Hopp til innhold

For disse damene er forstuede fingre «irriterende småskader»

Én av dem visste ikke hva rugby var, den andre syntes idretten var idiotisk og brutal. Nå er Elisabeth Berentzen (37) og Kari Fykse Lie (23) viktige brikker på det norske rugbylandslaget som denne helgen sikret EM-opprykk.

Norges rugbylandslag 1

Landslagsveteran Elisabeth Berentzen observerer Camilla Pedersen få en smell i EM-kamp i helgen. – Du må være litt mentalt tøff. Man må ikke være fysisk sterk og stor, men det gjelder å være litt uredd, sier Berentzen om hva som kreves for å være rugbyspiller.

Foto: Privat

Norges rugbylandslag 3

Landslagskaptein Cathinka Walberg setter etter en motspiller fra Tyrkia. Bak følger Elisabeth Berentzen.

Foto: Privat

Norges rugbylandslag 4

Etter flere år i dansk og norsk toppfotball, spilte Kari Fykse Lie sin første rugbylandskamp i helgens EM. Her setter hun etter en bulgarsk spiller for å takle motspilleren utover sidelinjen slik at det blir innkast for Norge.

Foto: Privat
Norges rugbylandslag 6

Gina Wisnes i aksjon i siste gruppekamp mot Tyrkia. Her sender hun fra seg ballen før hun blir taklet.

Foto: Privat
– Det er helt tilfeldig at jeg begynte med rugby. Første gang jeg så det, tenkte jeg «for en brutal og idiotisk idrett», sier Elisabeth Berentzen lattermildt til NRK.no.

Denne helgen har den norske landslagsveteranen spilt rugby-EM for Norge. Det norske laget tok seg til finale. Der endte det med tap mot Finland, men plasseringen var likevel nok til å løfte de norske rugbykvinnene et hakk på EM-stigen.

Det betyr at Norge spiller i nest høyeste divisjon ved neste EM.

«Brutalt og idiotisk»

At Berentzen skulle ende opp som rugbyspiller var en fjern tanke da hun studerte i Australia i 1994.

Skolevenninner ville ha henne til å begynne med rugby fordi hun som fotballspiller var et godt rugbyemne. Berentzens svar var at rugby skulle hun aldri begynne med.

Det forandret seg fort da hun så en hel kamp etter å ha blitt forklart reglene.

– Like etter skulle universitetet stille med rugbylag i universitets-turneringen, og de lurte på om noen fra fotballaget ville stille. Åtte av oss ble med, så vi stilte med to rugbyspillere og resten fotballspillere på laget. Etter det ble jeg hekta. Det ble mer og mer rugby, og mindre og mindre fotball, forteller Berentsen.

Og etter en fotballsklitakling som ødela kneet for en sesong, var rugby det eneste som var igjen.

Visste ikke hva rugby var

Kari Fykse Lie (23) har så langt en adskillig kortere karriere enn Berentzen. 23-åringen spilte sine første landskamper i helgen - bare få måneder etter at hun forsøkte seg i idretten for første gang.

– Jeg ble oppringt av en rugbytrener i Bergen, som spurte om jeg ville prøve rugby. Jeg ble litt satt ut. Jeg hadde nesten ikke hørt om det før, og visste ikke at det var rugby i Norge en gang, forteller Lie til NRK.no.

Telefonsamtalen fant sted i september. Uka etter dro hun på trening. Da var det ingen vei tilbake - og fotballskoene ble lagt på hylla.

– Fotballtreneren ville ikke helt godta at jeg drev med begge deler. Da valgte jeg rugby. Jeg har spilt fotball på toppnivå i Norge og Danmark i seks år, og følte jeg hadde fått litt nok av det. Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, forteller 23-åringen som har vært i landslagstroppen på aldersbestemte fotballag.

Spiller med smerte

Det hjelper å være godt trent for å bli rugbyspiller, men det fysiske er ikke altavgjørende.

– Du må være litt mentalt tøff. Man må ikke være fysisk sterk og stor, men det gjelder å være litt uredd, sier Berentzen.

– Gjør man det riktig, er det faktisk ikke vondt. Men man kjenner det dagen derpå. Da er det en del blåmerker, sier Berentzen og ler litt igjen, før hun fortsetter:

– I rugby er det en del forstuede fingre, men det er bare irriterende småskader. I rugby er det ikke skader en gang. Man bare putter ting på plass, teiper og fortsetter. Det er ikke noe som ikke kan teipes.

Sju måneder ut i sin rugbykarriere har også Lie fått kjenne på musklene fra en rekke motspillere.

– Du må tåle å få litt blåmerker. Når du spiller er du forberedt på juling og tenker ikke over det. Da har man adrenalin og glemmer om man får vondt. Det er først dagen etter at du kjenner at du har vondt, sier hun.

Må stole på hele laget

Likevel trives Lie godt på rugbybanen. Hun føler seg godt mottatt i det lille rugbymiljøet i Norge med omtrent 250 kvinnelige spillere som er landslagsaktuelle.

23-åringen mener at på et rugbylag må alle bidra i større grad enn for eksempel på et fotballag.

– Man er mer avhengig av at alle spiller bra. På et rugbylag trenger man store, sterke spillere, men samtidig også de som har mer fart og løper fort. Alle bidrar både i forsvar og angrep, sier hun.

Hun får støtte av landslagskaptein Cathinka Walberg.

– Rugby er en kontaktsport for lag, og man er avhengig av støtte fra medspillerne sine. Spilleren som har ballen kan takles av hvem som helst, og må kunne stole på at resten av laget er der for å hjelpe til, sier Walberg til NRK.no og fortsetter:

– Det at man går ut i kampen sammen fører til veldig godt samhold i laget. Den personen som scorer sist, er nødvendigvis ikke den som får æren. Hele laget har gjort arbeidet sammen for å komme seg til scoringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Norges rugbylandslag 2

Norges rugbydamer med heiarop i en av helgens EM-kamper. F.v Landslagskaptein Cathinka Walberg, Tonje Linchausen Skar, Camilla Pedersen, Elisabeth Berentzen og Trude Olsen.

Foto: Privat

Landslagsveteran Berentzen har drevet med mye forskjellig idrett, men i rugby har hun funnet sitt rette element.

– Jeg er en litt rastløs person, men i rugby finner jeg roen. Det blir aldri kjedelig. Det er alltid en utfordring og noe nytt å lære, sier spilleren med over ti års landslagserfaring.

Mål om OL i Rio

Tidligere hadde Norge et 15-mannslag i rugby. Etter hvert reduserte man til sjuerlandslag for på den måte å kunne bygge opp idretten i et land der rugby får lite spalteplass i avisene.

– Der hadde vi en bedre sjanse til å bygge opp et lag og gjøre det bra. Med et 15-mannslag må man dra med 20 spillere. Det blir for vanskelig og for dyrt for de fleste klubber, sier Berentzen.

Nå drømmes det om OL i Rio. Første steg på veien ble tatt med opprykket i helgens turnering, forteller landslagskaptein Walberg.

– Skal vi kvalifisere oss til OL, krever det at vi blir topp to i neste års EM. Der er det tøffere motstand, så det krever satsing og midler for å få til satsingen. Kommer vi ikke dit, er det også muligheter for OL-deltagelse i 2020 hvor flere lag vil få delta, sier landslagskapteinen.

Selv om det er sju år til, tror kapteinen flere av spillerne fra helgens EM-tropp kan være med også der.

– I helgen hadde vi med flere spillere som er født på 1970-tallet, men de fleste er født på slutten av 80-tallet. Elisabeth ble kåret til vårt beste spiller i turneringen. Det betyr at man kan spille på et høyt nivå selv om man er 37 år. Rugby krever mye spilleforståelse, så mye rutine er bare positivt, sier Walberg.

Norges rugbylandslag 5

Tross finaletapet mot Finland, kunne de norske laget feire EM-opprykk. Fv. Emily MacPherson (manager), Cathinka Walberg, Trude Olsen, Elisabeth Berg Lohre, Kari Fykse Lie. B.v: Elisabeth Berentzen, Gina Wisnes, Karen Bakke, Camilla Pedersen, Mari Beck, Nina Iren Øverberg, Mari Ophus, Tonje Linchausen Skar. Helt bakerst Liz Robson (fysioterapeut).

Foto: Privat

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal