Hopp til innhold

NM-gullvinnerens juledrama: Fikk epilepsianfall – nektes å kjøre bil i ett år

HAMAR (NRK): Elias Bertheussen kunne smile og glede seg over sesongens første turneringsseier og en sjekk på 65.000 kroner rett i banken. Men vi skal bare et halvt år tilbake i tid før det var helsvart.

Bertheussen

TETT KAMP: Finalist Michael Mjaaseth ser ned i gressen, mens Norgesmester Elias Bertheussen intervjues av NRK på Atlungstad lørdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det har vært motbakke, ja. Det er ikke tvil om det. Det har vært tøft. Å få epilepsianfallet i julen, som jeg også dro på meg en skulderskade på grunn av, det var blytungt. Det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg kunne ikke løfte en vekt eller svinge en golfkølle. Men det er bare å komme seg på jobb, knyte skoene og dra til, sier Bertheussen til NRK, som har fortalt sin historie til Norsk Golf i mai.

Imponerte tre dager i strekk

For «dra til», det gjorde han på Atlungstad-banen under NM-veka på Hamar fra torsdag til lørdag. Bertheussen imponerte hele veien. Og da han stod igjen mot det 17 år gamle stortalentet Michael Mjaaseth, gjorde Bertheussen ingen feil.

Han imponerte stort i det som for de aller fleste norske golfspillere ble den første turneringen for året.

Bertheussen

TAKKET ARRANGØR OG GOLFFORBUNDET: Elias Bertheussen benyttet premieseremoen til å takke de fleste involvert i NM.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Fratatt lappen etter anfall

Men han tenkte ikke mye på NM-veka sist jul. Han skulle egentlig på skitur den dagen han fikk anfall. Da han omsider våknet, husker han ingenting fra hendelsen. Så bar det rett på sykehus.

Der ble han liggende i fem dager. Til å begynne hadde ikke legene en anelse om hvorfor han hadde fått det. Det var aller første gang. For Bertheussen var diagnosen noe helt nytt – og han håper virkelig det blir med det ene anfallet han har hatt.

Anfallet førte ikke bare til tapt treningstid. 29-åringen fikk heller ikke kjøre bil lengre på grunn av epilepsianfallet. For golfspillere er det et stort problem.

– Det største problemet er at jeg ble fratatt lappen i ett år, ja. Det blir vanskelig når man skal komme seg på trening. Men jeg tenker sånn: Det skjer dritkjedelige ting i livet og man må prøve å gjøre det beste ut av det. Av og til står man i vanskelige situasjoner. Og det kommer jeg til å gjøre igjen.

– Men jeg hadde det tungt i starten. Jeg visste lite om diagnosen. Det var en tøff beskjed å få. Nå synes jeg det er greit å snakke om – og jeg lever veldig fint med det slik det er per dags dato, sier Bertheussen.

Usikkerhet før start

Nesten syv måneder etter den dramatiske hendelsen ved juletider, kaller han det «sykt rått» å vinne etter tre lange dager på Atlungstad.

Det hele startet med et slags innledende gruppespill torsdag og fredag før første sluttspillskamp ble gjennomført i går kveld. Lørdagen har kampene gått slag i slag. Åttedelsfinale til den gjeve finalen lørdag ettermiddag og kveld.

– Man var jo usikker på hvor man stod da vi startet opp på torsdag. Det er lenge siden vi har spilt turnering. Selv om man har hatt en bra treningsperiode, så er det alltid usikkerhet rundt hvor man står. Ting er jo annerledes.

Spiller trønderturnering

Han vil ikke gå så langt og si at det var rutinen som avgjorde da han henviste sin 12 år yngre finalerival Mjaaseth til andreplassen, men at rutine kan ha spilt inn i noen situasjoner.

Mjaaseth

NÆRE SEIER - IGJEN: Michael Mjaaseth har vært i NM-finalespill to ganger, men tapt begge. Han var nære igjen i år også, men stod skuffet igjen etter finalen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Men han skryter hemningsløst av talentet Mjaaseth – en type som Bertheussen gleder seg til å se i årene som kommer.

For Bertheussen fra Trondheim blir det turnering på Kongsvinger om et par uker igjen. Noen uker senere er det nytt NM.

– Så er det satt opp en turnering i Trondheim kalt «verdens beste trønder». Med Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Reitan, meg og noen lokale helter. Det blir en hyggelig greie på slutten. Så blir det nok noen Challengetourer etter hvert, sier den nybakte NM-vinneren – før han setter kursen hjem igjen.

I dameklassen ble også et spennende oppgjør mellom to svært unge og lovende golfspillere. Til slutt var det 21 år gamle Karoline Lund som vant foran jevnaldrende Celine Borge.

Damene

JEVN DUELL: Mellom Celine Borge (venstre) og Karoline Lund (høyre).

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sportsnyheter

Se alle målene i mesterligaen for kvinner, Barcelona - Wolfsburg.

Ellevill snuoperasjon da Graham Hansen og Barcelona vant mesterligaen

Caroline Graham Hansen (28) herjet da Barcelona snudde 0-2 til 3-2, og vant mesterligafinalen.

Siste nytt

 • PSG tapte i Messis avskjedskamp

  Lionel Messi spilte lørdag kveld sin siste kamp for PSG. Det ble ingen minneverdig opplevelse, for argentineren gikk målløs av banen i et 2-3-tap mot Clermont.

  PSG ledet 2-0 takket være en avskjedsscoring fra Sergio Ramos (som også spilte sin siste kamp) og Kylian Mbappé, men Clermont slo knallhardt tilbake og snudde kampen til 3-2.

  Messi kunne - og burde - notert seg for scoring etter at han ble spilt alene med keeper av Mbappé, men på ukarakteristisk vis blåste han ballen høyt over fra en god posisjon.

  Messi forlater PSG med to seriegull og leverte 21 mål og 20 målgivende pasninger denne sesongen. Hvor han spiller neste sesong er foreløpig ikke klart.

  Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Nyland ble cupmester i Tyskland

  Christopher Nkunku og Dominik Szoboszlai scoret målene da RB Leipzig vant den tyske cupen lørdag kveld.

  RB Leipzig slo Eintracht Frankfurt 2-0 i finalen.

  Dermed ble Ørjan Håskjold Nyland cupmester i Tyskland. Den norske landslagskeeperens kontrakt utløper 30. juni og han satt på benken hele kampen.

  DFB Cup - Final - RB Leipzig v Eintracht Frankfurt
  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
 • Norsk bestenotering av Jæger på 300 meter

  Henriette Jæger satte soleklar norsk bestenotering på 300 meter med 36,92 under Trond Mohn Games i Bergen lørdag.

  – Jeg er kjempeglad. Det er mitt første løp utendørs i år. Tiden er kjempebra, sa Jæger til NRK.

  I slegge satte Eivind Henriksen ny årsbeste med 76,09, men ble slått av landsmannen Thomas Mardal. Han fikk opp et bestekast på hele 77,46 meter. Gloppen-utøverens tidligere personlig rekord lød på 76,74.

  Narve Gilje Nordås løp en solid 3000 meter, og vant den med en sterk sisterunde på tiden 7.43,94.

  Tobias Grønstad løp nok en gang en god 800 meter og vant den på 1.46,61. Kun tre nordmenn har løpt distansen raskere enn Grønstad gjennom tidene.

  I stav ble det seier til Pål Haugen Lillefosse. Han oppnådde 5,72 meter, men måtte gi seg på 5,82 meter med krampetendenser i leggene. (NTB)

  NM Friidrett 2020. Henriette Jæger.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste