Hopp til innhold

- «Gråsteinene» som er for dårlige for landslaget

NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran kaller det norske herrelandslaget i langrenn «svært dårlig», og landslagsløper Simen Østensen innrømmer at han ikke fortjener plassen sin.

østensen eliassen gjerdalen rennemo

Fra venstre: Landslagsløperne Simen Østensen, Petter Eliassen, Tord Asle Gjerdalen, Kristian Tettli Rennemo.

Trener Morten Aa Djupvik, på sin side, ber folk vente med å dømme til etter VM i Holmenkollen.

Det koker med andre ord i langrennsnorge - to måneder før det er VM på hjemmebane.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Distanserenn i verdenscupen har vært et sorgens kapittel for norske herreløpere i år. Ingen har kommet på pallen. Og ser man bort fra Petter Northug, har vi ikke hatt en eneste løper på pallen individuelt i verdenscupen siden november 2008.

Det er over to år siden.

  • Er nivået på norsk herrelangrenn for dårlig? Si din mening nederst!

I dagens VG synger tidligere landslagstrener Inge Bråten ut mot det han kaller et historisk bunnivå for norsk herrelangrenn.

- For dårlig kvartett

Carl-Henning Gran

Langrennsekspert Carl-Henning Gran.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran, som selv tidligere har vært herrelandslagstrener, er enig med Bråten. Samtidig tar han kritikken enda et steg lenger:

- På landslaget i dag er det kun Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby som har prestert ok, så vet vi at Petter Northug kan. De andre er ikke gode nok til å være på et elitelag.

«De andre» vil i denne sammenheng si Tord Asle Gjerdalen, Petter Eliassen, Kristian Tettli Rennemo og Simen Østensen (klikk på navnene for å se alle resultatene til disse løperne).

Les også: Tidligere Northug-trener: - Trenerne skaper usikkerhet

Østensen: - Jeg fortjener ikke plassen

simen østensen

Landslagsløper Simen Østensen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Sistnevnte, som man må tilbake til februar 2008 for å finne blant topp ti på et individuelt distanserenn internasjonalt, innrømmer at han ikke fortjener plassen sin som en av syv løpere forbundet satser maksimalt på.

- Fortjener du landslagsplassen?

- Nei, ikke ut fra resultatene. Men jeg og de andre på landslaget jobber hardt og godt og vil levere bedre resultater utover sesongen, sier Østensen til NRK.

- Kan ikke lage gull av gråstein

Gran mener trenerteamet har en stor utfordring med å få gutta bak trioen Northug, Sundby og Rønning opp i toppen - og er klar på at man så langt ikke har lykkes med dette. Og ansvaret for dette er lett å plassere, mener han.

- Det er ingen tvil om at det er trenerne og de som driver med norsk langrenn som må ta ansvaret. Men samtidig er trenerne avhengig av å få opp løpere på landslag som er gode nok. Jeg er ikke sikker på at det skjer i dag. Feilen ligger i at Norge i flere år har vært uten et rekrutteringslandslag, dvs et B-landslag som kan presse de aller beste.

- Hvis rekrutteringsarbeidet ikke fungerer, hvilken situasjon kommer da landslagstrenerne i?

- Nei, det er jo ikke så lett å lage gull ut av gråstein, det er det jo ingen som klarer, sier Gran.

Djupvik: - Det er VM som betyr noe

Morten Aa Djupvik

Landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Landslagstrener Morten Aa Djupvik sier til NRK at han er klar til å ta ansvar for manglende resultater, og bedyrer at han tar kritikken som nå kommer alvorlig.

- Men kritikerne glemmer ofte at det faktisk er tre løpere som presterer i år: Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug vil komme sterkt tilbake.

- Men hva med det faktum at ingen andre enn Northug på herresiden har vært på pallen i distanserenn på to år?

- Det er ingen som husker førjulsesongen hvis vi gjør det bra i Kollen. Det er VM som betyr noe. Det er viktig at vi får gitt de unge løperne tid til å prestere, sier Aa Djupvik til NRK.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

  • VG: Bård Finne får to kampers karantene

    Branns Bård Finne må utebli fra klubbens to neste kamper etter at han ble utvist i 0-0-kampen borte mot KFUM Oslo i helgen.

    Det bekrefter Eirik Lindstrøm, leder av NFFs disiplinærutvalg til VG.

    – Dette opplevde vi som en grei sak. Verken mer eller mindre enn to kamper, sier Lindstrøm til avisen.

    Brann-spissen ble sendt i dusjen etter en høy fot mot KFUM-keeper Emil Ødegaard. En VAR-sjekk gjorde at det gule kortet til Finne ble omgjort til rødt. Dermed måtte han ta den tunge veien over fotgjengerfeltet i Ekebergveien og i garderoben etter en snau halvtime.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal