Hopp til innhold

Nordås med syrlig Ingebrigtsen-stikk: – To bestevenner på tur

Både Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er klare for VM-finale på 1500 meter. Der stiller Ingebrigtsen som den store favoritten, men Nordås håper på en overraskelse.

Narve Gilje Nordås og Jakob Ingebrigtsen

MØTER HVERANDRE: Narve Gilje Nordås og Jakob Ingebrigtsen har vært i forskjellige heat i både forsøk og semifinale. Onsdag møtes de i finalen på 1500 meter.

Foto: BEATE OMA DAHLE / NTB

Nordås og Ingebrigtsen er tidligere treningspartneren, men etter at Ingebrigtsen-brødrene avsluttet trenersamarbeidet med pappa Gjert, har Nordås vært den fremste utøveren under ledelse av Gjert Ingebrigtsen.

Før VM beskrev Nordås forholdet mellom ham og Ingebrigtsen som «ikke-eksisterende» og søndag kunne både han og Ingebrigtsen juble for finaleplass.

– Det er stort å være en del av det. Hekkan, det er gildt å være en del av de store gutta, sier Nordås.

– To nordmenn i en VM-finale. Det er ikke verst, sier treningskamerat Per Svela.

– To bestevenner på tur. Det blir gildt det, sier Nordås.

Narve Gilje Nordås

FINALEKLAR: Narve Gilje Nordås.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ute blant de skrivende journalistene i pressesonen i Budapest ble Nordås spurt om regjerende verdensmester Jake Wightmans uttalelse om at det mest episke nå vil være om Nordås slår Ingebrigtsen i finalen.

– Enig! Det hadde vært kult, det. Det hadde vært en skikkelig fin, jeg skal ikke kalle det hevn, men Gjert viser litt fingeren til dem. «Se her, det kunne vært deg, liksom». Men vi får se. Han er favoritt. Mannen lekte seg der ute, sier Nordås til Nettavisen.

Nordås' trener, Gjert Ingebrigtsen, fikk ikke trenerakkreditering til VM. Før VM startet uttalte Nordås at han tidvis føler at han blir «litt motarbeidet» av det norske friidrettsforbundet.

Spurt av NRK om hva han tenker om at det er to nordmenn i VM-finalen, svarer Jakob Ingebrigtsen:

– Ja, nei. To nordmenn. Noen briter, noen kenyanere, noen fra Spania. Jeg satser på at det er 12 stykker.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, skriver i en melding til NRK at de ikke ønsker å kommentere noe rundt Nordås' uttalelser.

– Vi fokuserer på optimale forberedelser og prestasjoner for begge, skriver han.

Showet for publikum

Under selve løpet tok Ingebrigtsen seg tid til å sveive opp tilskuerne i Budapest. Inn på oppløpet lå han i front, og vinket opp til publikum.

– Jeg tenkte jeg måtte hjelpe publikum med å få opp stemningen til de ungarske utøverne skal i gang nå etterpå, sier Ingebrigtsen om publikumsfrieriet.

Den amerikanske løperen Yared Nuguse flirer bredt da NRK spør om han fikk med seg den selvsikre gestikuleringen til Ingebrigtsen på langsiden.

– Han ser alltid selvsikker ut. Personligheten hans oser selvsikkerhet. Selv liker jeg å ta feiringene etter målgang, for man vet aldri, og jeg vil ikke jinxe noe. Men jeg er glad for å løpe på Jakob på sitt beste, og se hva jeg kan få til mot ham, sier Nuguse til NRK.

Hungary Athletics Worlds

TIL FINALE: Jakob Ingebrigtsen hadde full kontroll inne på oppløpet.

Foto: Petr David Josek / AP

«Øvde» på spurten

Ingebrigtsen lå lenge bak og ut på den siste runden var han langt bak i feltet.

– Jeg tenkte litt på det underveis. Jeg hørte (Jann) Post (NRKs friidrettskommentator) i bakhodet si at nå er han innesperra. Men kommer man til målstreken har man et problem hvis man er sperra, men før den er det ikke noe problem, sier han.

Oppe på tribunen satt Ingebrigtsens forlovede, Elisabeth Assersson.

– Det er jo genialt løst når det går, men det er ganske dårlig gjort for oss som sitter og ser på, sier hun til NRK.

– Det er grusomt å se et løp løst på den måten, for det er så uvant å se ham i den posisjonen. Men jeg føler det er veldig tydelig hvilken form han er i, når han klarer å gjøre det på den måten han gjorde, sier hun.

Elisabeth Asserson Jakob Ingebrigtsen

PAR: Elisabeth Asserson og Jakob Ingebrigtsen, her fra fjorårets VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg tenker hvordan skal jeg komme meg ut eller på innsiden uten å tryne. Det er egentlig det. Så ser man etter åpninger hele veien. I begynnelsen er det å prøve å tette på innsiden. Det er ikke noe poeng å gå ut for det gjør alle andre, sier Ingebrigtsen selv, og fortsetter:

– Da kan jeg ta dem på innsiden og så havner jeg som nummer tre inne fra lista med hele feltet på utsiden. Det er litt sånn man lærer av å løpe mange løp.

For med 250 meter igjen fikk han fri bane og avanserte rundt hele feltet.

– Se hvor lett han henter plasseringer når han setter litt trøkk på det, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

– Jeg må øve litt på å ligge bak og spurte. Det funket bra, sier Ingebrigtsen selv.

Enkelt vant han semifinalen med tiden 3.34,98 og er dermed finaleklar.

Nordås: – Jeg hadde full kontroll

Narve Gilje Nordås er for første gang i karrieren klar for en VM-finale. I søndagens semifinaler på 1500 meter løp han i det første heatet.

Utgangspunktet for semifinalene var enkle: De seks første i hvert heat går videre til onsdagens finale.

Nordås hadde tøff konkurranse fra blant andre Yared Nuguse og Mohamed Katir i heatet. Nordmannen la seg bak fra start, før han gradvis avanserte fremover.

– Han er i kjempefin posisjon ut på den siste runden, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal, etter at Nordås kom seg opp til en fjerde-femteposisjon.

På oppløpet viste han frem en god avslutning og gikk sikkert videre. Nordmannen ble nummer fem med tiden 3.32,81. Yared Nuguse vant heatet med tiden 3.32,69.

– Jeg hadde full kontroll, sier Nordås i intervju med NRK etter målgang.

Fryktet varmen

– Trygt og sikkert løp fra Narve. Det her er så billig en kan forvente å få en semifinale i et VM. Jeg synes Narve løste dette veldig voksent, sier Rodal etter målgang.

– Jeg synes det var veldig godt løst. Han sparte krefter i starten og kom sigende opp. Han springer litt i bane to, men det må du gjøre hvis du ikke skal ligge i front hele tiden. Jeg synes han løste det veldig godt, og jeg tror ikke han brukte mer krefter enn nødvendig, sier Nordås' treningskamerat Per Svela.

Nordås selv var redd for forholdene i Budapest før løpet.

– Jeg var bekymret før dette løpet, for jeg trives ikke i varmen. Det var 34 grader og da jeg gikk ut på balkongen tidligere i dag holdt jeg på å besvime etter ett minutt, sier han.

Men inne på friidrettsstadionet i Budapest holdt han roen og tok seg trygt til finale, mens blant andre Katir røk ut.

– Hovedmålet var å kvalifisere til finalen. Jeg er god til å ta medalje, og det er alle de andre også, sier han.

En annen stjerne som røk ut var kenyanske Timothy Cheruiyot, som vant VM-gull i 2019.

Du kan følge resten av NRKs sending fra friidretts-VM i videospilleren under.

Ingebrigtsen jakter første VM-gull på 1500 meter

Nordås har tidligere i karrieren først og fremst fokusert på lengre distanser. 24-åringen har løpt 5000 meter i OL, VM og EM, hvor han både i OL og VM ble slått ut i åpningsheatet.

Denne sesongen har han satset for fullt på 1500 meter og senket sin personlige rekord fra 3.36,23 til 3.29,47.

Han er én av elleve løpere som har løpt 1500 meter på under 3.30 i år. Jakob Ingebrigtsen har vært den store eneren til nå i sesongen, med 3.27,14 som årsbeste i verden.

Ingebrigtsen er olympisk mester på 1500 meter, men ble knepent slått av Jake Wightman i kampen om VM-gullet på 1500 meter i fjor.

Både Nordås og Ingebrigtsen skal etter planen løpe 5000 meter senere i mesterskapet. Der er åpningsheatet torsdag kveld, mens finalen går søndag kveld.

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste