Hopp til innhold

Slik løste Skiforbundet Klæbo-konflikten: – Vi startet på null

I fjor takket han nei til landslaget. Fredag bekreftet Johannes Høsflot Klæbo at han kommer tilbake på landslaget. Veien dit startet på Beitostølen.

Pressekonferanse med Klæbo

ENIGE: Langrennssjef Cathrine Instebø og Johannes Høsflot Klæbo

Foto: Heiko Junge / NTB

Neste år er det VM i Klæbos hjemby, Trondheim. Det blir det første mesterskapet på norsk jord i 27-åringens karriere.

Og det blir altså med Klæbo tilbake som en del av landslaget, slik NRK erfarte tidlig fredag.

Det samme gjelder den påfølgende OL-sesongen med Cortina-OL i 2026. Partene er enige om en avtale som strekker seg over to sesonger.

– Det var også målet i fjor, og så var det noen omstendigheter der som gjorde at det var vanskelig. Så er jeg veldig glad for at vi har fått landet denne avtalen i god tid, sier Klæbo.

Til stede på fredagens pressekonferanse var også den forholdsvis ferske langrennssjefen Cathrine Instebø.

– Hva var knekkpunktet som gjorde at dere klarte å lande det?

– Det er vanskelig å si. Det har vært dynamisk og utviklet seg. Vi måtte løse opp i hva som skal til. Vi må gi og ta. Det tror jeg var nøkkelen, da vi forstod det, sier hun.

Klæbo
Foto: Terje Pedersen / NTB

Startet veien tilbake på Beitostølen

Klæbo har vært den store stjernen i herrelangrenn de siste årene og står blant annet med fem OL-gull, ni VM-gull og fire sammenlagtseirer i verdenscupen.

Men før fjorårets sesong ble han aldri enig med landslaget om en avtale. Han er tydelig på at kommunikasjonen med Skiforbundet sviktet.

– Har du fulgt litt med på langrenn så har det kommet ut ganske tydelig at den kommunikasjonen har vært ganske dårlig. Men det kan godt være kritikk til oss også for den saks skyld. Jeg er bare veldig glad for at ting er som de er nå, sier Klæbo.

Langrennssjef Cathrine Instebø

INN: Langrennssjef Cathrine Instebø

Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

I løpet av vinteren kom nemlig Instebø inn i prosessen. Klæbo er fornøyd med hvordan de har løst situasjonen.

– Fra første stund så jeg at vi snakket samme språk og ønsket å gå i samme retning. Det gjør ting veldig mye enklere. Når dialogen er god og kommunikasjonen fra første stund er god, så har man veldig mye bedre forutsetninger for å lande en avtale, enn hvis man ikke har kommunikasjon i det hele tatt, sier Klæbo.

Langrennssjefen avslører videre et møte mellom partene tidligere i vinter, som ble et viktig øyeblikk i arbeidet med å få Klæbo tilbake på landslaget:

– Vi hadde noen veldig gode timer på Beitostølen under NM. Da var jeg og besøkte deg (Klæbo) på hytten. Da fikk vi snakket godt og bygget tillit, sier hun.

– Vi startet egentlig på null. Bli kjent med hverandre. Jeg kjente han litt fra før som min tidligere jobb som sponsorsjef, men jeg tror vi startet på null med å lytte og forstå. Det er vel alltid en god start, tenker jeg, sier Instebø.

Tilrettelagt satsing for Klæbo

Langrennssjef Instebø forteller at de nå har spesialtilpasset Klæbos sportslige satsning, og støtter høydeoppholdene han gjennomfører uten resten av landslaget. De har ingen krav til hvor mye han skal være med resten av lagkameratene.

– Vi har tilrettelagt, og individuelt tilpasset det sportslige opplegget, så vi har ikke noen krav. Men han er en del av laget, det er det aller viktigste, både markedsmessig og være en del av det. Ellers er det en landslagsavtale i bunn.

Prøve-VM 20 km skiatlon, Klæbo

TRONDHEIM: Klæbo vant samtlige tre renn i prøve-VM i desember i fjor. Neste år er det VM som venter i samme by.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo planlegger fire høydesamlinger gjennom neste sesong. Resten av tiden vil han prøve å være med på landslagssamlinger.

– Jeg blir sikkert mye alene, tipper jeg. Jeg har ikke hørt noen andre som skal til høyden. For min del er det uansett ingen tvil. Det spiller ikke så mye rolle heller. Om noen vil være med er de hjertelig velkommen. Om folk vil være med er det opp til dem, sier Klæbo til NRK.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal