Gruskongen Nadal tangerte Björn Borg: - Dette er spesielt for meg

Rafael Nadal tok sin sjette French Open-tittel i karrieren da han nedkjempet Roger Federer i en fantastisk tennisoppvisning søndag. Etterpå unnskyldte han seg.

Rafael Nadal og Björn Borg

Rafael Nadal dominerte kampen mot Roger Federer på Roland Garros. Nå har han tatt like mange French Open-titler som legendariske Björn Borg.

Foto: Bildemontasje / Scanpix

Roger Federer

Roger Federer jubler etter seieren i det tredje settet, men til slutt ble det nok et sviende tap for sveitseren.

Foto: Laurent Baheux / Ap
Rafael Nadal

Rafael Nadal jubler med pokalen. Noen minutter tidligere hadde han beklaget seg overfor Roger Federer.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Kamreferat: Rafael Nadal - Roger Federer 7-5, 7-6, 5-7, 6-1

– Jeg vil takke dere for å ha gjort dette til den beste turneringen i verden, sa Rafael Nadal til publikum og arrangørene etter kampen.

Kanskje ikke så rart han liker French Open. Søndagens seier betyr nemlig at Nadal tangerer svenske Björn Borgs rekord på seks titler i turneringen.

– Dette er veldig spesielt for meg. Det som har skjedd i denne turneringen har vært en stor drøm, sa Nadal til fransk TV etter kampen.

Sjokkåpning fra Federer

Roger Federer har mye å revansjere mot Nadal, og sveitseren gikk ut som besatt på søndag.

Før oppgjøret hadde de to møttes i tre finaler på Roland Garros - Nadal hadde vunnet alle tre. På grus, Nadals favorittunderlag, hadde spanjolen vunnet 11 av 13 møter.

Kanskje ga det ekstra motivasjon, for sveitseren stormet ut til ledelse 5-2 i første sett.

Publikum været en overraskelse, men så skrudde den spanske kraftpluggen på turboen.

Nadal leverte utrolig tennis, og satte syv strake games.

Federer gjorde alt for å svare, og nøytrale tilskuere kunne nyte noen herlige ballvekslinger. Som regel med Nadal som vinner.

– Han slo meg nok en gang. Han spilte eksepsjonelt bra, og jeg er glad for å kunne spille mot en så god tennisspiller, sa Roger Federer etter kampen.

Beklaget seg overfor motspilleren

Federer, som stoppet Novak Djokovics utrolige seiersrekke i semifinalen, kom aldri tilbake. Han holdt liv i kampen ved å ta det tredje settet, men så sa det stopp.

Mens sveitseren leverte flere fantastiske finesser og enkeltprestasjoner, var spanjolen bunnsolid gjennom hele kampen.

Og da Federer misset på flere avgjørende - og forholdsvis enkle - baller, ble Nadals stabile spill for mye for Federer den tidligere verdenseneren.

Nadal lot seg likevel imponere, og syntes nesten synd på motspilleren.

– Jeg vil takke Roger for den fantastiske tennisen han har spilt her. Jeg vil unnskylde for at han ikke vant i dag, jeg synes vi spilte en stor kamp. Så unnskyld, sier Nadal.

Les også: Første Grand Slam til Asia

Imponerende merittliste

Med seieren fortsetter Nadal å klatre på listen over tidenes mestvinnende tennisspillere. Tittelen var 25-åringens tiende i de fire Grand Slam-turneringene.

Totalt ligger han fortsatt én tittel bak svenske Borg. Mange har sammenlignet de to tennis-essene, både for sine resultater og for det fysiske overtaket de begge har hatt over sine motstandere.

Borg la opp som 26-åring, og med mindre Nadal velger samme karrieresti kan han fort distansere svensken i antall titler før karrieren er omme.

Da er Pete Sampras og Federer neste naturlige mål på adelskalenderen - de har henholdsvis 15 og 16 titler.

Rafael Nadal

Rafael Nadal returnerer en ball under kampen mot Federer.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

Siste nytt

 • Drammen møter Kiel

  Drammen fekk den kanskje verst mogelege motstandar i neste runden av kvalifisering til mennenes EHF-cup: Tyske THW Kiel. Kiel er eitt av dei beste laga i verda, med mellom anna Harald Reinkind i troppen. Kampane går 17.-18. november, returkampane 24.-25. november. Drammen spelar borte først.

  THW Kiel
  Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters
 • Zlatan kan bli trippel prisvinner

  Zlatan Ibrahimovic er nominert i tre forskjellige kategorier under MLS Awards. Han kan blant annet bli kåret til årets mest verdifulle spiller. Han er også nominert i kategoriene Årets nykommer og Årets comeback i den amerikanske proffligaen.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Bolt tilbys kontrakt på Malta

  Usain Bolt skal være tilbudt en toårskontrakt av den maltesiske fotballklubben Valletta FC. Kontrakten inkluderer spill i klubbens kommende cupfinale, og ifølge klubbdirektør Ghasston Slimen handler tilbudet «om å skrive historie».

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria