Hopp til innhold

Nordmann utnevnt til kaptein for collegelag i USA: – Det er en stor ære

Kåre Vedvik (23) fra Stavanger skal være kaptein for Marshall Thundering Herd denne sesongen, og drømmer om å havne i NFL til våren.

Kåre Vedvik punter

SPARKER HØYT: Kåre Vedvik spiller som punter og kicker for collegelaget Marshall Thundering Herd.

Foto: Privat

Å være kicker for et amerikansk fotballag er en utakknemlig oppgave. Hver eneste gang du går ut på banen er det forventet at du gjør jobben din med millimeterpresisjon. Den minste lille detalj kan være forskjellen mellom himmel og helvete. Helt eller syndebukk.

Men for norske Kåre Vedvik er ikke presset noe problem.

– Jeg føler jeg har et veldig kaldt hode. Det er forskjellig fra person til person, men jeg klarer meg helt fint, sier Stavanger-gutten.

Kaptein i sitt fjerde år

22-åringen dro på utveksling til USA på videregående, og hadde lyst til å prøve seg på et amerikansk fotballag. I utgangspunktet ville han være wide receiver, men trenerne ble imponert over skuddbeinet til nordmannen.

Kåre Vedvik

TRIVES I GRØNT: Vedvik har spilt hele college-karrieren for Marshall, og har nå blitt utnevnt som kaptein for laget.

Foto: Privat

– De sa at jeg talentfull nok til å spille college-fotball. Da fikk jeg motivasjon, sier Vedvik.

Med hard jobbing på High School endte han opp med et stipendtilbud fra Marshall University. Der går han nå inn i sin femte sesong som kicker og punter, og foran årets sesong ble han også utnevnt som en av tre kapteiner for laget.

– Det er ganske mye respekt i det, så jeg er takknemlig for den rollen. Før hver kamp holder kapteinene tale for hele laget, så det er helt klart en ære, sier han.

Vil bli best i landet

Vedvik er først og fremst en punter, men har også fått sjansen til å sparke field goals for laget. Ifølge han selv vil han være best i landet på begge deler.

– Jeg har alltid skyhøye forventninger til meg selv. Jeg vil ha lengst mulig gjennomsnitt på punts, og jeg vil score alle poengene jeg kan som kicker, sier han.

Til våren er drømmen å bli plukket opp av et NFL-lag, og gå i fotsporene til den norske kickerlegenden Jan Stenerud.

– Drømmen er jo NFL, helt klart. Det er hovedgrunnen til at jeg gjør dette. Nå spiller jeg 1. divisjon-fotball på college, og jeg vet at hvis jeg klarer å prestere på nivået jeg vet jeg kan, bør jeg få en sjanse for et NFL-lag. Da er alt opp til meg.

– Det er ganske sterkt

Marshall University har en tragisk historie. I november 1970 var Marshalls lag på vei tilbake fra en kamp i North Carolina, da flyet fikk problemer, og styrtet utenfor Ceredo i West Virginia. Alle 75 ombord omkom.

– Bare det å være her, og i byen der alt dette har skjedd, og møte mennesker og fans som har opplevd alt dette, det betyr veldig mye. Vi møter folk med familie som har blitt direkte rammet av flyulykken, og det er ganske sterkt, sier Vedvik.

Marshall plane crash

TRAGISK ULYKKE: Alle Marshalls spillere døde i en flyulykke i 1970.

Foto: Hg / AP

Den rørende historien om hvordan trener Jack Lengyel bygde opp laget igjen, utelukkende bestående av førsteårsspillere, har blitt filmatisert med Matthew McConaughey i hovedrollen.

Det unge laget røk på smell etter smell, og spesielt 6-66-tapet mot Miami (Ohio) i 1971 er brent inn hukommelsen til Marshall-fans. Laget spiller i kveld sesongens første kamp, mot nettopp Miami.

– Det er rivalene våre, så det blir litt av en kamp.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal