Norske toppdommere slår VAR-alarm

Norske toppdommere frykter de vil bli tilsidesatt i Europa uten VAR i eliteserien. Norge har i dag ingen dommere på øverste nivå.

Eliteserien fotball 2017, Molde - Rosenborg (1-2)

KLAR TALE: Ola Hobber Nilsen.

– VAR er ikke fremtiden, det er nå, sier Ola Hobber Nilsen i Toppdommerforeningen til NRK.

Dommerforeningen synes det er trist at norsk fotball ikke har kommet lenger i VAR-prosessen, og opplever at de fleste landene i Europa enten har videodømmingssystemet, eller har begynt med innføringen av det.

– Det er en helt annen måte å spille på, og en helt annen måte å dømme på med VAR. Så jeg kan ikke skjønne hvorfor norsk fotball skal være annerledes enn utviklingen i resten av Europa, sier Hobber Nilsen, som har støtte fra en samlet dommerforening.

Den avventende innføringen i Norge betyr at norske toppdommere må vente i flere sesonger før de kan benytte seg av det i eliteserien, noe som også fører til at internasjonale dommerkolleger får et stort konkurransefortrinn i kampen om internasjonale oppdrag.

Women's World Cup - Semi Final - England v United States

– Norske dommere vil bli tilsidesatt i Europa

– Et av de viktige kriteriene for å dømme de tøffe kampene internasjonalt, er at dommerne har erfaring med det systemet de skal dømme i. Hvis man har begrenset eller liten erfaring med VAR, så stilles det spørsmål til hvordan man skal håndtere dette ute i Europa, sier Hobber Nilsen.

De siste 25 årene har flere norske dommere fått internasjonale oppdrag. Helt siden tidligere dommersjef i NFF, Rune Pedersen, ble anerkjent som en av verdens beste dommere på midten av 1990-tallet, har Norge vært representert med dommere på det øverste og nest øverste nivået.

I dag har ikke Norge noen dommere i Uefas elitegruppe, som består av de 26 høyst rangert dommerne i Europa, eller i Uefas første kategori.

Eliteserien fotball 2019: Stabæk - Lillestrøm (LSK) 1-1

FIFA-dommer: Svein Oddvar Moen mener VAR bør innføres når eliteserien er klar for det.

Svein Oddvar Moen er Norges eneste Fifa-dommer med VAR-lisens, og var i perioden 2017–2019 i første kategori, frem til han nå nylig ble ytterligere degradert til andre kategori.

Dommernivået er dermed lavere i Norge enn på mange år, og veien til å dømme EM, VM og mesterligaen kan bli enda lengre.

– Norske toppdommere vil bli tilsidesatt ute i Europa, sier Moen til NRK og legger til:

– I de store mesterskapene blir man ikke tatt med i vurderingene hvis man ikke øver på dette hver uke, så hvis Norge skal ha dommere ute i verden i EM og VM i framtiden, må vi har VAR i eliteserien.

Samtidig sier Moen at det ikke er krise om det ikke blir VAR i Norge og understreker at eliteserien må være klar for VAR-inntredenen når den tid kommer.

– Det beste er å innføre det når ligaen er klar for det, så vi må skynde oss langsomt. For når produktet kommer, må det være gjennomført og klart, for da kommer det forventninger.

Håper å ha det på plass innen fem år

Nils Fisketjønn, direktør i konkurranseavdelingen hos NFF, har forståelse for at dommerne ønsker VAR nå, men sier at det kan ta flere år før teknologien blir tatt i bruk på norske fotballstadioner.

NFF pressetreff.

2021: Nils Fisketjønn i NFF sier VAR kommer til Norge tidligst i 2021.

– Jeg håper vi får på plass en målsetting om å innføre VAR i eliteserien i handlingsplanen for norsk fotball de neste fire årene, som skal vedtas på fotballtinget til våren, forteller Fisketjønn til NRK og sier at VAR tidligst blir å se i 2021-sesongen.

NFF og Norsk Toppfotball skal opprette et «VAR-prosjekt» i august, hvor de skal gå nærmere inn på tekniske utrustninger og kostnader.

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

• Messi herjet foran rekordpublikum

Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

– Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

6Qza6mzjKT8
  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

YIumGPwHu2A
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.