Gruskongen Nadal tangerte Björn Borg: - Dette er spesielt for meg

Rafael Nadal tok sin sjette French Open-tittel i karrieren da han nedkjempet Roger Federer i en fantastisk tennisoppvisning søndag. Etterpå unnskyldte han seg.

Rafael Nadal og Björn Borg

Rafael Nadal dominerte kampen mot Roger Federer på Roland Garros. Nå har han tatt like mange French Open-titler som legendariske Björn Borg.

Foto: Bildemontasje / Scanpix

Roger Federer

Roger Federer jubler etter seieren i det tredje settet, men til slutt ble det nok et sviende tap for sveitseren.

Foto: Laurent Baheux / Ap
Rafael Nadal

Rafael Nadal jubler med pokalen. Noen minutter tidligere hadde han beklaget seg overfor Roger Federer.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Kamreferat: Rafael Nadal - Roger Federer 7-5, 7-6, 5-7, 6-1

– Jeg vil takke dere for å ha gjort dette til den beste turneringen i verden, sa Rafael Nadal til publikum og arrangørene etter kampen.

Kanskje ikke så rart han liker French Open. Søndagens seier betyr nemlig at Nadal tangerer svenske Björn Borgs rekord på seks titler i turneringen.

– Dette er veldig spesielt for meg. Det som har skjedd i denne turneringen har vært en stor drøm, sa Nadal til fransk TV etter kampen.

Sjokkåpning fra Federer

Roger Federer har mye å revansjere mot Nadal, og sveitseren gikk ut som besatt på søndag.

Før oppgjøret hadde de to møttes i tre finaler på Roland Garros - Nadal hadde vunnet alle tre. På grus, Nadals favorittunderlag, hadde spanjolen vunnet 11 av 13 møter.

Kanskje ga det ekstra motivasjon, for sveitseren stormet ut til ledelse 5-2 i første sett.

Publikum været en overraskelse, men så skrudde den spanske kraftpluggen på turboen.

Nadal leverte utrolig tennis, og satte syv strake games.

Federer gjorde alt for å svare, og nøytrale tilskuere kunne nyte noen herlige ballvekslinger. Som regel med Nadal som vinner.

– Han slo meg nok en gang. Han spilte eksepsjonelt bra, og jeg er glad for å kunne spille mot en så god tennisspiller, sa Roger Federer etter kampen.

Beklaget seg overfor motspilleren

Federer, som stoppet Novak Djokovics utrolige seiersrekke i semifinalen, kom aldri tilbake. Han holdt liv i kampen ved å ta det tredje settet, men så sa det stopp.

Mens sveitseren leverte flere fantastiske finesser og enkeltprestasjoner, var spanjolen bunnsolid gjennom hele kampen.

Og da Federer misset på flere avgjørende - og forholdsvis enkle - baller, ble Nadals stabile spill for mye for Federer den tidligere verdenseneren.

Nadal lot seg likevel imponere, og syntes nesten synd på motspilleren.

– Jeg vil takke Roger for den fantastiske tennisen han har spilt her. Jeg vil unnskylde for at han ikke vant i dag, jeg synes vi spilte en stor kamp. Så unnskyld, sier Nadal.

Les også: Første Grand Slam til Asia

Imponerende merittliste

Med seieren fortsetter Nadal å klatre på listen over tidenes mestvinnende tennisspillere. Tittelen var 25-åringens tiende i de fire Grand Slam-turneringene.

Totalt ligger han fortsatt én tittel bak svenske Borg. Mange har sammenlignet de to tennis-essene, både for sine resultater og for det fysiske overtaket de begge har hatt over sine motstandere.

Borg la opp som 26-åring, og med mindre Nadal velger samme karrieresti kan han fort distansere svensken i antall titler før karrieren er omme.

Da er Pete Sampras og Federer neste naturlige mål på adelskalenderen - de har henholdsvis 15 og 16 titler.

Rafael Nadal

Rafael Nadal returnerer en ball under kampen mot Federer.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

Siste nytt

 • Skadet Pellegrino kan ofre sesongen

  Federico Pellegrino har pådratt seg en hamstringskade, og bekrefter overfor NRK at han ikke kan trene som normalt på minst åtte uker. Han erkjenner at det også kan få konsekvenser for den forestående sesongen.

  – Det handler om å lege skaden skikkelig, ikke om å gjøre det raskt. Denne typen skader har en tendens til å komme tilbake. Mitt hovedmål er OL i Beijing i 2022. Derfor er jeg villig til å ofre hele eller halve sesongen vi har foran oss hvis det er nødvendig, sier Pellegrino.

  29-åringen fra Aostadalen i Nord-Italia ble verdensmester i sprint i 2017 og har vært Johannes Høsflot Klæbos tøffeste rival i sprintlangrenn de siste sesongene.

  h0rRhZQ7w1U
  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 • Northugs bror: – Kom hjem, Petter

  Petter Northugs lillebror ber den pensjonerte skistjerna komme hjem etter at han ble pågrepet for råkjøring og oppbevaring av kokain denne uka.

  – Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram.

  Den svenske skistjerna Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom av hendelsen.

  – Det er trist, veldig trist. Jeg håper Petter tar skikkelig lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne, skriver 21-åringen i en tekstmelding til Expressen.

  Karlsson er med i TV 2-programmet «Landskampen» hvor Northug er programleder.

  tomas northug legger opp
  Foto: Carina Olset
 • Bayern slo Barcelona 8–2

  Kvartfinalen i mesterligaen ble en overkjøring av dimensjoner. Bayern München vant 8–2 over Barcelona, som ble sendt ut av mesterligaen i skam.

  – Denne ydmykelsen kommer til å gå inn som en merkedag på alle mulige måter, sier TV 2s Øyvind Alsaker.

Sendeplan

Kl. Program Kanal