Hopp til innhold

Mowinckel har endelig skjønt skikjøring – seks år etter debuten

Ragnhild Mowinckel tok i helgen sin aller første pallplass. Forklaringen er enkel: Hun har endelig forstått alpint.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Nå er skadeproblemene og nedturene glemt – lørdag var Ragnhild Mowinckel endelig oppe på pallen i verdenscupen.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Smilet rakk nesten fra øre til øre etter lørdagens Super G-renn. Ragnhild Mowinckel dundret ned bakken i Val d'Isere, og det var bare amerikanske Lindsey Vonn og italienske Sofia Goggia som kjørte fortere. En norsk pallplass i fartsdisiplinene på kvinnesiden – for første gang siden 1999.

25-åringen har slitt en del med skader, og har aldri før kommet på pallen i et verdenscuprenn. Hun gir derimot ikke skadene skylden for de manglende resultatene.

– Før har jeg følt at jeg har hatt verktøyene til å kjøre fort, men jeg har ikke skjønt når jeg skal bruke de ulike verktøyene. Nå når jeg ser jeg trenger en hammer, så bruker jeg en hammer, og ikke et skrujern. Jeg skjønner rett og slett mer av skikjøring, sier hun.

Mowinckel 3rd

Lindsey Vonn og Sofia Goggia var kjappere, men Ragnhild Mowinckel kunne likevel ikke slutte å smile for 3.-plassen i Val d'Isere.

Foto: Marco Tacca / AP

– Har sett lyset

Molde-jenta forteller at mye av forbedringen ligger i at hun ikke stresser med treningen.

– Jeg har skjønt at treningen jeg legger ned faktisk er god nok, og da det da sitter i renn så er det den siste lille brikken som faller på plass. Jeg har tatt steg for steg, og nå ser jeg endelig lyset i tunnelen, sier hun.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Ragnhild Mowinckel kunne strekke armene i været etter 3.-plassen i Val d'Isere på lørdag.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Før har Mowinckel slitt med å forstå akkurat hva trenerne mener, men etter seks år begynner hun endelig å forstå.

– Kommunikasjonen med trenerne har blitt mye bedre. Nå snakker vi det samme språket. Jeg har nok også fått et større bilde på skikjøringen, og det har hjulpet.

– Har du rett og slett lært deg skikjøring nå?

– Ja, jeg har jo det. Det er litt rart å si, men det er akkurat som om jeg endelig har lært meg skikjøring ja. Det tar litt tid før den genuine skiforståelsen kommer, men den føler jeg at jeg har nå.

Erfaring betyr alt

Mowinckel debuterte i verdenscupen i januar 2012. Siden har det vært både opp- og nedturer, og kanskje mest av det siste.

Derfor betydde pallplassen på lørdag mye.

– Det er uvirkelig. Dette er noe jeg har drømt om lenge og jeg er utrolig glad, sa hun etter rennet.

– Men nå er dette bare en pallplass, så folk må ikke ha for store forventninger til meg i OL. Men nå vet jeg hva som skal til.

Og selv om det har tatt seks år å endelig være i nærheten av verdenstoppen, så ville ikke 25-åringen endret noe.

– Av og til lengter jeg tilbake til den bekymringsløse tiden da jeg debuterte i verdenscupen, men jeg er glad for erfaringa også. Den tar meg til et annet sted, og kan gi meg bedre resultater over tid, sier hun.

 • Ragnhild Mowinckel og fem andre norske alpinister kjører nytt renn tirsdag kl. 10:25. Da venter storslalåm i Courchevel.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard (midten) har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard (til venstre), Elisabeth Slettum og Amalie Iuel (til høyre) løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste