Dansk seier sikret VM-kvartfinale og OL-plass for Norge

Danmark slo Latvia 2-0 i ishockey-VM mandag. Dermed er Norge sikret kvartfinaleplass i VM og OL-plass i Sotsji.

Danmark scorer mot Latvia

Denmarks Morten Madsen stod for Danmarks andre mål i kampen mot Latvia.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Roy Johansen og Espen Knutsen

Landslagssjef Roy Johansen kunne sammen med tidligere landslagsspiller Espen Knutsen fornøyd konstatere at Norge er klare for kvartfinalen i VM.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Det er helt utrolig at vi er i VM-kvartfinalen i en idrett som ishockey, sier Norges landslagssjef Roy Johansen til NRK etter kampen.

– Vi som er på innsiden skjønner hva som ligger i det. Det er et fantastisk høyt nivå på internasjonal ishockey, så vi er fantastisk fornøyd. Vi har jobbet hardt og lenge for dette, sier han.

OL-klare

Danmarks sikret seieren mot Latvia med to mål i andre periode. Latvias tap betyr at de ikke har muligheten til å innhente Norge på fjerdeplass, uansett hvordan det går for Norge mot Danmark tirsdag. Dermed er Norge kvartfinaleklare.

– Det er kjempegøy. Vi er veldig stolte over dette og gleder oss veldig til kvartfinalen, sier Mathis Olimb til NRK.

Kvartfinaleplassen betyr også at Norge er sikret deltagelse i OL i Sotsji i 2014.

– Da gjelder det å optimaliseres prosessen opp mot Sotsji. Å få på plass en satsing så vi kan bite godt for oss der også, sier Johansen.

Trygg på kvartfinale

Selv om Danmark ga Norge en hjelpende hånd mandag, var landslagssjefen uansett trygg på at Norge skulle klare å ta seg til kvartfinale for egen maskin.

– Jeg følte at vi var i kvartfinalen før denne kampen, det må jeg si, sier Johansen.

Latvia måtte nemlig vinne mot Sverige i tillegg til Danmark, samtidig som Norge måtte tape mot Danmark for at Norges kvartfinaleplass skulle ryke.

– Jeg føler at om vi måtte vunnet mot Danmark, ville vi gjort det. Sverige kan heller ikke tape for Latvia, det ville være tidenes skrell. Men det er greit at det blir bekreftet at vi er i kvartfinalen nå, sier Johansen.

Kan ta tredjeplassen

Latvia og Tyskland, som ligger på plassene bak Norge, har begge seks poeng. Norge står med ti poeng, utenfor rekkevidde for Latvia, og har fortsatt muligheten til å kapre tredjeplassen i gruppa.

Kvartfinalene spilles 17. mai. Hvem som møtes der, avgjøres av plasseringene i gruppa. Gruppevinner møter laget på plass nummer fire, mens gruppetoer og gruppetreer møtes i den andre kvartfinalen fra gruppen. Norge møter enten Sverige eller Russland.

– Det er vanskelig å si hvem man ønsker, det er to gode lag. Men det hadde vært kult å møte Sverige på 17. mai, sier Alexander Bonsaksen til NRK.

– Det er klart det er mulig å slå dem. Vi slo Sverige i fjor og har vunnet mot toppnasjoner før, så alt er mulig, sier han.


Hvem Norge møter i kvartfinalen blir klar etter de avsluttende gruppespillkampene tirsdag.

Video Shampo og Roy Johansens reaksjoner på kvartfinale

Roy Johansen og Espen Knutsens eaksjoner på at Norg er i VM kvartfinale.

Siste nytt

 • – Håper han ikke tar alle målene

  Joshua King og Erling Braut Haaland ble drillet som en spissduo på dagens formasjonstrening. Bournemouth-stjernen King har sto tro på sin ferske spissmakker.

  – Håper han ikke tar alle målene, sier han til NRK.

  – Det er gøy å spille med gode fotballspillere, og i den formen han er i nå, så ser det ut som om ingenting kan stoppe ham. Vi har en kamp med hverandre, og spisser trenger tid, og på landslaget blir det mye taktikk, det blir lite trening. Jo mer jeg og Erling får spille sammen, jo bedre blir partnerskapet. Norge må ta seg av hatten for det han har prestert, jeg gjør i hvert fall det.

  – Jeg gleder meg til fortsettelsen for Erling. Det blir spennende å spille sammen med ham i denne kvaliken og i Nations League. Han er bare 19 år og har en stor fremtid foran seg. Men det kuleste med ham er at han har beina plantet på jorda, samtidig som at han er full av selvtillit – men på en riktig måte, sier King.

  – Er han god nok for PL?

  – Hvis man ser på stats, så er han det. Men han er fortsatt 19-år, hvor han går neste gang er det han og hans far og agent som må avgjøre sammen. Han er som sagt 19 år, men det tror jeg han skulle klart.

  Herrelandslaget trener på Ullevaal Stadion.
Norge møter Malta og Sverige.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Fourcade til Sjusjøen

  Det er ikke bare de norske toppløperne som skal i aksjon når skiskyttersesongen åpner på Sjusjøen kommende helg. Franske Martin Fourcade er en av storløperne. Landsmann Simon Desthieux stiller også, i tillegg til blant andre Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Simon Schempp, Erik Lesser og Benedikt Doll.

  – Dette blir en real forsmak på hva vi har i vente i verdenscupen senere i sesongen. Det er gledelig at så mange internasjonale toppnavn fra nasjoner som Tyskland, Frankrike og Italia stiller til start. Og så er vi selvfølgelig fryktelig spente på hva de norske utøverne kan få til i sesongens første renn, sier rennleder Jens Schjerven, ifølge NTB. NRK sender helgens renn på våre plattformer. Programmet finner du her.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Villa gir seg etter endt sesong

  Den spanske spissveteranen David Villa (37) legger opp etter sesongen. 37-åringen med fortid i Barcelona, Atlético Madrid og Valencia vil avslutte sin karriere i japansk fotball og Vissel Kobe. – Jeg har bestemt meg for å avslutte min profesjonelle karriere, sa en tydelig rørt Villa.

  NYCFC Villa Soccer David Villa
  Foto: Seth Wenig / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal