Hopp til innhold

Norsk rytter sjokkert over smittetiltak: – Det var sikkert 100 mennesker i spisesalen

Tobias Foss og Team Jumbo-Visma trekker seg fra Giro d' Italia etter en positiv test fra hans lagkamerat Steven Kruijswijk. Nordmannen er overrasket over de manglende koronatiltakene fra arrangøren.

Tobias Foss

STOLT AV LAGET: Tobias Foss mener laget gjorde det rette da de stoppet å sykle årets Giro.

Det hersker fullstendig kaos i Giro d' Italia etter den første hviledagen av treukersrittet. Etter testene som ble gjort mandag har to lag nå trukket seg fra rittet.

Først trakk Mitchelton-Scott sitt lag etter fire nye positive prøver i teamet. Så kom beskjeden om at også storlaget Team Jumbo-Visma var ferdig etter at deres store stjerne, Steven Kruijswijk var ute.

– Jeg er enig i beslutningen, det er veldig reflektert og ansvarlig oppførsel av laget. Jeg er stolt av laget og støtter avgjørelsen, sier Tobias Foss (23) til NRK.

Det norske stortalentet er inne i sin første sesong som proffrytter for det nederlandske mannskapet og skulle i touren bruke sine klatre- og tempoferdigheter til å hjelpe lakapteinen Steven Kruijswijk mot seier.

Kruijswijk testet positivt da samtlige ryttere var gjennom en obligatorisk medisinsk sjekk på hviledagen mandag. Dermed er den klatresterke nederlenderen og hele hans lag ferdig i årets Giro.

Kruijswijk lå på 11.-plass sammenlagt foran tirsdagens etappe, kun ett minutt og 24 sekunder bak ledende João Almeida. Sjansene for en plassering helt i toppen var således meget gode.

Team Mitchelton-Scott Giro 2020

Mitchelton-Scott trakk laget sitt tirsdag. Lagkaptein Simon Yates (i midten) trakk seg før helgen da han fikk påvist korona.

Foto: Luca Bettini / AFP

– Det er helt klart kjedelig. Vi har forberedt oss sinnssykt godt og alle på laget var i veldig god form. Vi var på gang med noe stort noe med Steven, så det er kjipt sånn sett, sier nordmannen på telefon fra Italia.

Foss forteller at laget tok avgjørelsen etter lange diskusjoner tirsdag formiddag.

– Det var en lengre prosess. Vi ble vekket klokka halv åtte i morges og fikk vite at det var en positiv test. Alle ble testet på nytt og Steven var fortsatt positiv. Etter det var det en stor dialog innad i lagledelsen om vi skulle fortsette eller ikke. De hadde et møte klokka elleve, og da kom beslutningen, sier 23-åringen.

Manglende tiltak

I går kveld var nordmannens lagkamerat Jos van Emden med i podkasten «The Cycling Podcast», hvor han ga uttrykk for frustrasjon over manglende koronatiltak i årets Italia rundt. Van Emden nevnte at ti lag sov på to hoteller og at gjester utenfra Giroen spiste fra samme buffé.

Jos van Emden

Jumbo-Vismas Jos van Emden er en av de som har kritisert arrangørene av årets Giro d' Italia.

Foto: Luk Benies / AFP

Også Foss sier han var veldig overrasket over de manglende tiltakene da de ankom Giroen.

– Den første dagen da vi kom ned, var det sikkert 100 mennesker i spisesalen. Det var tre lag og hele politieskorten. Så vi ble også ganske sjokkert over at det ikke var separert og at vi levde i en boble. De som har kjørt Tour de France sier det er en stor forskjell i sikkerhet. Samtidig følte vi at det var relativt innenfor. Det viser seg jo og det er ikke spesielt overraskende, vi lever jo såpass oppå hverandre. Når det først kommer et tilfelle er sannsynligheten at det sprer seg rimelig fort, sier Jumbo-Visma-rytteren.

Rittdirektør Mauro Vegni sier til italienske TV-kanalen Rai at de har gjort alt i sin makt for at årets Giro skal kunne gjennomføres.

– Denne morgenen har alle lagene som avla positive prøver gjennomgått nye hurtigtester og de vil gjøre det samme i morgen. Til nå har vi tatt 1500 prøver og helt ærlig er det umulig å gjøre mer enn dette, sier Vegni ifølge VeloNews.

– For alle er målet å komme oss til Milano. Vi gjør alt vi kan for å gjennomføre denne Giroen i oktober, og få fullført den med verdighet og rettferdighet, fortsetter rittdirektøren.

Foss påpeker samtidig at det ikke først og fremst er på grunn av rytterne at det er klokt og riktig å stå av årets Italia rundt.

– Alle de rytterne som har fått påvist korona har jo ikke følt seg dårlig. Så jeg er ikke bekymret for min egen helse eller rytterkollegaene. Men vi har et støttemannskap på 15-20 mann her, hvor noen har underliggende sykdommer og noen har alderdom, så man har ansvar for så mye mer enn bare seg selv. De ønsker å ta vare på helsen vår og til hele laget, men så føler vi også at det er viktig å sende ut et signal om at idrett ikke er alt her i verden og at helsen til både de i idretten og fansen som følger helt klart har en høyre prioritet enn at vi skal underholde folk på TV, sier han.

Lang vei hjem

Foss syklet sitt aller først treukersritt og imponerte stort på den første etappen hvor han syklet inn til en sterk femteplass på åpningstempoen. Den tidligere vinneren av det prestisjetunge Tour de l'Avenir, «ungdommens Tour de France», tar med seg mye positivt fra Giroen, selv om han ikke fikk lov til å fullføre.

– For min egen del så har jeg fått mye god læring og alt av bekreftelser jeg trenger, så jeg vil påstå at jeg er mer motivert enn noen gang før til å trene bra i vinter. Det kommer nye muligheter neste år.

Nå venter en karanteneperiode før Foss kan få kommet seg hjem til Norge. Akkurat når Vingrom-gutten kommer seg tilbake til Mjøsas bredder er han fortsatt usikker på.

– Jeg vet ikke helt prosessen, men vi skal ta veldig gode forholdsregler. Vi spiste jo middag med Kruijswijk i går kveld, så det er karantene som gjelder. Vi kan ikke fly, så det er snakk om at eventuelt skal kjøre til Nederland og være i karantene der enten til vi har testet oss nok ganger eller vært der i to uker. Vi skal være veldig «safe» og bruke den tiden det tar på å komme oss hjem, men det blir nok ikke en rask prosess, sier Foss.

Siste nytt

 • Lewandowski i tårer etter sitt første VM-mål – setter press på Argentina

  Polen tok sin første seier i VM mot Saudi-Arabia, og det kan de takke keeper Wojciech Szczesny for.

  Piotr Zielinski sendte Polen i føringen etter 40 minutter, men rett etterpå fikk Saudi-Arabia tildelt et straffespark etter at dommeren hadde sett på VAR-skjermen.

  Det straffesparket var av den billige sorten.

  – Det er kjempebillig i mine øyne. Det synes jeg aldri i verden er straffe. Da blir det mange straffer i dette mesterskapet kommenterte TV2s ekspert Jesper Mathisen etter at dommeren pekte på straffemerket.

  Men Szczesny stod frem da Polen trengte det som mest. Først reddet han straffesparket, så kom han seg kjapt opp og reddet returen mesterlig.

  Begge lag skapte store sjanser i andre omgang, og Robert Lewandowski hadde et forsøk i stolpen.

  Snaue ti minutter før slutt så lyktes det endelig for Barcelona-spissen. Lewandowski utnyttet en gavepakke fra Saudi-Arabia, og satte iskaldt inn sitt første VM-mål i karrieren.

  Med dagens seier er gruppe c vidåpen. Polen står med fire poeng etter to kamper, mens Saudi-Arabia har tre poeng.

  Senere i kveld møtes Argentina og Mexico. Om Argentina taper den, er de utrolig nok ute av VM.

 • Riiber utklasset konkurrentene

  Jarl Magnus Riiber gikk ut som nummer tre på langrennsdelen i verdenscupen i kombinert lørdag, men i langrenssporet var han overlegen.

  – Det er utrolig. Jeg la mye press på meg selv i dag, å snu det fra i går. Det var utrolig følelse å ta seieren i dag, sier Riiber.

  Han var raskt oppe i ryggen til Yamamoto fra Japen og Rettenegger fra Østerrike. Lenge gikk de tre sammen, men etter 7,5 kilomter satte Riiber opp et voldsomt tempo og distanserte konkurrentene. En drøy kilometer senere hadde han en ledelse på nesten 20 sekunder.

  – En levende kombinertlegende tar verdenscupseier nummer 50, en helt unik seiersrekke, kommenterte Jann Post på oppløpet.

  Julian Schmid fra Tyskland ble nummer to, mens Jens Luraas Oftebro ble nummer tre.

  Jarl Magnus Riiber under verdenscuprennet i kombinert i Ruka.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Klæbo passerte milepæl: – Jeg vet ikke hva jeg skal si

  Johannes Høsflot Klæbo (26) var nok en gang suveren og gikk inn til sin 50. verdenscupseier på 10 kilometer klassisk i finske Ruka.

  – Rundt tall i dag, det er bare å ta med seg. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg føler kroppen spiller på lag, alt annet enn hamstringen har vært bra, sier Klæbo til NRK.

  – Jeg har trent alternativt, ikke løpt, men jeg har trent godt selv om jeg ikke har gjort så mye av det jeg normalt hadde gjort, sier Klæbo.

  Trønderen endte hele 20,5 sekunder foran Pål Golberg på andreplass, mens Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer tre.

  – Jeg er godt fornøyd, både med løpet og formen. Jeg visste at én mann kom til å bli veldig sterk i dag, og det var ikke overraskende at han slo meg, sier Pål Golberg til NRK.

  – Det var strålende innsats, enkelt og greit. Jeg hadde på følelsen at vi hadde et lag som skulle gjøre det høvelig bra i dag, og jeg er veldig, veldig fornøyd, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

  Calle Halfvarsson var beste ikke-norske langrennsløper, og endte 33,1 sekunder bak Klæbo.

  Klæbo var også overlegen på sprinten fredag. Det til tross for at han har slitt og fortsatt sliter med en hamstringskade.

  På kvinnesiden var det svensk dominans, og de svenske stjernene kalte den norske landslagstreneren for kjepphøy etter løpet.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste