Friidrettsforbundet: – Vi ble tatt på senga

Selv om Antidoping Norge har kjent til saken om mailene fra Petar Vukicevic i over ett år, visste ikke friidrettsforbundet noe om den kontroversielle saken da den sprakk i mediene på mandag.

Petar Vukicevic og Svein Arne Hansen

President i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, krever en forklaring av Petar Vukicevic (innfeldt) på innholdet i e-poster med dopingrelaterte spørsmål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi ble ikke informert av Antidoping Norge og det synes jeg er underlig, sier presidenten i Norges Friidrettsforbund (NFIF), Svein Arne Hansen, til NRK.no.

Ifølge Dagbladet fikk Antidoping Norge de kontroversielle mailene som inneholder dopingspørsmål fra Petar Vukicevic, allerede i fjor.

Men siden saken var foreldet ble den henlagt av Antidoping Norge uten at Norges Friidrettsforbund ble informert.

Anstein Gjengedal

MULIG ENDRING: Lederen for påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, åpner for å endre praksis slik at særforbund oftere kan få informasjon fra Antidoping Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg forstår at de (NFIF) synes vi burde varslet dem og at de har et behov for å få slik informasjon. Vi er alle opptatt av å ha en dopingfri idrett, sier lederen for påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, til NRK.no.

Overrasket

Ifølge Gjengedal er praksisen slik at Antidoping Norge kun varsler særforbund i de tilfeller der det er grunn til å reise sak.

Dermed fikk Norges Friidrettsforbund bakoversveis da de leste avisen mandag morgen.

– Vi ble tatt skikkelig på senga da denne saken sprakk i mediene, innrømmer friidrettspresident Hansen.

Han forteller at Vukicevic tipset forbundet om at Dagbladet kom til å publisere «noe om forfalskede mailer», men ingen i forbundet ante noe om innholdet i mailene.

– Vurderer å endre praksisen

Overfor NRK.no røper Gjengedal at det nå kan komme endringer i måten Antidoping Norge kommuniserer med særforbundene på.

– Jeg ser at det kan være nødvendig å undersøke om Antidoping Norge kan gi informasjon til et særforbund selv om det ikke er en sak, sier han, men presiserer:

– Samtidig kan det være personvernhensyn som gjør at man ikke går videre med saken.

Krever forklaring

Mandag skrev Dagbladet at Petar Vukicevic, som er en av Norge mest profilerte friidrettstrenere og trener for datteren Christina Vukicevic, har sendt e-poster med doprelaterte spørsmål til sin slovenske venn og rettsmedisiner Srdjan Djordjevic.

Etter at friidrettsforbundet torsdag omsider fikk studert en oversatt versjon (e-postene er skrevet på Vukicevics morsmål serbisk) av e-postene, bestemte det seg for å kalle hjem Vukicevic fra treningsleiren han er på i Sør-Afrika.

Forbundet krever nå at han forklarer seg om innholdet i e-postene.

Siste nytt

 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal