Mowinckel har endelig skjønt skikjøring – seks år etter debuten

Ragnhild Mowinckel tok i helgen sin aller første pallplass. Forklaringen er enkel: Hun har endelig forstått alpint.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Nå er skadeproblemene og nedturene glemt – lørdag var Ragnhild Mowinckel endelig oppe på pallen i verdenscupen.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Smilet rakk nesten fra øre til øre etter lørdagens Super G-renn. Ragnhild Mowinckel dundret ned bakken i Val d'Isere, og det var bare amerikanske Lindsey Vonn og italienske Sofia Goggia som kjørte fortere. En norsk pallplass i fartsdisiplinene på kvinnesiden – for første gang siden 1999.

25-åringen har slitt en del med skader, og har aldri før kommet på pallen i et verdenscuprenn. Hun gir derimot ikke skadene skylden for de manglende resultatene.

– Før har jeg følt at jeg har hatt verktøyene til å kjøre fort, men jeg har ikke skjønt når jeg skal bruke de ulike verktøyene. Nå når jeg ser jeg trenger en hammer, så bruker jeg en hammer, og ikke et skrujern. Jeg skjønner rett og slett mer av skikjøring, sier hun.

Mowinckel 3rd

Lindsey Vonn og Sofia Goggia var kjappere, men Ragnhild Mowinckel kunne likevel ikke slutte å smile for 3.-plassen i Val d'Isere.

Foto: Marco Tacca / AP

– Har sett lyset

Molde-jenta forteller at mye av forbedringen ligger i at hun ikke stresser med treningen.

– Jeg har skjønt at treningen jeg legger ned faktisk er god nok, og da det da sitter i renn så er det den siste lille brikken som faller på plass. Jeg har tatt steg for steg, og nå ser jeg endelig lyset i tunnelen, sier hun.

Women's Alpine Skiing World Cup Super G

Ragnhild Mowinckel kunne strekke armene i været etter 3.-plassen i Val d'Isere på lørdag.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Før har Mowinckel slitt med å forstå akkurat hva trenerne mener, men etter seks år begynner hun endelig å forstå.

– Kommunikasjonen med trenerne har blitt mye bedre. Nå snakker vi det samme språket. Jeg har nok også fått et større bilde på skikjøringen, og det har hjulpet.

– Har du rett og slett lært deg skikjøring nå?

– Ja, jeg har jo det. Det er litt rart å si, men det er akkurat som om jeg endelig har lært meg skikjøring ja. Det tar litt tid før den genuine skiforståelsen kommer, men den føler jeg at jeg har nå.

Erfaring betyr alt

Mowinckel debuterte i verdenscupen i januar 2012. Siden har det vært både opp- og nedturer, og kanskje mest av det siste.

Derfor betydde pallplassen på lørdag mye.

– Det er uvirkelig. Dette er noe jeg har drømt om lenge og jeg er utrolig glad, sa hun etter rennet.

– Men nå er dette bare en pallplass, så folk må ikke ha for store forventninger til meg i OL. Men nå vet jeg hva som skal til.

Og selv om det har tatt seks år å endelig være i nærheten av verdenstoppen, så ville ikke 25-åringen endret noe.

– Av og til lengter jeg tilbake til den bekymringsløse tiden da jeg debuterte i verdenscupen, men jeg er glad for erfaringa også. Den tar meg til et annet sted, og kan gi meg bedre resultater over tid, sier hun.

 • Ragnhild Mowinckel og fem andre norske alpinister kjører nytt renn tirsdag kl. 10:25. Da venter storslalåm i Courchevel.

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal