Hopp til innhold

Nordmann utnevnt til kaptein for collegelag i USA: – Det er en stor ære

Kåre Vedvik (23) fra Stavanger skal være kaptein for Marshall Thundering Herd denne sesongen, og drømmer om å havne i NFL til våren.

Kåre Vedvik punter

SPARKER HØYT: Kåre Vedvik spiller som punter og kicker for collegelaget Marshall Thundering Herd.

Foto: Privat

Å være kicker for et amerikansk fotballag er en utakknemlig oppgave. Hver eneste gang du går ut på banen er det forventet at du gjør jobben din med millimeterpresisjon. Den minste lille detalj kan være forskjellen mellom himmel og helvete. Helt eller syndebukk.

Men for norske Kåre Vedvik er ikke presset noe problem.

– Jeg føler jeg har et veldig kaldt hode. Det er forskjellig fra person til person, men jeg klarer meg helt fint, sier Stavanger-gutten.

Kaptein i sitt fjerde år

22-åringen dro på utveksling til USA på videregående, og hadde lyst til å prøve seg på et amerikansk fotballag. I utgangspunktet ville han være wide receiver, men trenerne ble imponert over skuddbeinet til nordmannen.

Kåre Vedvik

TRIVES I GRØNT: Vedvik har spilt hele college-karrieren for Marshall, og har nå blitt utnevnt som kaptein for laget.

Foto: Privat

– De sa at jeg talentfull nok til å spille college-fotball. Da fikk jeg motivasjon, sier Vedvik.

Med hard jobbing på High School endte han opp med et stipendtilbud fra Marshall University. Der går han nå inn i sin femte sesong som kicker og punter, og foran årets sesong ble han også utnevnt som en av tre kapteiner for laget.

– Det er ganske mye respekt i det, så jeg er takknemlig for den rollen. Før hver kamp holder kapteinene tale for hele laget, så det er helt klart en ære, sier han.

Vil bli best i landet

Vedvik er først og fremst en punter, men har også fått sjansen til å sparke field goals for laget. Ifølge han selv vil han være best i landet på begge deler.

– Jeg har alltid skyhøye forventninger til meg selv. Jeg vil ha lengst mulig gjennomsnitt på punts, og jeg vil score alle poengene jeg kan som kicker, sier han.

Til våren er drømmen å bli plukket opp av et NFL-lag, og gå i fotsporene til den norske kickerlegenden Jan Stenerud.

– Drømmen er jo NFL, helt klart. Det er hovedgrunnen til at jeg gjør dette. Nå spiller jeg 1. divisjon-fotball på college, og jeg vet at hvis jeg klarer å prestere på nivået jeg vet jeg kan, bør jeg få en sjanse for et NFL-lag. Da er alt opp til meg.

– Det er ganske sterkt

Marshall University har en tragisk historie. I november 1970 var Marshalls lag på vei tilbake fra en kamp i North Carolina, da flyet fikk problemer, og styrtet utenfor Ceredo i West Virginia. Alle 75 ombord omkom.

– Bare det å være her, og i byen der alt dette har skjedd, og møte mennesker og fans som har opplevd alt dette, det betyr veldig mye. Vi møter folk med familie som har blitt direkte rammet av flyulykken, og det er ganske sterkt, sier Vedvik.

Marshall plane crash

TRAGISK ULYKKE: Alle Marshalls spillere døde i en flyulykke i 1970.

Foto: Hg / AP

Den rørende historien om hvordan trener Jack Lengyel bygde opp laget igjen, utelukkende bestående av førsteårsspillere, har blitt filmatisert med Matthew McConaughey i hovedrollen.

Det unge laget røk på smell etter smell, og spesielt 6-66-tapet mot Miami (Ohio) i 1971 er brent inn hukommelsen til Marshall-fans. Laget spiller i kveld sesongens første kamp, mot nettopp Miami.

– Det er rivalene våre, så det blir litt av en kamp.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal