Hopp til innhold

Idrettsforbundet om NFFs alkohol-endring: – I strid med det målet vi har

Kommende sesong opphever Norges Fotballforbund (NFF) forbudet mot å selge alkohol til vanlige supportere på kamper. Det er likevel opp til hver enkelt kommune å godkjenne det.

Euro 2016 - Fans

ØL PÅ NORSKE FOTBALLKAMPER: NFF endrer regelverket og åpner for ølservering inne på norske fotballarenaer.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Fotballpresident, Terje Svendsen, bekrefter overfor NRK at regelverket nå er oppdatert, slik at det kan bli mulig å servere alkohol inne på fotballarenaene i Norge.

– Det er ikke et nytt vedtak knyttet til alkoholoppheving. Det er en praktisk tilpasning av det som eksisterer i dag, sier Svendsen til NRK.

For det har allerede vært alkoholservering på norske fotballarenaer. Klubbene har hatt lov til å servere øl og vin på VIP-områder.

Likevel har enkelte klubber som Mjøndalen, Kristiansund og Viking omgått reglementet ved å selge alkohol på steder tilknyttet arenaene.

– Nå er det regelverket oppdatert og tilpasset dagens ordning, forteller Svendsen.

Det var VG som omtalte saken først.

England fans react after their team scores goal as they watch the England v Wales EURO 2016 Group B soccer match in Paris

ØL OG FOTBALL: De to tingene kan bli forent på norske fotballarenaer.

Foto: Philippe Wojazer / Reuters

Det er likevel ikke snakk om å servere alkohol ute på norske fotballtribuner. Det vil fortsatt være et forbud mot dette. Det er snakk om servering inne på arenaene.

– Så det blir ingen alkoholservering på tribunen for vanlige fans?

– Absolutt ikke. Der er det fortsatt et forbud, sier Svendsen.

I strid med idrettsforbundets mål

Håvard Øvregård er seniorrådgiver innen verdiarbeid i Norges idrettsforbund og er tydelig på at de ikke ønsker alkoholservering i tilknytning til konkurranseaktivitet.

– Servering i tilknytning til konkurranseaktivitet øker risikoen for at det er personer som er beruset på tribunene og det øker risikoen for at barn og unge skal møte alkohol i en idrettssammenheng.

Idrettsforbundet er opptatt av at barn og unge skal møte et alkoholfritt idrettsmiljø og at tribunekulturen skal være trygg og familievennlig.

– Vi opplever at fotballforbundet har det samme overordna målet som idrettsforbundet har, men vi er usikre på hva som blir konsekvensen av dette vedtaket, og vi ønsker at det ikke skjer vedtak som fører til mer alkohol i forbindelse med idrettsarrangement. Det vil være i strid med det målet vi har, sier Øvregård til NRK.

Uansett så tror seniorrådgiveren at folk går på idrettskonkurranser for å se idrett og ikke drikke alkohol:

– Og det tror jeg man vil fortsette med også i fremtiden.

Stortingsrepresentant raser

Jorunn Gleditsch Lossius er stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF) og medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Da hun fikk høre om NFFs endring av regelverket reagerte hun slik:

– Jeg blir rett og slett rasende når jeg hører om dette vedtaket, forteller Lossius til NRK.

Lossius mener at alkohol ikke hører hjemme på sportsarenaer. Hun forteller at NFF har et ansvar for å skape gode og trygge arenaer for barn og unge, og at dette vedtaket strider mot det.

– Vi har reagert på det her tidligere, og vi har håpet at NFF har klart å sette barn først. Derfor syntes vi det er sterkt beklagelig at NFF tar et nytt steg i helt feil retning, forteller hun.

KrF Stortingsgruppe

RASENDE: KrFs stortingsrepresentant, Jorunn Gleditsch Lossius, er ikke fornøyd med endringen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lossius får støtte fra Pernille Huseby, som er generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan Actis.

– Jeg er veldig skuffet over at Fotballforbundet velger å gjøre dette. Vi vet det er mange barn og ungdom som bor med foreldre som drikker for mye. Jeg tenker at fotballarenaen skal være et sted hvor man skal slippe å ha fulle folk rundt seg. Dette er en uheldig kobling mellom idrett og alkohol, sier Huseby til NRK.

Hun reagerer også på at NFF velger å fortelle om regelendringen samme dag som forbundet åpner for å senke listen for å melde inn voldsepisoder i fotballkamper og på trening.

– Det er paradoksalt at NFF varsler at de tar kraftige grep mot dem som utøver vold på fotballbaner samme dag som de åpner for alkoholservering på de samme banene. Sammenhengen mellom beruselse og vold er jo godt dokumentert, sier Huseby.

Erik Espeseth, som er daglig leder i Vålerenga, mener at konsekvensene ikke vil bli så store.

– Det blir jo i stor grad likt som i dag. Familietribunen vil alltid være fri for alkohol. Vårt mål er alltid å lage et trivelig og hyggelig arrangement, og det vil ikke endre seg med dette.

Kommunene må gi tillatelse

Til tross for at klubbene nå får muligheten til å flytte serveringen inn på stadion, så trenger de skjenkebevilling av sine respektive kommuner.

– Det er en del rammer og regler som lokale myndigheter setter. Hvordan det vil foregå på de ulike arenaene, vil være veldig forskjellig. Det kommer an på både kommunene og klubbene, sier Bjerketvedt til VG. ​

-

I NORGE SOM I ENGLAND: På Tottenhams nye arena er det bygget en bar. Der kan supporterne kjøpe alkohol, men ikke ta det med inn på tribunen.

Foto: Ian Kington / AFP

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, forteller at klubben allerede har tøyd regelverket litt.

De har i dag alkoholservering på en av tribunene på et lukket område, og har inne en søknad hos Bergen kommune for supportertribunene nå.

– Det vil ikke ha så mye å si for oss. Det er de lokale myndighetene som er det viktigste. Det er viktig for oss å presisere at vi alltid har like mange område på stadion uten alkoholservering enn med, forteller Johannesen til NRK.

Eliteserien i fotball 2018: Brann - Odd (1-0)

SK BRANN: Trener Lars Arne Nilsen og daglig leder Vibeke Johannesen.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Legger demper på drikkekulturen

Erling Rostvåg er talsmann i Vålerengas supporterklubb Klanen mener at denne endringen er positiv.

Det han blant annet trekker frem som positivt er at et tilbud som tidligere har vært forbeholdt dem på VIP-tribunen, nå er tilgjengelig for alle.

– Det kan også kanskje legge en liten demper på den kulturen der man drikker veldig mye rett før kamp for å sikre seg at man får i seg nok, som egentlig er en ganske dårlig idé, forteller Rostvåg til NRK og legger til:

– Det kan være fornuftig å se på tribuneseksjoner som skal være alkoholfrie, slik at de som ønsker å ta med seg ungene på kamp uten å omgås fulle folk har et sted å gå.

Leif Øverland under pressetreffet der Norsk Toppfotball viste frem konseptet til ny ligamerkevare for sesongen 2017 på Skagerak arena søndag.

FÅR STØTTE: Leif Øverland, direktør i Norsk Toppfotball, støtter regelendringen til NFF.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Norsk Toppfotball (NTF) er klubbenes interesseorganisasjon. Direktør i NTF, Leif Øverland, reagerte med glede over NFFs regelendring, ifølge VG.

– Vi er opptatt av at vi er en del av samfunnet og at det ikke skal være forskjell på vanlige folk og VIP-er, sier Øverland til VG.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal