Hopp til innhold

Medaljeforvirring før Norge tok OL-bronse – fikk endret regelen i siste liten

I sitt første OL herjet Thea Louise Stjernesund og var med på å sikre norsk bronse. Men kvelden før kom det en beskjed som kunne ført til at to av de norske utøverne ikke ville fått medaljen.

Norsk OL-bronse i lagkonkurransen i alpint.

SEKS MEDALJER: Hele det norske laget, som kun bestod av OL-debutanter, fikk ta bronsemedaljen rundt halsen.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Etter at lagene hadde avholdt lagledermøte i lørdag kveld, kom en uvanlig beskjed.

Nemlig at regelen plutselig var at kun de som kjørte skulle få OL-medalje, ikke reservene.

Alle lag stiller med seks løpere, men kun fire får kjøre i hver omgang – reservene står klare for å hoppe inn dersom noe skulle skje.

Den nye regelen vakte reaksjoner hos de store alpinnasjonene. For både i VM i Cortina i 2021 og OL i Pyeongchang i 2018 fikk alle seks utøvere medalje.

Gullvinneren reagerte

Johannes Strolz, som har overrasket «alle» som OL-konge i alpinbakken, reagerte på at avgjørelsen kom tett på renndagen. Han tok selv gull med sine lagkamerater i parallellrennet.

Den store greia i går var at ingen visste om det. Etter lagmøtet, så vidt jeg vet, ble laglederne informert om at sånn er det. Punktum. Det mener jeg ikke er greit, sier østerrikeren til NRK.

Alpine Skiing - Mixed Team Parallel Big Final

TOK GULL: Strolz og hans fem østerrikske lagkamerater sikret gullet i lagkonkurransen.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Etter at beskjeden om kun fire medaljer kom kvelden i forveien, gikk lagene sammen for endring.

– Alle nasjoner var samlet om at en slik regeltolkning på så kort varsel, ikke var noe en kunne godta, sier sportssjef Claus Ryste til NRK.

Og på renndagen, tidlig på morgenen, ble beskjeden korrigert. Alle som var en del av parallell-laget skulle få medalje.

Dermed endte historien godt for hele Norges lag.

NRK har vært i kontakt Den internasjonale olympiske komité (IOC), som bekrefter at det var en diskusjon om medaljeseremonien. De hevder imidlertid at det ble løst på lagmøtet kvelden før renn.

Victory Ceremony - Alpine Skiing - Mixed Team Parallel

GRUPPEKLEM: Det ble en jubeldag for det norske alpinlandslaget.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Det er en lagseier

For de norske utøverne, som alle var OL-debutanter i årets leker, sikret en sterk bronsemedalje i parallellrennet. Dermed forsvarte de medaljen fra 2018.

Thea Louise Stjernesund, Maria Tviberg, Fabian Wilkens Solheim og Timon Haugan kjørte for Norge, Mina Fürst Holtmann og Rasmus Windingstad var Norges lag.

De understreker viktigheten av at alle på laget får medalje – også de som er reserver.

Det er så viktig. Hele laget fortjener egentlig medalje her, støtteapparat og alt. Det er en lagseier, sier bronsevinner Solheim.

Victory Ceremony - Alpine Skiing - Mixed Team Parallel

LAGÅND: Solheim (t.h.) med bronsen rundt halsen.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Reservene må være fullt påskrudd igjennom hele konkurransen, for plutselig kan de bli kastet inn i konkurransen.

Sånn det norske laget fungerer, så er det alle for en og en for alle. Man skal ikke velge her, sier Tviberg.

Du sitter der og er forberedt på å kjøre på ski hele tiden. Jeg holdt meg relativt rolig, prøvde å komme med innspill på det jeg så til gutta, sier Windingstad.

De som kjørte forteller at de fikk mange gode tilbakemeldinger og hjelp underveis, og at de nøt godt av dem.

Det hjalp meg helt sjukt mye, det å høre fra en lagkompis. Man jobber med samme ting, man stoler veldig på de tilbakemeldingene man får. Det hjalp meg veldig med skikjøringen, som ble bedre og bedre utover rundene, sier Solheim.

Vinter-OL i Beijing 2022: Mixed parallell slalom

KALD FEIRING: Norge, med dyner i målområdet, kunne juble for bronse.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Hun er verdens beste

Bronsen som laget sikret, var den fjerde norske OL-medaljen i alpinbakken i Yanqing. Stjernesund dominerte for det norske laget, og knuste blant anet Mikaela Shiffrin i bronsefinalen.

Hun sendte Norge opp i 2-1-ledelse, før River Radamus og Timon Haugan skulle avgjøre det hele.

Haugan kjørte ut, og ga amerikanerne muligheten, men Radamus kom i mål et halvt sekund for sent. Norge vant OL-bronse med best totaltid.

Thea Louise Stjernesund bærer hele laget på skuldrene sine, utbrøt NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

Bronze medallists from Team Norway

HERJET: Stjernesund smadret Shiffrin.

25-åringen suste nedover bakkene, og knuste flere av herrene. Navn som Adam Zampa, Tommy Ford, Justin Murisier. Alex Vinatzer og Johannes Strolz ble alle frakjørt av Stjernesund.

– Hun var helt overlegen. Hun leverer når det gjelder, slår Haver-Løseth fast.

Hun får støtte av lagkameratene.

– Man kan vel si at hun er verdens beste jente på dette her. I hvert fall i dag. Uten henne hadde vi ikke hatt medalje rundt halsen. Det er laginnsats, alle må levere, men det hun gjør i dag er helt vilt, sier Solheim

––Thea og Fabian gjør en fantastisk jobb i dag, som gjør at vi har muligheten til å stå her. Jeg er så stolt av dem og hele laget, sier Tviberg til NRK.

Dramatikk fra start

Det ble dramatisk i absolutt alle heat frem til semifinalen.

Allerede i første heat, åttedelsfinalen mot Polen, så det skummelt ut for Norge. Både Tviberg og Solheim kjørte ut, og dermed endte det 2–2.

Norge tok seg likevel videre på samlet bestetid, mye takket være en knallsterk tid fra Stjernesund.

Maria Therese Tviberg faller

FALL: Maria Tviberg gikk i bakken i åttedelsfinalen.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Så ble det igjen dramatisk mot Frankrike i kvartfinalen, men med kniven på strupen i siste heat klarte Solheim å sende Norge til semifinale med to hundredeler.

– Frustrert av været

I semifinalen sa det stopp mot gullvinner Østerrike. Stjernesund leverte nok en gang en vinnende duell, men tiden var ikke like sterk som tidligere.

Hun mener vinden skapte trøbbel.

– Jeg var litt bitter for var runden hvor vi tapte billetten til finalen. Der så jeg på tavla at tiden min var treig, og det var irriterende. Jeg kjørte bra, men vi hadde motvind. Det var litt frustrasjon med været, sier Stjernesund.

Men Norge gjorde altså jobben i bronsefinalen, og forsvarte medaljen fra 2018.

Det føles helt vilt. Det er helt sykt å stå her med medaljen rundt halsen, det har vært en drøm hele livet. Helt rått, sier Solheim.

Alpine Skiing - Mixed Team Parallel 1/4 Finals

JUBLET: Fabian Wilkens Solheim sikret Norge semifinale med to hundredeler.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Siste nytt

 • Golfstjernens advokat: – Han vil nekte straffskyld

  Golfstjernen Scottie Scheffler erkjenner ikke skyld i å ha overfalt en politimann i forbindelse med PGA-mesterskapet i Louisville onsdag, sier hans advokat.

  Scheffler har hele tiden kalt politisaken han er involvert i en stor misforståelse.

  – Han vil nekte straffskyld, sier golfstjernens advokat Steve Romines.

  Scheffler ble arrestert fredag ​​morgen lokal tid da han var på vei til Valhalla Golf Club for å spille andre runde av PGA-mesterskapet. På veien måtte han passere en politiveisperring, der en mann hadde mistet livet etter å ha blitt påkjørt av en buss.

  Scheffler forsøkte å kjøre opp på fortauet og rundt sperringene da han ble stoppet av en politimann. I stedet for å stoppe tråkket han ifølge politiet på gasspedalen, slik at en tjenestemann som var i kontakt med bilen gikk over ende.

  Den andre runden av PGA-mesterskapet endte med å bli utsatt.

  Omgitt av fans som hadde på seg «Free Scottie»-T-skjorter fullførte Scheffler tredjerunden fem slag under par lørdag. Han deler fjerdeplassen i den prestisjetunge majorturneringen foran avslutningen.

  Ifølge politiet ble politibetjent Bryan Gillis påført skader som førte til at han måtte på sykehus i episoden med Scheffler. Han fikk behandling for skader i knær og håndledd.

  Ifølge advokat Romines fulgte Scheffler politiets instrukser ved veisperringen. Han gikk ikke til angrep på noen tjenestemann, heter det i en uttalelse.

  – Han oppførte seg slik han ble fortalt av en annen trafikkbetjent, og han kjørte en bil som var tydelig merket som en spillerbil. Flere vitner har bekreftet at han ikke gjorde noe galt, og at han gjorde akkurat som han ble fortalt, sier Romines.

  En talsmann for den lokale påtalemyndigheten sier til TV-stasjonen WDRB at de «fortsatt samler inn informasjon i Mr. Schefflers sak».

  Straffeparagrafen som Scheffler er anklaget for å ha brutt har en strafferamme på inntil ti års fengsel. (NTB)

  2024 PGA Championship - Round Two
  Foto: ROSS KINNAIRD / AFP
 • Stenshorne viste muskler etter mareritthelg – VM-poeng røk som følge av tidsstraff

  Martinius Stenshorne imponerte fra et vanskelig startspor under Formel 3-runden på Imola søndag. En tidsstraff knuste likevel håpet om VM-poeng.

  18-åringen startet kun fra 15. startspor i løpet etter en svært utfordrende kvalifisering. Søndag viste Stenshorne helt andre takter.

  Hitech-føreren fant tidlig et solid tempo og avanserte plass etter plass i feltet. Til slutt passerte han målstreken som nummer ti. Det ville normalt gitt ett viktig VM-poeng, men like før slutt kom beskjeden om at nordmannen var ilagt ti sekunders straff.

  Straffen kom etter en episode med en konkurrent. Nøyaktig hva som skjedde, var ikke umiddelbart klart. Dermed falt Stenshorne til det som til slutt ble en 14.-plass i løpet.

  Stenshorne
  Foto: NTB
 • Ancelotti håper på kontraktsforlengelse for veteraner

  Verken Luka Modric (38) eller Toni Kroos (34) har enn så lenge skrevet under på nye Real Madrid-kontrakter. Carlo Ancelotti er likevel alt annet enn bekymret.

  Den meritterte midtbaneduoen har vært toneangivende brikker på de hvitkleddes midtbane i en årrekke. Siden 2014 har Modric vært bidragsyter til fem Champions League-titler, mens Kroos har vært med å vinne fire.

  For ett år siden hersket det lenge usikkerhet rundt hvorvidt Modric og Kross kom til å forlenge sine avtaler. Med kun fem dagers mellomrom valgte til slutt midtbaneduoen å bli med videre på lasset.

  Nå både tror og håper Real-sjef Carlo Ancelotti at begge tar en ny sesong på Santiago Bernabéu.

  – Jeg er alltid optimistisk. Det er imidlertid saker som ikke betyr noe for oss akkurat nå. Vi er fokuserte på det vi er nødt til å gjøre. Det inkluderer to La Liga-kamper. Alt som handler om framtiden diskuteres etter finalen, sa Ancelotti på en pressekonferanse før søndagens seriekamp mot Alexander Sørloths Villarreal.

  (©NTB)

  KSYp6DkzijY
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal