Hopp til innhold

Nå starter Northugs herding mot Vasaloppet

Årets høydepunkt er over, og Petter Northug klarte ikke å vinne. Nå finner han først og fremst motivasjon i å forsøke å vinne det ni mil lange Vasaloppet.

Petter Northug

Petter Northug starter snart forberedelsene til Vasaloppet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Akkurat nå er det mest motiverende å gå noen langløp. Jeg er veldig nysgjerrig på det, sier Northug til NRK.

Konkurransen blir beinhard. Veldig mange seige milslukere trener året rundt for å vinne Vasaloppet, det desidert mest prestisjetunge langløpet i verden.

Northug sier han innser at sjansen for å vinne verdenscupen totalt sannsynligvis går fløyten når han satser mot langløp.

Både fordi de krever en litt annen type trening, og fordi verdenscupen må settes i andre rekke en stund.

Beintøff styrketrening

Etter Tour de Ski reiser de fleste norske deltakerne hjem. Northug velger å koble av med noen dager sommer og sol på Kanariøyene.

Etter det starter en beintøff treningsperiode for å være best mulig rustet til blodslitet 70 kilometer lange Marcialonga og 90 kilometer lange Vasaloppet byr på.

– Jeg vil legge inn en del styrketrening på overkroppen og stakeøkter sånn at jeg blir litt mer herdet mot det som kreves i de løpene, sier Northug.

Bare tre nordmenn har vunnet Vasaloppet tidligere, og alle har vært spesielt trent for å holde ut i 90 kilometer: Ole Ellefsæter, Anders Aukland og broder Jørgen Aukland.

Marcialonga som opplading

Det er Marcialonga og Vasaloppet Northug sikter seg inn mot. To renn som preges av mye «lett» terreng, der staking og overkroppsstyrke er nøkkelfaktorer.

Førstnevnte går av stabelen i Italia 29. januar, og skal etter det NRK erfarer først og fremst brukes som trening og en nyttig erfaring opp mot målet: å vinne Vasaloppet 4. mars.

Mange har forsøkt å vinne «Vasan» mens de har vært tradisjonelle langrennsløpere i verdenscup og mellom mesterskapssesonger, men historien har vist at kombinasjonen er vanskelig.

Dette ønsker Petter Northug å gjøre noe med.

For på spørsmål om han nå, etter Tour de Ski, ønsker å gå for sammenlagtseier i verdenscupen eller å satse på langløp, svarer han:

– Kanskje vil det være en motivasjon også, nå som et høydepunkt er over, å trene mot de løpene.

Får støtte fra landslaget

Landslagstrener Steinar Mundal sier det er helt uproblematisk at Northug prioriterer langløp.

- Det har vært planlagt en stund at han skal gå disse to løpene, og vi støtter ham fullt.

- Selv om det går utover verdenscupen?

- Ja, Cologna fikk et såpass stort forsprang med seieren i touren at det skal bli veldig vanskelig å ta ham igjen.

Mundal forteller at lite i organiseringen rundt Northug endres selv om han må trene annerledes fremover.

- Det er i samarbeid med skiforbundet han går disse langløpene, så han har det samme hjelpeapparatet som alltid. Så kommer han til å gå de verdenscupløpene som passer og være med oss som vanlig.

Siste nytt

 • KFUM forbi Sogndal etter hjemmeseier

  Tre mål den første halvtimen sørget for at KFUM kunne juble for 3-2-seier over Sogndal søndag.

  Tidligere i uken stakk sistnevnte av med avansementet da lagene møttes i tredje runde i cupen.

  Etter snaue tre minutter var det vidåpent bak hos Sogndal, som måtte se Dadi Dodou Gaye kontrollert sette inn 1-0. 17 minutter senere la Simen Hestnes på til 2-0 etter effektivt kontringsspill, og før halvtimen var spilt rakk Petter Dahl å sette vertenes tredje for dagen.

  Sogndal rakk å få med seg et reduseringsmål før hvilen ved midtstopper Andreas van der Spa. Et kvarter etter sidebyttet lå gjestenes andre i nettet etter mål fra Jónatan Ingi Jónsson, men nærmere kom de ikke poeng. (NTB/NRK)

  1. divisjon fotball menn, KFUM Oslo - Brann
Oslo 20220509. KFUMs Moussa Njie t.v. jubler sammen med Keivan Ghaedamini og Simen Hestnes, etter at han ga hjemmelaget ledelsen 1-0 i kampen i 1. divisjon mellom KFUM Oslo og Brann på KFUM Arena i Oslo.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Groenewegen best i centimeterduell i Tour de France – Kristoff sjanseløs

  Dylan Groenewegen hadde det beste innslaget og slo sammenlagtleder Wout Van Aert med minst mulig margin på søndagens tredje etappe av Tour de France til danske Sønderborg.

  I en jevn spurt kom nederlenderen i stor fart bakfra og kunne juble for sin femte etappeseier i Touren. Groenewegen har med seg norske Amund Grøndahl Jansen som en viktig lagkamerat i årets Tour.

  Alexander Kristoffs lag Intermarché-Wanty-Gobert lå den nest siste kilometeren langt framme med flere ryttere for å hjelpe rogalendingen, men den knappe siste kilometeren måtte han klare seg alene.

  Kristoff tok sin andre 11.-plass på to dager.

  Magnus Cort Nielsen var eneste mann i dagens brudd. Dansken tok dermed de tre innlagte bakkespurtene og er fremdeles eneste mann med poeng i klatrekonkurransen.

  Dylan Groenewegen vinner 3. etappe av Tour de France 2022 til Sønderborg
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Rise ga Skeid viktig trepoenger fire minutter på overtid

  Bendik Rise ble den store helten da Skeid vant bunnoppgjøret mot Oslo-rivalen Grorud i 1. divisjon søndag.

  Skeid gikk til pause med 2-0-ledelse, men innen kvarteret var spilt i annen omgang sto det likt på Nordre Åsen.

  Dermed så det ut til å bli poengdeling, men fire minutter på overtid satte Rise seiersmålet.

  For Skeid var seieren den andre denne sesongen. De ti andre seriekampene har alle endte med tap. Også Grorud og Stjørdals-Blink har seks poeng.

  Football, OBOS-ligaen, Skeid - Brann
  Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste