Hopp til innhold

Norske trenere kjenner seg ikke igjen: – Dette får han stå for selv

Norske topptrenere er undrende til Petar Vukicevics korrespondanse om forbudte stoffer.

EM FRIIDRETT 2012

Norske trenere kjenner seg ikke igjen i Petar Vukicevics beskrivelser.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet, sier landslagssjef Trond Nystad.

Det er i mandagens utgave av Dagbladet at trenerprofilen Petar Vukicevic innrømmer at han har forhørt seg om veksthormoner og testosteron i e-poster med en annen trener.

Trener Trond Nystad

- Dette er utenkelig i vår verden, sier landslagssjef Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Dette skal ifølge avisen ha skjedd i perioden 2001 - 2003, og treneren skal være en profilert europeisk friidrettstrener.

– Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet. De vet det, men de fleste normale trenere bruker det ikke. I Norge er det selvmord. Bruker du det er du ferdig. Blir du tatt, er du ferdig, sier Vukicevic, som er far og trener til hekkeløperen Christina Vukicevic.

– Diskuterer dette aldri

Trond Nystad er langslagssjef for Norges herrelandslag i langrenn, og ansvarlig for langrennsstjerner som Petter Northug.

Han kommenterer uttalelsene til trenerprofilen slik:

– Dette får han stå for selv, sier han.

Nystad sier at en slik korrespondanse aldri ville ha funnet sted i den norske langrennsleiren.

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø: - Ikke vanlig.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette diskuterer vi aldri. Vi snakker kun om trening, utstyr, høydeopphold og teknikk. En slik diskusjon ville aldri ha skjedd hos oss, sier han.

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet. Da hadde man sperret opp øynene. Dette er utenkelig i vår verden.

– Unaturlig kommunikasjon

Toppidrettssjef Jarle Aambø ved Olympiatoppen reagerer på uttalelsene til Vukicevic, og friidrettspresident Svein Arne Hansen opplyser at de har bedt om en skriftlig redegjørelse.

– Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sier Aambø til Dagbladet.

– Unaturlig

I Dagbladet-artikkelen sier Vukicevic at det er naturlig at trenere spør hverandre om ting.

Petar Vukicevic

Petar Vukicevic forhørte seg om veksthormoner og testosteron i e-poster.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Absolutt alt som pågår i dagens trening, som gjelder trening og andre ting, opptar hver trener. Men det er en ting at det opptar deg, en annen ting er at du skal bruke det, sier Vukicevic.

Andreas Thorkildens trener, Åsmund Martinsen, ville ikke ha stilt slike spørsmål, forteller han.

– For meg ville det være unaturlig. Jeg forholder meg til at dette er forbudt, sier han.

– Jeg er nok ganske streng, og har fullstendig nulltoleranse på dette området. Jeg vet lite om dette, og har ikke vært interessert i det, heller, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Tidligere toppsprinter og nåværende sportslig leder i Tjalve IK, John Ertzgaard, kjenner seg ikke igjen i Vukicevics beskrivelser.

– Jeg kan ikke støtte ham på at alle er nysgjerrige på disse tingene. Jeg skjønner at Antidoping Norge lurer på hvorfor han ikke kom til dem, sier Ertzgaard til NRK.no.

Han påpeker gjentatte ganger at han gjerne ville sett hele e-postkorrespondansen Dagbladet refererer til, slik at utdragene kunne blitt satt i skikkelig kontekst.

– Petar er en elitetrener, mens jeg jobber mest med ungdom. Vi kan ikke trekke konklusjoner uten å vite hele sammenhengen, sier han.

Likevel avviser 35-åringen at han kunne gjort noe lignende.

– Man er nødt til å ha oversikt over hva som er ulovlig og ikke. Men noe mer enn det trenger man ikke vite. Stoffene er jo helt klart ulovlige, derfor er det ikke interessant. Derfor kjenner jeg meg ikke igjen, sier Ertzgaard.

Petar Vukicevic har ikke svart på NRKs henvendelser



Siste nytt

  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal