Hopp til innhold

Mowinckel har endelig skjønt skikjøring – seks år etter debuten

Ragnhild Mowinckel tok i helgen sin aller første pallplass. Forklaringen er enkel: Hun har endelig forstått alpint.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Nå er skadeproblemene og nedturene glemt – lørdag var Ragnhild Mowinckel endelig oppe på pallen i verdenscupen.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Smilet rakk nesten fra øre til øre etter lørdagens Super G-renn. Ragnhild Mowinckel dundret ned bakken i Val d'Isere, og det var bare amerikanske Lindsey Vonn og italienske Sofia Goggia som kjørte fortere. En norsk pallplass i fartsdisiplinene på kvinnesiden – for første gang siden 1999.

25-åringen har slitt en del med skader, og har aldri før kommet på pallen i et verdenscuprenn. Hun gir derimot ikke skadene skylden for de manglende resultatene.

– Før har jeg følt at jeg har hatt verktøyene til å kjøre fort, men jeg har ikke skjønt når jeg skal bruke de ulike verktøyene. Nå når jeg ser jeg trenger en hammer, så bruker jeg en hammer, og ikke et skrujern. Jeg skjønner rett og slett mer av skikjøring, sier hun.

Mowinckel 3rd

Lindsey Vonn og Sofia Goggia var kjappere, men Ragnhild Mowinckel kunne likevel ikke slutte å smile for 3.-plassen i Val d'Isere.

Foto: Marco Tacca / AP

– Har sett lyset

Molde-jenta forteller at mye av forbedringen ligger i at hun ikke stresser med treningen.

– Jeg har skjønt at treningen jeg legger ned faktisk er god nok, og da det da sitter i renn så er det den siste lille brikken som faller på plass. Jeg har tatt steg for steg, og nå ser jeg endelig lyset i tunnelen, sier hun.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Ragnhild Mowinckel kunne strekke armene i været etter 3.-plassen i Val d'Isere på lørdag.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Før har Mowinckel slitt med å forstå akkurat hva trenerne mener, men etter seks år begynner hun endelig å forstå.

– Kommunikasjonen med trenerne har blitt mye bedre. Nå snakker vi det samme språket. Jeg har nok også fått et større bilde på skikjøringen, og det har hjulpet.

– Har du rett og slett lært deg skikjøring nå?

– Ja, jeg har jo det. Det er litt rart å si, men det er akkurat som om jeg endelig har lært meg skikjøring ja. Det tar litt tid før den genuine skiforståelsen kommer, men den føler jeg at jeg har nå.

Erfaring betyr alt

Mowinckel debuterte i verdenscupen i januar 2012. Siden har det vært både opp- og nedturer, og kanskje mest av det siste.

Derfor betydde pallplassen på lørdag mye.

– Det er uvirkelig. Dette er noe jeg har drømt om lenge og jeg er utrolig glad, sa hun etter rennet.

– Men nå er dette bare en pallplass, så folk må ikke ha for store forventninger til meg i OL. Men nå vet jeg hva som skal til.

Og selv om det har tatt seks år å endelig være i nærheten av verdenstoppen, så ville ikke 25-åringen endret noe.

– Av og til lengter jeg tilbake til den bekymringsløse tiden da jeg debuterte i verdenscupen, men jeg er glad for erfaringa også. Den tar meg til et annet sted, og kan gi meg bedre resultater over tid, sier hun.

 • Ragnhild Mowinckel og fem andre norske alpinister kjører nytt renn tirsdag kl. 10:25. Da venter storslalåm i Courchevel.

Siste nytt

 • Hovland med kjemperunde – fikk eagle fra 70 meter

  Viktor Hovland gikk annen runde av PGA-mesterskapet i golf på fire slag under par. Nordmannen slo innspillet rett i koppen til eagle på hull fire.

  Hovland var tre slag under par etter første runde og fikk starten på annen runde forskjøvet med noen timer grunnet en ulykke like ved anlegget i morgentimene.

  Da han kom i gang leverte han tre par før det smalt på par fire-hullet nummer fire. Fra om lag 70 meter fikk han eagle. Ballen spratt en gang på greenen før den forsvant.

  – For et sirkus av et golfslag, utbrøt Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen.

  Nordmannen gjorde i etterkant fem birdier og to bogeyer. Han er åtte slag under par totalt etter annen runde og har fire slag opp til turneringsleder Xander Schauffele.

  26-åringen har hatt en tøff start på sesongen etter at han i fjor vant PGA-sluttspillet. Han har blant annet stått over flere turneringer.

  Foran helgens turnering i Louisville, Kentucky ble det kjent at Hovland har gjenopptatt samarbeidet med treneren Joe Mayo.

  Hovland ble nummer to i fjorårets utgave av PGA-mesterskapet. Vinneren av årets andre majorturnering får med seg i overkant av 33 millioner kroner.

  (©NTB)

  Wells Fargo Championship - Round One
  Foto: JARED C. TILTON / AFP
 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal