Hopp til innhold

Slik løste Skiforbundet Klæbo-konflikten: – Vi startet på null

I fjor takket han nei til landslaget. Fredag bekreftet Johannes Høsflot Klæbo at han kommer tilbake på landslaget. Veien dit startet på Beitostølen.

Pressekonferanse med Klæbo

ENIGE: Langrennssjef Cathrine Instebø og Johannes Høsflot Klæbo

Foto: Heiko Junge / NTB

Neste år er det VM i Klæbos hjemby, Trondheim. Det blir det første mesterskapet på norsk jord i 27-åringens karriere.

Og det blir altså med Klæbo tilbake som en del av landslaget, slik NRK erfarte tidlig fredag.

Det samme gjelder den påfølgende OL-sesongen med Cortina-OL i 2026. Partene er enige om en avtale som strekker seg over to sesonger.

– Det var også målet i fjor, og så var det noen omstendigheter der som gjorde at det var vanskelig. Så er jeg veldig glad for at vi har fått landet denne avtalen i god tid, sier Klæbo.

Til stede på fredagens pressekonferanse var også den forholdsvis ferske langrennssjefen Cathrine Instebø.

– Hva var knekkpunktet som gjorde at dere klarte å lande det?

– Det er vanskelig å si. Det har vært dynamisk og utviklet seg. Vi måtte løse opp i hva som skal til. Vi må gi og ta. Det tror jeg var nøkkelen, da vi forstod det, sier hun.

Klæbo
Foto: Terje Pedersen / NTB

Startet veien tilbake på Beitostølen

Klæbo har vært den store stjernen i herrelangrenn de siste årene og står blant annet med fem OL-gull, ni VM-gull og fire sammenlagtseirer i verdenscupen.

Men før fjorårets sesong ble han aldri enig med landslaget om en avtale. Han er tydelig på at kommunikasjonen med Skiforbundet sviktet.

– Har du fulgt litt med på langrenn så har det kommet ut ganske tydelig at den kommunikasjonen har vært ganske dårlig. Men det kan godt være kritikk til oss også for den saks skyld. Jeg er bare veldig glad for at ting er som de er nå, sier Klæbo.

Langrennssjef Cathrine Instebø

INN: Langrennssjef Cathrine Instebø

Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

I løpet av vinteren kom nemlig Instebø inn i prosessen. Klæbo er fornøyd med hvordan de har løst situasjonen.

– Fra første stund så jeg at vi snakket samme språk og ønsket å gå i samme retning. Det gjør ting veldig mye enklere. Når dialogen er god og kommunikasjonen fra første stund er god, så har man veldig mye bedre forutsetninger for å lande en avtale, enn hvis man ikke har kommunikasjon i det hele tatt, sier Klæbo.

Langrennssjefen avslører videre et møte mellom partene tidligere i vinter, som ble et viktig øyeblikk i arbeidet med å få Klæbo tilbake på landslaget:

– Vi hadde noen veldig gode timer på Beitostølen under NM. Da var jeg og besøkte deg (Klæbo) på hytten. Da fikk vi snakket godt og bygget tillit, sier hun.

– Vi startet egentlig på null. Bli kjent med hverandre. Jeg kjente han litt fra før som min tidligere jobb som sponsorsjef, men jeg tror vi startet på null med å lytte og forstå. Det er vel alltid en god start, tenker jeg, sier Instebø.

Tilrettelagt satsing for Klæbo

Langrennssjef Instebø forteller at de nå har spesialtilpasset Klæbos sportslige satsning, og støtter høydeoppholdene han gjennomfører uten resten av landslaget. De har ingen krav til hvor mye han skal være med resten av lagkameratene.

– Vi har tilrettelagt, og individuelt tilpasset det sportslige opplegget, så vi har ikke noen krav. Men han er en del av laget, det er det aller viktigste, både markedsmessig og være en del av det. Ellers er det en landslagsavtale i bunn.

Prøve-VM 20 km skiatlon, Klæbo

TRONDHEIM: Klæbo vant samtlige tre renn i prøve-VM i desember i fjor. Neste år er det VM som venter i samme by.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo planlegger fire høydesamlinger gjennom neste sesong. Resten av tiden vil han prøve å være med på landslagssamlinger.

– Jeg blir sikkert mye alene, tipper jeg. Jeg har ikke hørt noen andre som skal til høyden. For min del er det uansett ingen tvil. Det spiller ikke så mye rolle heller. Om noen vil være med er de hjertelig velkommen. Om folk vil være med er det opp til dem, sier Klæbo til NRK.

null
Spiller nå
Tester rulleski for første gang: – Er det verre enn å hoppe i fallskjerm i Kompani Lauritzen? 01:04
Neste

Sportsnyheter

Etter at Henriette Jæger sitt første superløp ble stoppet av klokketabbe, vartet den norske kvinnen opp med nok en maktdemonstrasjon i nordisk mesterskap i friidrett. Klar ny rekord på 200 meter.

Jæger slo tilbake etter klokketabbe – satte norsk rekord

Etter at Henriette Jæger (20) sitt første superløp ble stoppet av klokketabbe, vartet den norske kvinnen opp med nok en maktdemonstrasjon i Malmö.

Siste nytt

 • Triathlon: Kruttsterk pallplass av Løvseth i Mexico – svært nær seier

  Solveig Løvseth overrasket med tredjeplass under verdenscupkonkurransen i triathlon i mexicanske Huatulco søndag. Hun var med i seierskampen til siste slutt.

  Løvseth kom til mål som del av en trio i teten. På oppløpet tok danske Alberte Kjær Pedersen seieren, mens den norske jenta også måtte se seg marginalt slått av nederlandske Rachel Klamer i kampen om annenplassen.

  Konkurransen ble gjennomført i sterk varme. Vanntemperaturen i Mexico var på rundt 30 grader, mens det i lufta var 34 grader.

  Pallplass for Solveig Løvseth i verdenscup i New Zealand
  Foto: Mikal Iden/Norges Triatlonforbund / NTB
 • Roing: OL-håpet lever for Borch – imponerte i kvalifiseringen i Luzern

  Kjetil Borch har kniven på strupen under den siste OL-kvalifiseringen i roing i Luzern. Søndag hadde han ingen problemer med å avansere fra kvalifiseringen.

  Borch er på jakt etter deltakelse i sine tredje sommerleker. Det krever at han innfrir i Sveits.

  Søndag fikk han en god start på konkurransene i singlesculler. I kvalifiseringen la Borch konkurrentene bak seg og klokket inn til tiden 6.56.22. Det holdt til heatseier foran skarpskodde rivaler fra blant annet Italia og Polen.

  De fire beste gikk direkte til mandagens kvartfinaler.

  Norge har allerede kvaliifsert fire båter til årets OL/Paralympics: Kvinner dobbeltsculler, herrer dobbeltsculler, herrer lettvekt dobbeltsculler og kvinner singelsculler (Paralympics).

  Ved siden av Borch er ytterligere én norsk båt på jakt etter OL-billett i Luzern denne helgen. Det er dobbeltfireren for menn med Erik Solbakken, Kristoffer Brun, Jonas Juel og Oskar Helvig. De ror kvalifisering senere søndag.

  (©NTB)

  Rowing - Men's Single Sculls - Heats
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuter