Hopp til innhold

Hyller disse bildene av Norge-motstanderen: – De er i ekstase

Det er ikke ofte du ser noen juble med egne supportere etter å ha tapt med 32 mål, men det var nettopp det Grønland-spillerne gjorde etter at de åpnet VM med et braktap mot Norge.

CIo11VN866g

JUBLET: Braktapet affiserte ikke Grønland-spillerne. Etter kampen feiret de VM-åpningen sammen med de tilreisende supporterne.

Foto: NTB

Anført av Camilla Herrem, kun noen lange steinkast fra hjemstedet Sola, fikk de norske håndballjentene en strålende VM-åpning i Stavanger.

Herrem scoret syv av målene da Norge vant 43–11.

– Det ble en fin VM-åpning for vår del. Vi fikk mange enkle mål, fikk løpt litt og alle fikk prøvd seg, så det var bra, sier Herrem til NRK.

Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Grønland

TOPPSCORER: Camilla Herrem scoret syv av Norges mål i VM-åpningen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hyller Grønland

På forhånd ble det snakket en del om at Norge kunne sette nye målrekorder, men 48-11-seieren over Uruguay i 2001 og 47–10 mot Australia i 2005 blir stående som de største norske seierne i VM.

Tidenes største seier er det for øvrig Ungarn som står med, fra sin 57-9-triumf mot Australia i 2005.

Grønland startet med ballen, og fikk med det muligheten til å ta ledelsen mot de regjerende mesterne. Den sjansen tok de ikke vare på, og i motsatt ende fikk Henny Reistad æren av å sette inn Norges første mål i dette verdensmesterskapet.

Grønland svarte med å gå fryktløse i angrep, og Andrea Heilmann klinket inn utligningen til enorm jubel hos de grønlandske spillerne.

– Det er fantastisk å se. Det er som om de har vunnet hele mesterskapet, sa NRK-ekspert Amanda Kurtovic om idrettsgleden til Grønland-leiren.

Også landslagstrener Thorir Hergeirsson lot seg imponere av idrettsgleden Grønland viste. Han tok seg god tid til å rose motstanderen da han snakket med NRK etter kampen.

Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Grønland
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg tar med meg grønlandske, stolte supportere som støttet laget sitt og jublet for hvert mål. Og som er veldig stolte over at håndballjentene fra Grønland som har kvalifisert seg til et VM. Det er et lite perspektiv for de nasjonene som alltid er der og folk blir litt bortskjemte og føler at å vinne er det eneste som gjelder. Det er godt å se at det fortsatt er sånn at det å delta også er stort, sier Hergeirsson.

– Det grønlandske laget var bare så glade. Det var en fin kamp å spille og de hadde med seg et fantastisk publikum som lagde god stemning sammen med de norske, sier Stine Skogrand.

Mer enn 300 grønlandske supportere hadde tatt turen til tribunen i Stavanger, og de skulle få mer å juble for.

Etter at amatørene klarte nok en utligning til 2-2, var det god stemning hos de grønlandske kommentatorene.

– De klemmer hverandre i kommentatorboksen foran her. De er rett og slett i ekstase. Det er en drømmeåpning, sa NRK-kommentator Patrick Sten Rowlands.

CIo11VN866g

JUBLET: Braktapet affiserte ikke Grønland-spillerne. Etter kampen feiret de VM-åpningen sammen med de tilreisende supporterne.

Foto: NTB

Det skulle imidlertid bli siste gang øyboerne kunne juble for utligning, men de holdt likevel godt følge en stund til.

Stortapet påvirket ikke Grønland-spiller Ivalu Bjelge noe særlig. Etter kampen snakket hun om hvor stort dette var.

– Det var en kul opplevelse. Vi fikk en skikkelig god start på kampen. Jeg synes det var ganske kult da det var 2-2. Jeg synes det var kult at vi fikk vist oss frem litt.

Etter åtte minutter ledet Norge 5–4.

– Jeg tror ikke Norge har undervurdert dem i det hele tatt, men det virker litt nølende, litt halvhjertede satsinger, og man er ikke helt med i forsvar. Det er i hvert fall ikke det beste vi har sett fra Norge, sa Kurtovic da.

– Vi visste at vi på et eller annet tidspunkt kom til å riste dem av oss, sier Norge-spiller Stine Skogrand, som scoret seks mål i kampen, om åpningsminuttene.

Grønland fortsatte å ligge noen få mål bak frem til 8-6, men så løftet Norge seg noen hakk.

Etter 12 minutter uten baklengs for Silje Solberg-Østhassel, som lørdag spilte sin første kamp etter at hun ble mor i august, gikk økte Norge ledelsen til 16–6.

Ett av målene sto til og med keeper Solberg-Østhassel for.

Til pause sto det 19–7 til Thorir Hergeirssons kvinner.

– De fikk en heidundrende start. Jeg tror ikke de hadde forventet det i det hele tatt. De så nesten sjokkert ut selv, sa Kurtovic.

Hr5oCuxNOFU

EKSPERT: Amanda Kurtovic, her avbildet i forbindelse med EM i Sverige i 2016.

Foto: NTB

Debutant scoret fem

NRK-eksperten, som tidligere har vunnet OL-, VM- og EM-gull med Norge, pekte på Grønlands valg om å gå bort fra syv mot seks i angrep som et dårlig grep for å komme til sjanser.

– Så fort de gikk bort fra det kom de ikke til noen sjanser. Da hadde de rett og slett ikke sjans mot et sterkt norsk forsvar, sa Kurtovic.

Norges assistenttrener Mats Olsson synes ikke det var så halvgærent med syv baklengs i løpet av den første omgangen.

– Det er ikke noe dårlig lag på noe som helst vis. De kan spille håndball og har sine bevegelser. De fikk holde på litt lenge med ballen i starten, sa Olsson til NRK i pausen.

Etter pause gikk Grønland tilbake til å angripe i syv mot seks, og fikk med det noen scoringer. Men med keeper ute av mål, kom målene raskt i retur.

Olivia Lykke Nygaard tok over for Solberg-Østhassel i det norske målet, og fikk kastet inn to scoringer i sin VM-debut.

– Det var åpent mål, så da var det bare å kaste, sier Nygaard til NRK.

Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Grønland

GOD DEBUT: Maja Furu Sæteren scoret fem mål for Norge.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

VM-debut ble det også for Maja Furu Sæteren, og hun satte også sitt preg på den andre omgangen med fem scoringer.

Norges neste kamp er fredag klokken 20.30. Da møter de Østerrike. Kampen sendes på TV 3 og kan også følges på NRK Radio.

Siste nytt

 • Super-G i Val di Fassa er avlyst

  Super-G-renn i Val di Fassa i Italia lørdag er avlyst på grunn av store mengder snø, opplyser FIS.

  På meldingstjenesten X, tidligere Twitter, skriver FIS at det er kommet svært mye snø i området det siste døgnet.

  Arbeidet med bakken pågår, og planen er at den skal være klar søndag.

  France Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Casper Ruud klar for finale i Los Cabos-turneringen

  Casper Ruud er klar for sin første ATP-finale på sju måneder etter at han slo ut Stefanos Tsitsipas av ATP-turneringen i Mexico natt til lørdag.

  Ruud sikret karrierens 19. finalebillett med settsifrene 6-4, 7–6.

  I finalen venter vinneren av oppgjøret mellom tyske Alexander Zverev og australske Jordan Thompson. De skulle møtes klokken 5 norsk tid lørdag morgen.

  (NTB)

 • Sørloth scoret i Villareal-seier

  Alexander Sørloth scoret det tredje og siste målet da Villareal slo Real Sociedad i La Liga fredag kveld.

  Det var hans niende scoring for sesongen.

  Nordmannen startet på benken, men ble byttet inn drøyt ti minutter før slutt. Villareal vant kampen 3-1. Laget ligger nå på 12.plass på tabellen.

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal