Mowinckel har endelig skjønt skikjøring – seks år etter debuten

Ragnhild Mowinckel tok i helgen sin aller første pallplass. Forklaringen er enkel: Hun har endelig forstått alpint.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Nå er skadeproblemene og nedturene glemt – lørdag var Ragnhild Mowinckel endelig oppe på pallen i verdenscupen.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Smilet rakk nesten fra øre til øre etter lørdagens Super G-renn. Ragnhild Mowinckel dundret ned bakken i Val d'Isere, og det var bare amerikanske Lindsey Vonn og italienske Sofia Goggia som kjørte fortere. En norsk pallplass i fartsdisiplinene på kvinnesiden – for første gang siden 1999.

25-åringen har slitt en del med skader, og har aldri før kommet på pallen i et verdenscuprenn. Hun gir derimot ikke skadene skylden for de manglende resultatene.

– Før har jeg følt at jeg har hatt verktøyene til å kjøre fort, men jeg har ikke skjønt når jeg skal bruke de ulike verktøyene. Nå når jeg ser jeg trenger en hammer, så bruker jeg en hammer, og ikke et skrujern. Jeg skjønner rett og slett mer av skikjøring, sier hun.

Mowinckel 3rd

Lindsey Vonn og Sofia Goggia var kjappere, men Ragnhild Mowinckel kunne likevel ikke slutte å smile for 3.-plassen i Val d'Isere.

Foto: Marco Tacca / AP

– Har sett lyset

Molde-jenta forteller at mye av forbedringen ligger i at hun ikke stresser med treningen.

– Jeg har skjønt at treningen jeg legger ned faktisk er god nok, og da det da sitter i renn så er det den siste lille brikken som faller på plass. Jeg har tatt steg for steg, og nå ser jeg endelig lyset i tunnelen, sier hun.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Ragnhild Mowinckel kunne strekke armene i været etter 3.-plassen i Val d'Isere på lørdag.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Før har Mowinckel slitt med å forstå akkurat hva trenerne mener, men etter seks år begynner hun endelig å forstå.

– Kommunikasjonen med trenerne har blitt mye bedre. Nå snakker vi det samme språket. Jeg har nok også fått et større bilde på skikjøringen, og det har hjulpet.

– Har du rett og slett lært deg skikjøring nå?

– Ja, jeg har jo det. Det er litt rart å si, men det er akkurat som om jeg endelig har lært meg skikjøring ja. Det tar litt tid før den genuine skiforståelsen kommer, men den føler jeg at jeg har nå.

Erfaring betyr alt

Mowinckel debuterte i verdenscupen i januar 2012. Siden har det vært både opp- og nedturer, og kanskje mest av det siste.

Derfor betydde pallplassen på lørdag mye.

– Det er uvirkelig. Dette er noe jeg har drømt om lenge og jeg er utrolig glad, sa hun etter rennet.

– Men nå er dette bare en pallplass, så folk må ikke ha for store forventninger til meg i OL. Men nå vet jeg hva som skal til.

Og selv om det har tatt seks år å endelig være i nærheten av verdenstoppen, så ville ikke 25-åringen endret noe.

– Av og til lengter jeg tilbake til den bekymringsløse tiden da jeg debuterte i verdenscupen, men jeg er glad for erfaringa også. Den tar meg til et annet sted, og kan gi meg bedre resultater over tid, sier hun.

 • Ragnhild Mowinckel og fem andre norske alpinister kjører nytt renn tirsdag kl. 10:25. Da venter storslalåm i Courchevel.

Sportsnyheter

FIS Nordic World Ski Championships

Golberg angret etter halvannet sekund: – Det var grusomt

OBERSTDORF (NRK): På ski uten glid ble Pål Golberg utklasset på første etappe i VM-stafetten og tapte nesten et minutt til russerne.

Siste nytt

 • Har spikret Montenegro-planen

  De norske håndballgutta lader opp i smitteherjede Montenegro flere dager før OL-kvalifiseringen neste helg.

  Der venter kamper mot Sør-Korea, Brasil og Chile. De to beste får OL-billett. Norge har ikke spilt olympisk herrehåndball siden 1972.

  Troppen reiser med et chartret fly som tar av fra Gardermoen mandag, henter spillere med base i Danmark og Tyskland i Hamburg og lander i Montenegro samme dag.

  – Vi gikk på en nedtur i VM, og det er ingen tvil om at vi er sultne på revansje og vise hva som virkelig bor i dette laget, sier Sagosen til NTB.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Pallen glapp for Kindem i junior-VM

  Kaspar Kindem tok fjerdeplassen i slalåm under junior-VM i alpint i Bulgaria fredag. Amerikanske Benjamin Ritchie tok gullet.

  Kindem tok bronse i storslalåm og fjerdeplass i super-G tidligere i mesterskapet. Han var denne gangen bare 0,46 sekunder unna en ny bronse.

  Nordmannen kjørte seg opp fra sin åttendeplass etter første omgang.

  Ritchie ledet etter første omgang. Han var 0,48 sekunder foran sveitseren Fadri Janutin. Joshua Sturm hadde beste omgangstid i finalen og tok bronsen.

  Halvor Hilde Gunleiksrud var best av de norske på sjetteplass etter første omgang, men etter en stor feil falt han ned til 21.-plassen i finalen.

 • Hynne to hundredeler unna EM-finale

  Hedda Hynne var to fattige hundredeler unna å løpe seg til EM-finale innendørs i polske Torun fredag med tiden 2.06,46 i kvalifiseringen på 800 meter.

  I det fjerde heatet endte Hynne bak britiske Ellie Baker, sveitsiske Lore Hoffmann og belgiske Vanessa Scaunet. Tredjeplasserte Scaunet var til slutt to hundredeler foran Hynne i mål.

  De tre beste gikk seg til finale.

  Hynne åpnet bra og la seg langt fram i feltet, men fikk det tyngre mot slutten av 800-meteren.

  Til slutt måtte hun ta til takke med den sure fjerdeplassen. Det gjør at hun må overvære finalen senere fredag fra tribunen i Torun.

  Hedda Hynne
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal