Hopp til innhold

Nå starter Northugs herding mot Vasaloppet

Årets høydepunkt er over, og Petter Northug klarte ikke å vinne. Nå finner han først og fremst motivasjon i å forsøke å vinne det ni mil lange Vasaloppet.

Petter Northug

Petter Northug starter snart forberedelsene til Vasaloppet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Akkurat nå er det mest motiverende å gå noen langløp. Jeg er veldig nysgjerrig på det, sier Northug til NRK.

Konkurransen blir beinhard. Veldig mange seige milslukere trener året rundt for å vinne Vasaloppet, det desidert mest prestisjetunge langløpet i verden.

Northug sier han innser at sjansen for å vinne verdenscupen totalt sannsynligvis går fløyten når han satser mot langløp.

Både fordi de krever en litt annen type trening, og fordi verdenscupen må settes i andre rekke en stund.

Beintøff styrketrening

Etter Tour de Ski reiser de fleste norske deltakerne hjem. Northug velger å koble av med noen dager sommer og sol på Kanariøyene.

Etter det starter en beintøff treningsperiode for å være best mulig rustet til blodslitet 70 kilometer lange Marcialonga og 90 kilometer lange Vasaloppet byr på.

– Jeg vil legge inn en del styrketrening på overkroppen og stakeøkter sånn at jeg blir litt mer herdet mot det som kreves i de løpene, sier Northug.

Bare tre nordmenn har vunnet Vasaloppet tidligere, og alle har vært spesielt trent for å holde ut i 90 kilometer: Ole Ellefsæter, Anders Aukland og broder Jørgen Aukland.

Marcialonga som opplading

Det er Marcialonga og Vasaloppet Northug sikter seg inn mot. To renn som preges av mye «lett» terreng, der staking og overkroppsstyrke er nøkkelfaktorer.

Førstnevnte går av stabelen i Italia 29. januar, og skal etter det NRK erfarer først og fremst brukes som trening og en nyttig erfaring opp mot målet: å vinne Vasaloppet 4. mars.

Mange har forsøkt å vinne «Vasan» mens de har vært tradisjonelle langrennsløpere i verdenscup og mellom mesterskapssesonger, men historien har vist at kombinasjonen er vanskelig.

Dette ønsker Petter Northug å gjøre noe med.

For på spørsmål om han nå, etter Tour de Ski, ønsker å gå for sammenlagtseier i verdenscupen eller å satse på langløp, svarer han:

– Kanskje vil det være en motivasjon også, nå som et høydepunkt er over, å trene mot de løpene.

Får støtte fra landslaget

Landslagstrener Steinar Mundal sier det er helt uproblematisk at Northug prioriterer langløp.

- Det har vært planlagt en stund at han skal gå disse to løpene, og vi støtter ham fullt.

- Selv om det går utover verdenscupen?

- Ja, Cologna fikk et såpass stort forsprang med seieren i touren at det skal bli veldig vanskelig å ta ham igjen.

Mundal forteller at lite i organiseringen rundt Northug endres selv om han må trene annerledes fremover.

- Det er i samarbeid med skiforbundet han går disse langløpene, så han har det samme hjelpeapparatet som alltid. Så kommer han til å gå de verdenscupløpene som passer og være med oss som vanlig.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • Markus Rooth mister friidretts-EM

  Tikjemper Markus Rooth må stå over EM i München grunnet en skade. Han droppet VM tidligere i sommer.

  Det melder Norges Friidrettsforbund i en pressemelding.

  Tjalve-utøveren er norgesrekordholder med høyest poengsum i tikamp denne sesongen (8307), men blir altså ikke å se i München om en uke.

  Han var kvalifisert til VM i Eugene tidligere i sommer, men valgte å stå over mesterskapet for å satse mot EM. Nå blir det heller ikke europamesterskap.

  Det opplyses ikke hvilken skade 20-åringen har pådratt seg. (NTB)

  NM friidrett 2021
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ruud beholder plassen på ATP-rankingen foran Montréal-turnering

  Casper Ruud er stadig rangert som den sjuende beste tennisspilleren foran flere hardcourt-turneringer kommende måned. Han starter i Montréal denne uken.

  Der er nordmannen seedet som nummer fire, som betyr at han får walkover til andre runde. Der møter han enten slovaken Alex Molcan eller amerikanske Mackenzie McDonald. De møtes mandag kveld norsk tid.

  Turneringen er en Masters 1000-turnering hvor russiske Daniil Medvedev er førsteseedet. Han vant sist uke en turnering i Mexico. Ruud har både det spanske stjerneskuddet Carlos Alcaraz og verdenstreer Stefanos Tsitsipas på sin side av tablået. (NTB)

  Switzerland Tennis
  Foto: Anthony Anex / AP
 • Kampsportstjerne skutt på nattklubb

  Den brasilianske jiu-jitsu-stjernen Leandro Lo er død etter å ha blitt skutt av politi på en nattklubb i São Paulo natt til søndag. Det rapporter blant annet BBC.

  Ifølge politiet skal Lo ha havnet i en konflikt med en truende mann på nattklubben. Etter at Lo la personen i bakken, skal gjerningspersonen, en politimann som ikke var i tjeneste skutt kampsportstjernen.

  Brasilianeren var en av tidenes største jiu-jitsu-stjerner med hele åtte VM-gull, det siste i 2022.

  Brazilian Jiu-Jitsu world champion Leandro Lo poses for a selfie
  Foto: Instagram/Leandro Lo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste