Northug var Iversens forbilde og mentor: – Jeg skylder ham mye

TRONDHEIM (NRK): Først var Petter Northug (32) bare en unge Emil Iversen (27) knapt turte å hilse på i rulleski-løypa. Så havnet de på samme landslag. Så hadde de suksess sammen. På veien ble skistjernen Iversens viktigste støttespiller i idretten.

Ski-VM Lahti 2017 - Pressemøte langrenn menn

FORBILDE: Langrennssportens «Knoll og Tott» har de blitt kallet. Her fra pressetreff under Ski-VM i Lahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier Emil Iversen – på NRKs spørsmål om hva som var hans første reaksjon da han fikk vite at Petter Northug skulle legge opp.

27-åringen fra Meråker har visst om – og kjent – Northug i en årrekke. Northug gikk på skigymnas i bygda hvor Iversen kommer fra.

Iversen forteller at det var der han først møtte den fem år eldre Mosvik-ekspressen som allerede var en stjerne i langrennssporet.

– Det var nok i rulleski-løypa i Meråker. Jeg var liten og småtykk. Han var stjerne. Jeg klarte så vidt å si «hei» til ham. Han var da en rå skiløper og et forbilde. En jeg så opp til. Jeg prøvde å bli god, sier Iversen.

«Knoll og Tott»

Og etter hvert som årene gikk, klarte også Iversen å karre seg opp i verdenseliten. Det skjedde sesongen 2015/2016.

Det var en mesterskapsfri sesong. Petter Northug var skade- og sykdomsfri. De to ble døpt langrennssportens «Knoll og Tott». Humoren var lik, de kjappe replikkene satt løst.

Northug og Iversen på pallen

PÅ PALLEN: Under Ski Tour Canada kunne Iversen og Northug endelig stå sammen på seierspallen etter jaktstarten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Iversen tok ikke bare en verdenscupseier, men to det året. Det var sesongen han trengte Northug som mest.

– Det er ikke tvil om hva Petter har betydd for meg, sier Iversen.

– Vi har hatt samme humoren og er like som personer. Vi har gjort mye sammen. Da jeg kom inn i verdenscupsirkuset og vant renn, så var det gull verdt å bo på rom med ham hele tiden. Han viste vei og hjalp meg å holde beina på jorda, sier Iversen.

– Det var veldig betryggende, når han har vært så mye bedre enn meg. Jeg kunne suge til meg mye av det han gjorde da og de neste årene. Jeg skylder ham mye for at jeg har blitt så god som jeg er nå, sier 27-åringen – som etter de tre første verdenscuphelgene hadde den gule ledertrøya.

I dag er han nummer tre i verdenscupen sammenlagt.

«Delte seng og dyne»

Iversen la også ut en rørende hilsen på Instagram onsdag. Til bilde av ham selv og Petter Northug sovende i samme seng i bar overkropp, skrev 27-åringen «mitt aller største forbilde i skisporet».

På spørsmål fra en journalist om hvordan det blir å separeres fra langrennsgutta, svarer Northug slik:

– Det blir godt på en måte, men vondt på en annen. Men jeg kommer nok til å se dem ganske ofte. Det er nok ikke siste gang jeg og Emil ligger naken i en seng sammen, sier skistjernen.

– Vi har delt seng ganske ofte – dyne også. Det har vært noen tette netter. Vi får håpe det blir noen til, istemmer Iversen.

For 27-åringen ble Northugs valg om å legge opp helt rett. Iversen støtter beslutningen.

– Det var vemodig å se pressekonferansen. Men kroppen har ikke spilt på lag de siste årene. Han blir husket for alt det store han har fått til. Han er en levende legende i dag. Det er bedre enn å være en middelmådig Norgescup-løper, sier Emil Iversen og smiler.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Siste nytt

 • Sørloth ute av landslaget

  Alexander Sørloth pådro seg en ankelskade for Gent i helgen, og går glipp av Norges neste EM-kvalifiseringskamper mot Romania og Færøyene, skriver TV 2.

  Norge møter Romania i EM-kvalifisering fredag 7. juni og Færøyene tre dager senere.

  Alexander Sørloth
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Niki Lauda er død

  Formel 1-fører Niki Lauda er død, 70 år gammel. Han døde mens han sov, opplyser familien hans tirsdag.

 • Elyounoussi scoret to

  Tarik Elyounoussi scoret et mål i hver omgang da AIK slo Falkenberg 2-0 i Allsvenskan i fotball mandag kveld. Med totalt åtte scoringer så langt i år er nordmannen toppscorer i Sverige.

  Tarik
  Foto: Nils Petter Nilsson / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal