Northug var Iversens forbilde og mentor: – Jeg skylder ham mye

TRONDHEIM (NRK): Først var Petter Northug (32) bare en unge Emil Iversen (27) knapt turte å hilse på i rulleski-løypa. Så havnet de på samme landslag. Så hadde de suksess sammen. På veien ble skistjernen Iversens viktigste støttespiller i idretten.

Ski-VM Lahti 2017 - Pressemøte langrenn menn

FORBILDE: Langrennssportens «Knoll og Tott» har de blitt kallet. Her fra pressetreff under Ski-VM i Lahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier Emil Iversen – på NRKs spørsmål om hva som var hans første reaksjon da han fikk vite at Petter Northug skulle legge opp.

27-åringen fra Meråker har visst om – og kjent – Northug i en årrekke. Northug gikk på skigymnas i bygda hvor Iversen kommer fra.

Iversen forteller at det var der han først møtte den fem år eldre Mosvik-ekspressen som allerede var en stjerne i langrennssporet.

– Det var nok i rulleski-løypa i Meråker. Jeg var liten og småtykk. Han var stjerne. Jeg klarte så vidt å si «hei» til ham. Han var da en rå skiløper og et forbilde. En jeg så opp til. Jeg prøvde å bli god, sier Iversen.

«Knoll og Tott»

Og etter hvert som årene gikk, klarte også Iversen å karre seg opp i verdenseliten. Det skjedde sesongen 2015/2016.

Det var en mesterskapsfri sesong. Petter Northug var skade- og sykdomsfri. De to ble døpt langrennssportens «Knoll og Tott». Humoren var lik, de kjappe replikkene satt løst.

Northug og Iversen på pallen

PÅ PALLEN: Under Ski Tour Canada kunne Iversen og Northug endelig stå sammen på seierspallen etter jaktstarten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Iversen tok ikke bare en verdenscupseier, men to det året. Det var sesongen han trengte Northug som mest.

– Det er ikke tvil om hva Petter har betydd for meg, sier Iversen.

– Vi har hatt samme humoren og er like som personer. Vi har gjort mye sammen. Da jeg kom inn i verdenscupsirkuset og vant renn, så var det gull verdt å bo på rom med ham hele tiden. Han viste vei og hjalp meg å holde beina på jorda, sier Iversen.

– Det var veldig betryggende, når han har vært så mye bedre enn meg. Jeg kunne suge til meg mye av det han gjorde da og de neste årene. Jeg skylder ham mye for at jeg har blitt så god som jeg er nå, sier 27-åringen – som etter de tre første verdenscuphelgene hadde den gule ledertrøya.

I dag er han nummer tre i verdenscupen sammenlagt.

«Delte seng og dyne»

Iversen la også ut en rørende hilsen på Instagram onsdag. Til bilde av ham selv og Petter Northug sovende i samme seng i bar overkropp, skrev 27-åringen «mitt aller største forbilde i skisporet».

På spørsmål fra en journalist om hvordan det blir å separeres fra langrennsgutta, svarer Northug slik:

– Det blir godt på en måte, men vondt på en annen. Men jeg kommer nok til å se dem ganske ofte. Det er nok ikke siste gang jeg og Emil ligger naken i en seng sammen, sier skistjernen.

– Vi har delt seng ganske ofte – dyne også. Det har vært noen tette netter. Vi får håpe det blir noen til, istemmer Iversen.

For 27-åringen ble Northugs valg om å legge opp helt rett. Iversen støtter beslutningen.

– Det var vemodig å se pressekonferansen. Men kroppen har ikke spilt på lag de siste årene. Han blir husket for alt det store han har fått til. Han er en levende legende i dag. Det er bedre enn å være en middelmådig Norgescup-løper, sier Emil Iversen og smiler.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal