Hopp til innhold

Iversen slaktet seg selv og ville hjem etter utklassing – nå snur han

Det gikk så galt for Emil Iversen på 15-kilometeren i Lenzerheide at Petter Northug mener kompisen ikke er inne på laget til en eneste OL-distanse. Iversen ville først bryte Tour de Ski, men nå vil han bli likevel.

mvO9Zn6zymU

I TRØBBEL: Skiene var glatte, men Emil Iversen erkjenner at det langt fra er hans største problem akkurat nå

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Å kjøpe en liter sprit på taxfreen i morgen er det som står nærmest i panna, og starte det nye året med blanke ark og vondt i hodet, og så får vi se, sier Emil Iversen, etter å ha blitt nummer 59 og over tre minutter bak vinner Iivo Niskanen på onsdagens 15 kilometer i klassisk i Lenzerheide.

– Jeg er lei meg, det er ikke artig å mislykkes så til de grader. Jeg er en skygge av meg selv, dessverre.

llvkDA9mIAw

BEKYMRET: Emil Iversen, her like etter rennet i Lenzerheide, Sveits, onsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Trønderen ville rett og slett ikke konkurrere mer i Tour de Ski etter opplevelsen i tett snø og tunge forhold i Lenzerheide. Han mente selv det var på tide å dra hjem. Iversen mente han ikke hadde stort mer å bidra med.

Jeg må ta noen alvorlige grep så ikke skiten går rett i dass, sier han.

Men etter noen timer ser det ut til å ha snudd. Trønderen skriver på Instagram at han er klar for nye konkurranser.

– Jeg har fått så mye hyggelige meldinger, så jeg får ta turen til Obersdorf for å prøve å snu trenden, skriver Iversen.

– Jeg har klart det før, skriver han videre.

Vil ikke sende Iversen hjem

Langrennssjef Espen Bjervig var klar på at det var en altfor forhastet tanke. Han ville at Iversen skulle komme seg ned fra stadion, ta seg en matbit og en dusj.

– Så får vi prate om det. Vi vet hva han er god for. Det får han ikke til nå. Hvis ikke han er syk eller det er noe annet galt, så er det beste for ham å prøve seg litt til, sier han, og tenker blant annet på at det er to vanlige fellesstarter igjen på Tour de Ski-programmet.

Senere bekrefter Bjervig til NRK at Iversen fortsetter touren etter å ha tatt en prat onsdag kveld.

29lM6cdmZPo

VILLE TA EN PRAT MED IVERSEN: Langrennssjef Espen Bjervig, her sammen med Pål Golberg etter konkurransen i Lenzerheide onsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mener Iversen er ute av alle OL-øvelser

På en dag der Niskanen vant, Aleksandr Bolsjunov ble nummer to, og Pål Golberg tok tredjeplassen, handlet det meste om nok et svakt Iversen-renn. Det er på mange måter hans favorittdistanse. Han har en sterk historikk på det som denne sesongen er en OL-øvelse.

Txc_iTdg1rI

STERK OL-SØKNAD: Pål Golberg inntok seierspallen sammen med Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov, og det gir trolig OL-tur.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men det gikk ikke veien.

Han hadde både glatte ski, knakk en stav underveis i løpet, men Iversen var klar på at ting ikke er som de skal.

30-åringen har selv antydet at han allerede får gå nettopp 15 kilometer klassisk i OL. Norge har fire mann på hver øvelse i mesterskapet i Beijing i februar. Men nå blir det sådd tvil om det.

Faktisk handler debatten om han skal gå noen øvelser i OL i det hele tatt. Selv om han er tatt ut til selve mesterskapet.

Norge har fire plasser til hver distanse.

lkY50izkUPg

IKKE NÅDIG: Petter Northug er ikke imponert over det Emil Iversen leverer.

Foto: Pål Schaathun / TV 2

– For øyeblikket kan han ende opp med ikke å gå øvelser i OL, selv om han er tatt ut. Per dags dato er han ikke på noen øvelser i OL, sa Petter Northug underveis i onsdagens klassiske 15-kilometer i Lenzerheide.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn helt på linje med Northug:

Han er nødt til å få opp formen hvis han skal gå noen distanser i OL, sier han.

Fire sterke kort foran Iversen?

På 15 kilometer klassisk virker Johannes Høsflot Klæbo, i dag fjerde beste mann, selvskreven. Pål Golberg har med pallplass i Lenzerheide onsdag trolig banket seg inn.

Dermed gjenstår to plasser. Erik Valnes fremstår som en svært sterk kandidat. I tillegg er Hans Christer Holund en som kan ta den siste plassen.

– Blir stygt

fKutCcZ5xmM

UTE AV FORM: Emil Iversen får ikke fart på skiene i OL-sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Iversen erkjenner også selv at han nå er i alvorlige problemer.

Jeg føler meg bedre enn jeg får ut på skirenn, og det er ikke noe godt tegn for min del. Det skal egentlig være omvendt og har vært det i hele min karriere, så det er ikke artig å komme på skirenn og være en skygge av seg selv uten å ha noen gode svar, sier trønderen.

Om han har noe å gjøre på et OL-løp i 15 kilometer klassisk, sier han:

Kommer jeg tilbake i god form, har jeg noe på klassiskløpet å gjøre. Men jeg reiser ikke til OL hvis jeg ikke får noe bedre svar enn dette. Og det er ikke så mange skirenn å gjøre det på. Men jeg tror ikke det er vits i å stange meg lenger ned, sier han.

Golberg leverte

Mens Iversen kanskje gikk seg ut av alle distanser, gikk Pål Golberg seg inn både i OL-troppen og på 15 kilometerlaget. Han fulgte opp sprintfinale tirsdag med tredjeplass i Lenzerheide onsdag.

Det er i hvert fall to skirenn som skal gås i Beijing. I dag går vi på høyde og alle er med, så jeg føler det er en god søknad, så får de høye herrer tale, sier Golberg til NRK.

– Du snakker om å takle forventningspresset. Han hadde kniven på strupen, han måtte vise seg fram fra sin beste nside denne helga. Det gjorde han med å være i finalen på sprinten i går, nå er han tredjemann i mål, bare slått av Niskanen og Bolsjunov, og da skal det mye til at ikke Pål Golberg er inne i OL-troppen, konstaterer Torgeir Bjørn.

Bjørn mener Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Pål Golberg nå er inne på 15-kilometerlaget i OL.

De holder sikkert veldig døra på gløtt for at Emil Iversen skal ta den fjerde plassen. Men der er det mange men. Det er historikken som gjør at man gjerne vil ha med Iversen, han vant jo tross alt femmila i Oberstdorf og gjorde en suveren stafettetappe til norsk gull.

– Per nå kan det godt hende at de skjønner inn Emil Iversen, men da må han opp på et helt annet nivå, kroppen må fungere på et helt annet nivå, hvis det skal være noen vits, sier Torgeir Bjørn.

Klæbo: Kan droppe 15 km i OL

Etter løpet understreker imidlertid Klæbo at han ikke har bestemt seg for om han skal gå distansen i Beijing.

Hvis jeg ikke skal gå den, er det fordi jeg prioriterer annerledes, sier den meritterte trønderen som er aktuell for alle de skes øvelsene i OL, men kanskje ikke har krefter nok til å gå alle seks.

Den norske laginnsatsen bak Golberg og Klæbo var for øvrig sterk.

Johannes Høsflot Klæbo ble nummer fire, Erik Valnes nummer åtte, Martin Løwstrøm Nyenget ni og Didrik Tønseth ti.

Harald Østberg Amundsen (17), Simen Hegstad Krüger (18), Sjur Røthe (25) og Even Northug (52) gikk også raskere enn Emil Iversen, som altså ble slått av ni andre nordmenn.

Siste nytt

 • Drama i VM: Fransk stavhopper fraktet ut på båre

  Margot Chevrier (24) falt stygt i lørdagens stavfinale i innendørs-VM i friidrett. Den franske utøveren ble båret ut av hallen.

  Uhellet forsinket avviklingen av stavkonkurransen i Glasgow. Chevrier trengte medisinsk tilsyn og ble senere fraktet bort på båre til applaus fra publikum.

  Fallet skjedde da hun prøvde å ta seg over 4,65 meter.

  Chevrier er flere ganger blitt fransk mester i stavsprang. (NTB)

  Chevrier stavsprang
  Foto: NTB
 • Therese Johaug om mulig VM-comeback: – Jeg ønsker og håper å være der

  Therese Johaug sier i et intervju at hun kan tenke seg å stille på VM-femmila i Trondheim.

  Uttalelsen gir hun i et arrangørintervju med Engadin Skimarathon i Sveits. Der skal hun søndag delta.

  – Jeg ønsker og håper å være der. Men det er selvsagt masse jobb, sier Johaug om å delta i VM neste år.

  – Jeg vet at ingen vil være fornøyd om jeg blir nummer fire, og alle vil at jeg skal ta gull. Det er også mitt mål, men hvis jeg skal delta i Trondheim, må jeg kvalifisere meg og vite hvilke løp jeg skal gå for å klare det. Jeg skal ikke gå en hel verdenscupsesong, legger hun til.

  35-åringen la opp som langrennsløper på toppnivå etter 2021/22-sesongen. (NTB)

  Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert. NRK gjør redaksjonelle vurderinger uavhengig av dette.

  Therese Johaug på Beitostølen
  Foto: Anders Skjerdingstad
 • Steen Olsen leder i Aspen – Odermatt nummer tre

  Alexander Steen Olsen vartet opp med en fantomomgang i lørdagens storslalåmrenn i Aspen og leder etter at 30 løpere har kjørt.

  Kjelsås-gutten har et forsprang på ni hundredeler ned til sveitsiske Loïc Meillard på 2.-plass. Marco Odermatt, som har vunnet de elleve siste storslalåmrennene, ligger som nummer tre. Han er 31 hundredeler bak ledertiden.

  Steen Olsen står med én verdenscupseier i slalåm, men har en 2.-plass som karrierebeste i storslalåm. Den kom i Bansko i februar.

  Timon Haugan er nest beste norske på en foreløpig 5.-plass, 0,6 sekunder bak lagkompisen.

  Henrik Kristoffersen og Atle Lie McGrath er også med i kampen om en topplassering ettersom de ligger et drøyt sekund bak. De er foreløpig nummer åtte og ni.

  Finaleomgangen starter 21.00. (NTB)

  Alexander Steen Olsen
  Foto: Robert F. Bukaty / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal