tidligere landslagshopperen, Line Jahr, har jobbet sammen med Lundby i flere år.

– Jeg tenker at det er fryktelig trist. Alltid når sånne store stjerner legger opp. Hun kommer til å bli veldig savnet, men samtidig så skjønner jeg Maren godt. At hun ønsker å gjøre andre ting i livet, sier Jahr til NRK.

Line Jahr, Maren Lundby

LAGVENNINNER: Maren Lundby og Line Jahr.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Jahr forteller at de to har jobbet tett sammen siden Lundby kom inn på landslaget som 14-åring. De to var med på mikslaget som vant sølv under VM i Falun i 2015.

– De siste årene i min aktive karriere ble vi veldig close. Det var bare oss der. Så vi har trent sammen, ledd sammen, grått sammen og fightet sammen. Vi har levd idrettskarrierene sammen. Og så har vi vært gode venninner siden jeg la opp, forteller hun.

– En fantastisk utøver

Lundbys trener Jermund Lunder fikk beskjeden om at Lundby legger opp for rundt en uke siden. Beskjeden kom ikke som et sjokk for han.

– Alle idrettskarrierer tar slutt en gang, men det er vemodig selvfølgelig. Hun har vært en ekstraordinær utøver. Jeg er glad for at jeg har fått oppleve det på nært hold.

MGzqVOA8tGo

GULL: En strålende glad Lundby etter OL-gullet i 2018.

Foto: NTB

Remen Evensen er full av superlativer når det gjelder Lundbys karriere.

– Maren vil bli husket som en fantastisk utøver, som på sitt beste var i en egen klasse. Men for min del vil hun kanskje aller mest bli husket for den jobben hun gjorde og den stemmen hun var i et mannsdominert miljø, sier Remen Evensen og fortsetter:

– Den rekrutteringen vi nå ser på kvinnesiden, alle som slår gjennom, landslaget vi har nå – er mye takket være hennes innsats. Maren hevet standarden for hva som skulle til for å være best på kvinnesiden.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal