Hopp til innhold

Northugs argeste konkurrenter

Petter Northug har enorme forventninger på sine skuldre under VM i Holmenkollen. Her ser vi på hvilke løpere som kan stikke kjepper i hjula for Northugs drøm om å bli VM-konge.

Petter Northug jr.

Northug sier selv at han trives under press. Godt er det, for press er det mer enn nok av når det er VM på hjemmebane.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Jann Post

Jann Post skal kommentere VM for NRK. Her kommer han med sine vurderinger av hvem som er Petter Northugs tøffeste konkurrenter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Petter Northug forandret langrennssporten da han slo igjennom i 2006. Aldri før hadde sporten sett en slik spurt, og aldri hadde miljøet opplevd en personlighet som trakk til seg så stor oppmerksomhet også utenfor langrennsløypene.

Med kommentarer som «Dæm har itj sjans! Det e så lett! Barneskirenn!» og «Kæm e kongen?!», er Northug elsket og hatet i hele langrennsleieren. Her kan du lese flere av Northugs smått legendariske kommentarer.

I februar fortalte skribent i den svenske avisa Expressen at de skriver flere artikler om Petter Northug, enn om Marcus Hellner.

- Nederst i saken ser du en oversikt over Petter Northugs meritter -

NRK Sportens kommentator Jann Post har laget listen over Petter Northugs argeste konkurrenter:

Dario Cologna (Født 11. 03.1986 i Santa M. V. Müstair, Sveits)

Dario Cologna

Cologna er en «ensom langrennssvale» i Sveits. Han begynte med langrenn da han var 12 - ti år senere var han blant verdens beste.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP
  • Tidligere VM-medaljer: Ingen medaljer. Var med i sitt første VM i Liberic i 2009. Hans beste plassering der var fjerdeplass på sprint.

Til tross for slunken medalje-beholdning, regnes Cologna som en av de store favorittene i VM i Holmenkollen. Sveitseren vant verdenscupen og Tour de Ski i 2008/2009, og leder årets verdenscup klart. Cologna tok gull på 15 km fristil intervallstart i OL i Vancouver i 2010.

24 år gamle Cologna startet med langrenn først som 12-åring. Før langrennssporten tok ham var det alpint og fotball som sto i sentrum. Colognas OL-gull i 2010 var Sveits sitt første OL-gull i langrenn noensinne.

Jann Post vurderer:

– Den suverene verdenscuplederen er den eneste ved siden av Northug som kan hevde seg på absolutt alle distanser. Fjorårets OL-gull viser at han også har evnen til å være best når det gjelder.

Marcus Hellner (Født 25.11.1985 i Lerdala, Sverige)

hellner

Hellner og Northug har mange «bust ups» i pressen de siste åra - nå skal de gjøre opp i sporet.

Foto: Sandberg, Fredrik / Scanpix
  • Tidligere VM-medaljer: Bronse på stafetten i Sapporo i 2007.

«Northugs nemesis», i hvert fall i pressen, fikk med seg to gull fra fjorårets OL (30 km med skibytte og stafetten). Han fikk også med seg to gull fra det svenske mesterskapet i 2011.

Hellner ble kåret til årets mannlige idrettsutøver i 2010 på svenskenes idrettsgalla i 2011, der han også fikk «Svenska Dagbladets guldmedalj» (Bragdguldet) med resten av de svenske herrenes stafettlag.

De ble også kåret til «årets lag». (De øvrige på laget: Daniel Rickardsson, Johan Olsson och Anders Södergren).

Jann Post vurderer:

– Erkefienden fra Sverige lagde trøbbel for Northug i OL i fjor, og kan klare det igjen. Han er blant de store favorittene på fellesstarten med skibytte og går ankeretappen for Sverige på stafetten. Kan også finne på å ta medalje på femmila og sprinten.

Alexander Legkov (Født 07.05.1983 i Krasnoarmejsk, Russland)

Alexander Legkov etter å ha vunnet v-cup 15 km fristil i Kuusamo i 2010.

Alexander Legkov etter å ha vunnet v-cup 15 km fristil i Kuusamo i 2010.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters
  • Tidligere VM-medaljer: Sølv på stafetten i VM i Sapporo i 2007 - ingen individuelle medaljer. VM-debuterte i 2005, men var langt unna pallplass. Kom på den sure fjerdeplassen på 30 km. med skibytte i 2007.

Russeren har tre individuelle verdenscup-seire, men har vært på pallen i alt 11 ganger. Han måtte trekke seg fra årets Tour de Ski på grunn av svineinfluensa.

Legkov og samtlige russere knuste Northug på Beitostølen helgen før årets verdenscup startet, men har ikke klart å følge opp dominansen.

Før årets verdenscup sa Legkov til NRK at VM i Holmenkollen er årets store mål:

– Jeg satser hardt på 30 kilometeren.

Jann Post vurderer:

– Russeren har imponert stort ved et par anledninger i årets verdenscup og blir svært farlig på alle distanseløpene. Behersker både klassisk og skøyting, og har en enorm motor i motbakkene.

Maksim M. Vylegzjanin (Født 18.10.1982 i Sjarkan, Russland)

Russlands Maxim Vylegzjanin i aksjon på 15 km. klassisk under verdenscupen i langrenn i januar.

Russlands Maxim Vylegzjanin i aksjon på 15 km. klassisk under verdenscupen i langrenn i Estland i januar. Russeren ble nr.3 i rennet som ble vunnet av Eldar Rønning.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix
  • Tidligere VM-medaljer: Sølv på 50 km friteknikk i Liberic i 2009.

Den russiske politimannen var den som påførte Petter Northug sitt første tap på oppløpet av et distanserenn i desember 2010. Det er til dags dato hans eneste verdenscup-seier.

Russeren ble utestengt fra årets Tour de Ski på grunn av for høye blodverdier.

Jann Post vurderer:

– Tok sin første verdenscupseier da han spurtslo Northug i La Clusaz før jul. Han er den eneste som har klart det i et distanserenn. Svært allsidig på sitt beste og en slugger på den avsluttende femmila. Ble nummer to bak Northug på femmila i Liberec for to år siden.

Lukas Bauer (Født 18.08.1977 i Ostrov, Tsjekkia)

Lukas Bauer

Bauer trives best i harde løyper, er Holmenkoll-trasseen «tøff nok» for tsjekkeren? Ja kanskje, tror NRKs Jann Post.

Foto: Scanpix/AFP
  • Tidligere VM-medaljer: Sølv på 15 km klassisk i Liberic i 2009.

Tsjekkeren har også sølv fra OL i Torino i 2006 på samme distanse. Bauer vant Tour de ski i 2007/ 2008 og i 2008/ 2009, og er med det eneste herre som har klart å vinne løpet to år på rad. Han vant også verdenscupen i 2007/2008.

Under OL i Vancouver i 2010 ble han nummer tre på 15 km fristil (bak Cologna og Piller Cottrer). Han gikk også på det tsjekkiske stafettlaget som tok bronsen i samme OL.

Bauer har 11 individuelle verdenscup-seire, og tobarnsfaren som går for skiklubben Liberic, er en av «ski-sirkusets» største stjerner.

Jann Post vurderer:

– Tsjekkeren har vært i brukbar form uten å bryte lydmuren så langt denne sesongen. Han forventes å være helt i toppen på 15 km klassisk og er en medaljekandidat også i de andre distanserennene. Bauers kapasitet tilsier at han liker de harde løypene i Holmenkollen.

Daniel Rickardsson (Født 15.03.1982 i Hudiksvall, Sverige)

Svenske Daniel Rickardsson etter å ha vunnet i langrenn på 15 km klassisk

Svenske Daniel Rickardsson etter å ha vunnet i langrenn på 15 km klassisk i drammen rett før VM i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
  • Tidligere VM-medaljer: Ingen. Deltok i Liberic i 2009, men klarte ikke å hevde seg individuelt. Var på det svenske stafettlaget som kom på en skuffende sjetteplass.

Tok sin første individuelle verdenscup-seier i Drammen rett før VM i Holmenkollen, der Martin Jonsrud Sundby tok andreplassen.

NRKs ekspertkommentator, Thomas Alsgaard, etter Rickardssons seier:

– Dette ser virkelig gledelig ut. Nordmennene ser ut til å være i rute. Men svenskene kommer til å bli sterke konkurrenter.

Rickardsson var med på det svenske stafettlandslaget som tok gull i OL i fjor - og som ble kåret til «årets lag» på den svenske idrettgallaen i 2011.

Jann Post vurderer:

– Har gått jevnt fort hele sesongen. Etter at han tok steget opp i toppen også i skøyting stiller han sterkt på alle distanserenn. Men den største gullsjansen har han på 15 kilometer klassisk.

Axel Teichmann (Født 14.07.1979, Saalburg-Ebersdorf, Tyskland)

Axel Teichmann

Axel Teichmann er klar for sitt sjuende (!) ski-vm.

Foto: Petr David Josek / AP
  • Tidligere VM-medaljer: To gull (15 km klassisk i 2003 og 15 km jaktstart i 2007). Tre stafettsølv (2003, 2005 og 2009) og to sølv i lagsprint (2005 og 2009)

Tyskeren med åtte individuelle verdenscup-seire og en sammenlagtseier i verdenscupen (2004/2005), har hatt et par trøblete sesonger, med flere svake enn sterke plasseringer.

Men under fjorårets OL viste han gamle takter igjen, da han tok sølvet på femmila (spurtslått av Petter Northug), og var på Tysklands sølvlag på lagsprinten.

Teichmann har tidligere uttalt seg kritisk om Northugs væremåte i langrennssporet:

– Å være en stor skiløper er mer enn bare å gå fort på ski, sa Teichmann til Aftenposten i 2008, med adresse Petter Northug.

Jann Post vurderer:

– Tyskeren er en luring det ikke er lett å forstå seg på. Har ikke vært god denne sesongen, men har vist ved et par anledninger at han fortsett har toppfarten inne. Han ble verdensmester både i 2003 og 2007, og er en mesterskapsløper. Sølvet på femmila i OL for et år siden viste at han kan overraske.

Pietro Piller Cottrer (født 20.12.1974 i Sappada, Italia)

Pietro Piller Cottrer

Pietro Piller Cottrer. Italiensk superveteran og ifølge FIS sine hjemmesider interessert i bøker, mountain-biking, musikk, internet, sykling og snowboarding...

Foto: Matthias Schrader / Scanpix/AP
  • Tidligere VM-medaljer: Gull på 15 km fristil i Oberstdorf i 2005. Bronse på jaktstarten i Sapporo i 2007 og bronse på stafetten så langt tilbake som i 1997, da Trondheim arrangerte VM.

Italiensk superveteran med én individuell OL-medalje (bronse på jaktstarten i Sapporo i 2007), og et stafettgull og sølv i henholdsvis 2006 og 2002.

Piller Cottrer slo igjennom i 1997 (da Petter Northug var 11 år gammel), da han vant femmila i nettopp Holmenkollen. Han har fem individuelle verdenscup-seire.

VM i Holmenkollen blir italienerens åttende VM. Han første var i Thunder Bay i 1995, da Smirnov, Ulvang og Dæhli regjerte.

Piller Cottrer er lett gjenkjennelig i sporet med sin gule lue, og er i likhet med russiske Vylegzjanin utdannet politimann.

Jann Post sin vurdering:

– Italieneren har hatt en elendig sesong, men viste tegn til formstigning i Rybinsk. Sikter seg inn på femmila i VM. I fjor fulgte han Northug til døra i prøve-VM og ble nummer to. Han kan fort klare det igjen når det virkelig gjelder.

Emil Jönsson (Født 15.08.1985 i Årsunda, Sverige)

Emil Jönsson

Emil Jönsson etter å ha slått alle i Drammen rett før VM - også Petter Northug.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
  • Tidligere VM-medaljer: Ingen. Deltok i Sapporo i 2007 og i Liberic i 2009 uten sterke plasseringer.

Svensken har åtte verdenscup-seire, den siste kom på sprinten i Drammen rett før VM i Holmenkollen. Der spurtslo han Petter Northug.

Emil Jönsson har også to sprintseire i Tour de Ski (2010 og 2011).

Ps. Jönsson kjører bil til VM i Holmenkollen av frykt for store folkemengder og sykdomssmitte.

Ps. 2: Jönsson er kjæreste med ett av de sterkeste svenske kortene på kvinnesiden i VM, Anna Haag.

Jann Post vurderer:

– Sveriges beste sprinter har vært solid i år og er en av de største favorittene på sprinten. Spørsmålet er om Jönsson klarer å beseire sitt eget mesterskapskompleks.

Alexey Petukhov (28.06.1983 i Russland)

Aleksej Petukhov poserer etter seier i Düsseldorf

Sprintspesialisten Petukhov blir farlig i VM, skal vi tro Jann Post.

Foto: Lennart Preiss / Scanpix/AFP
  • Tidligere VM-medaljer: Ingen. Var med i Liberic i 2009, kom på niendeplass i sprinten.

Sprintspesialisten fra Russland har to individuelle verdenscup-seire og bronse fra sprintstafetten i OL 2010 (sammen med Nikolaj Morilov).

Jann Post vurderer:

– Viste storform under sprinten i Rybinsk og er kanskje den største favoritten til å vinne VM-gullet i sprint.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal