Hopp til innhold

Northug var Iversens forbilde og mentor: – Jeg skylder ham mye

TRONDHEIM (NRK): Først var Petter Northug (32) bare en unge Emil Iversen (27) knapt turte å hilse på i rulleski-løypa. Så havnet de på samme landslag. Så hadde de suksess sammen. På veien ble skistjernen Iversens viktigste støttespiller i idretten.

Ski-VM Lahti 2017 - Pressemøte langrenn menn

FORBILDE: Langrennssportens «Knoll og Tott» har de blitt kallet. Her fra pressetreff under Ski-VM i Lahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier Emil Iversen – på NRKs spørsmål om hva som var hans første reaksjon da han fikk vite at Petter Northug skulle legge opp.

27-åringen fra Meråker har visst om – og kjent – Northug i en årrekke. Northug gikk på skigymnas i bygda hvor Iversen kommer fra.

Iversen forteller at det var der han først møtte den fem år eldre Mosvik-ekspressen som allerede var en stjerne i langrennssporet.

– Det var nok i rulleski-løypa i Meråker. Jeg var liten og småtykk. Han var stjerne. Jeg klarte så vidt å si «hei» til ham. Han var da en rå skiløper og et forbilde. En jeg så opp til. Jeg prøvde å bli god, sier Iversen.

«Knoll og Tott»

Og etter hvert som årene gikk, klarte også Iversen å karre seg opp i verdenseliten. Det skjedde sesongen 2015/2016.

Det var en mesterskapsfri sesong. Petter Northug var skade- og sykdomsfri. De to ble døpt langrennssportens «Knoll og Tott». Humoren var lik, de kjappe replikkene satt løst.

Northug og Iversen på pallen

PÅ PALLEN: Under Ski Tour Canada kunne Iversen og Northug endelig stå sammen på seierspallen etter jaktstarten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Iversen tok ikke bare en verdenscupseier, men to det året. Det var sesongen han trengte Northug som mest.

– Det er ikke tvil om hva Petter har betydd for meg, sier Iversen.

– Vi har hatt samme humoren og er like som personer. Vi har gjort mye sammen. Da jeg kom inn i verdenscupsirkuset og vant renn, så var det gull verdt å bo på rom med ham hele tiden. Han viste vei og hjalp meg å holde beina på jorda, sier Iversen.

– Det var veldig betryggende, når han har vært så mye bedre enn meg. Jeg kunne suge til meg mye av det han gjorde da og de neste årene. Jeg skylder ham mye for at jeg har blitt så god som jeg er nå, sier 27-åringen – som etter de tre første verdenscuphelgene hadde den gule ledertrøya.

I dag er han nummer tre i verdenscupen sammenlagt.

«Delte seng og dyne»

Iversen la også ut en rørende hilsen på Instagram onsdag. Til bilde av ham selv og Petter Northug sovende i samme seng i bar overkropp, skrev 27-åringen «mitt aller største forbilde i skisporet».

På spørsmål fra en journalist om hvordan det blir å separeres fra langrennsgutta, svarer Northug slik:

– Det blir godt på en måte, men vondt på en annen. Men jeg kommer nok til å se dem ganske ofte. Det er nok ikke siste gang jeg og Emil ligger naken i en seng sammen, sier skistjernen.

– Vi har delt seng ganske ofte – dyne også. Det har vært noen tette netter. Vi får håpe det blir noen til, istemmer Iversen.

For 27-åringen ble Northugs valg om å legge opp helt rett. Iversen støtter beslutningen.

– Det var vemodig å se pressekonferansen. Men kroppen har ikke spilt på lag de siste årene. Han blir husket for alt det store han har fått til. Han er en levende legende i dag. Det er bedre enn å være en middelmådig Norgescup-løper, sier Emil Iversen og smiler.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP
  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal