Hopp til innhold

Slik løste Skiforbundet Klæbo-konflikten: – Vi startet på null

I fjor takket han nei til landslaget. Fredag bekreftet Johannes Høsflot Klæbo at han kommer tilbake på landslaget. Veien dit startet på Beitostølen.

Pressekonferanse med Klæbo

ENIGE: Langrennssjef Cathrine Instebø og Johannes Høsflot Klæbo

Foto: Heiko Junge / NTB

Neste år er det VM i Klæbos hjemby, Trondheim. Det blir det første mesterskapet på norsk jord i 27-åringens karriere.

Og det blir altså med Klæbo tilbake som en del av landslaget, slik NRK erfarte tidlig fredag.

Det samme gjelder den påfølgende OL-sesongen med Cortina-OL i 2026. Partene er enige om en avtale som strekker seg over to sesonger.

– Det var også målet i fjor, og så var det noen omstendigheter der som gjorde at det var vanskelig. Så er jeg veldig glad for at vi har fått landet denne avtalen i god tid, sier Klæbo.

Til stede på fredagens pressekonferanse var også den forholdsvis ferske langrennssjefen Cathrine Instebø.

– Hva var knekkpunktet som gjorde at dere klarte å lande det?

– Det er vanskelig å si. Det har vært dynamisk og utviklet seg. Vi måtte løse opp i hva som skal til. Vi må gi og ta. Det tror jeg var nøkkelen, da vi forstod det, sier hun.

Klæbo
Foto: Terje Pedersen / NTB

Startet veien tilbake på Beitostølen

Klæbo har vært den store stjernen i herrelangrenn de siste årene og står blant annet med fem OL-gull, ni VM-gull og fire sammenlagtseirer i verdenscupen.

Men før fjorårets sesong ble han aldri enig med landslaget om en avtale. Han er tydelig på at kommunikasjonen med Skiforbundet sviktet.

– Har du fulgt litt med på langrenn så har det kommet ut ganske tydelig at den kommunikasjonen har vært ganske dårlig. Men det kan godt være kritikk til oss også for den saks skyld. Jeg er bare veldig glad for at ting er som de er nå, sier Klæbo.

Langrennssjef Cathrine Instebø

INN: Langrennssjef Cathrine Instebø

Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

I løpet av vinteren kom nemlig Instebø inn i prosessen. Klæbo er fornøyd med hvordan de har løst situasjonen.

– Fra første stund så jeg at vi snakket samme språk og ønsket å gå i samme retning. Det gjør ting veldig mye enklere. Når dialogen er god og kommunikasjonen fra første stund er god, så har man veldig mye bedre forutsetninger for å lande en avtale, enn hvis man ikke har kommunikasjon i det hele tatt, sier Klæbo.

Langrennssjefen avslører videre et møte mellom partene tidligere i vinter, som ble et viktig øyeblikk i arbeidet med å få Klæbo tilbake på landslaget:

– Vi hadde noen veldig gode timer på Beitostølen under NM. Da var jeg og besøkte deg (Klæbo) på hytten. Da fikk vi snakket godt og bygget tillit, sier hun.

– Vi startet egentlig på null. Bli kjent med hverandre. Jeg kjente han litt fra før som min tidligere jobb som sponsorsjef, men jeg tror vi startet på null med å lytte og forstå. Det er vel alltid en god start, tenker jeg, sier Instebø.

Tilrettelagt satsing for Klæbo

Langrennssjef Instebø forteller at de nå har spesialtilpasset Klæbos sportslige satsning, og støtter høydeoppholdene han gjennomfører uten resten av landslaget. De har ingen krav til hvor mye han skal være med resten av lagkameratene.

– Vi har tilrettelagt, og individuelt tilpasset det sportslige opplegget, så vi har ikke noen krav. Men han er en del av laget, det er det aller viktigste, både markedsmessig og være en del av det. Ellers er det en landslagsavtale i bunn.

Prøve-VM 20 km skiatlon, Klæbo

TRONDHEIM: Klæbo vant samtlige tre renn i prøve-VM i desember i fjor. Neste år er det VM som venter i samme by.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo planlegger fire høydesamlinger gjennom neste sesong. Resten av tiden vil han prøve å være med på landslagssamlinger.

– Jeg blir sikkert mye alene, tipper jeg. Jeg har ikke hørt noen andre som skal til høyden. For min del er det uansett ingen tvil. Det spiller ikke så mye rolle heller. Om noen vil være med er de hjertelig velkommen. Om folk vil være med er det opp til dem, sier Klæbo til NRK.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal